EK: Čović heroj u pobjedi protiv Limoža!

Košarkaši Crvene zvezde drugu fazu Evrokupa otvorili su pobedom na domaćem parketu protiv Limoža rezultatom 83:71.  Nova godina, stare navike - Zvezda protiv Limoža preživela napad panike! Pobeda crveno-belih na startu TOP faze Evrokupa, odlična igra Filipa Čovića u poslednjoj četvrtini - 83:71.

Košarka 02.01.2019 | 22:05
EK: Čović heroj u pobjedi protiv Limoža!
Crveno-beli su upisali osmu pobedu u nizu u svim takmičenjima i potvrdili da su jedni od favorita za plasman u nokaut fazu drugog najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja.

Zvezda je od početka do starta vodila i bez većih problema držala situaciju pod kontrolom, iako je u nekim periodima meča oscilirala.

Izabranici Milana Tomića gubili su samo na startu duela, a već su sredinom prve četvrtine preuzeli vođstvo i ubrzo došli do dvocifrene prednosti, koju su tek na trenutke ispuštali u prvih 20 minuta igre.

Na poluvreme se otišlo sa +8 za šampiona Srbije, zbog malog pada u igri - što defanzivno, što ofanzivno.

Taj period igre obeležile su dve sudijske odluke na štetu Zvezde - prvo je priznata trojka Hauarda koja nije trebalo da bude priznata, jer je isteklo vreme, a zaim je Majls igrao poslednji loptom, a to nije priznao, pa su sudije aut dodelile Limožu.

Francuzi su pogađali šuteve koje nisu u prvom poluvremenu, dok je Zvezdin napad stao. Tada je svoju dobru partiju podigao na novi nivo Boriša Simanić. Krilni centar je dominirao u skoku, delio blokade, pogađao šuteve i čak i asistirao.

Zvezda je u poslednjih deset minuta ušla sa samo plus pet, a ta prednost se brzo i otopila, pa je Limož stigao i do samo koša zaostatka.

Nije izgledalo dobro po crveno-bele iako su vodili, gledajući igru i u napadu i u odbrani, ali je onda u igru ušao Filip Čović. Rezervni plejmejker Zvezde je dobio priliku i prelomio meč u korist svoje ekipe.

Čović je pogodio tri trojke u jako kratkom periodu, jednom je bio precizan i na ulazu, a delio je asistencije bez ikakvih problema, koje su njegovi saigrači često koristili, pa je na kraju i poneo epitet igrača utakmice gledajući trenutak u kojem je "povukao" i doneo pobedu svojoj ekipi.

Crveno-beli su na kraju samo pokušavali da pobede sa što većom razlikom, a poslednjih pet minuta se pitanje pobednika nije dovodilo u pitanje.

Najefikasniji u Zvezdi bio je Bili Beron sa 13 poena, 12 je imao Čović, uz šesta asistencija, dok su po 11 imali Boriša Simanić i Majk Cirbes. Stratos Perperoglu je postigao deset, dok je Marko Kešelj imao devet.

Najbolji kod Limoža bio je Dvajt Hardi sa 20 poena, a pratili su ga Vilijam Hauard i Aksel Butej sa po 11 poena.

Zvezda naredni meč u Evrokupu igra 8. januara protiv Unikahe u Malagi, dok Limož dan kasnije dočekuje Valensiju.

Imala je Crvena zvezda na startu 2019. godine, ujedno i TOP 16 faze u Evrokupu, šansu da igra na papiru najlakšu utakmicu u grupi. Dočekala je Limož na svom parketu i slavila s 83:71 (25:16, 15:16, 18:21, 25:18). U poslednjoj deonici Limož je napao, stvorila se mala panika u igri domaćeg tima, gosti su prišli na dva poena zaostatka (60:58), ali su to crveno-beli preživeli i uspeli da zabeleže veoma bitnu pobedu.

Važnu ulogu u pobedi imao je Filip Čović (12 poena) sa tri trojke, dvojkom uz faul i dve asistencije u poslednjoj deonici, kao i Marko Kešelj, dok je tokom cele utakmice odličan bio Boriša Simanić. Poenterski gledano istakli su se Beron (13p), Simanić (11p) i Cirbes (11p).

Limož se na početku utakmice držao najviše zahvaljujući dobrom šutu dok je Zvezda davala mnogo lakše poene, Cirbes se nadavao koševa, imali su crveno-beli dosta prostora u reketu i to su koristili i preko Simanića. Napad je delovalo prilično tečno. Regland se isticao u tim akcijama najviše sjajnim prodorima koji su njegov trejdmark, a dao je i jednu trojku. Brzo je Zvezda došla do prednosti od 17:11.

Nastavila je Zvezda da igra u dobrom ritmu, a Beron je trojkom u svom stilu doneo vrlo rano prednost Zvezdi od 10 poena prednosti.

Imala je Zvezda u drugoj četvrti loše periode igre u napadu, ali je odbrana bila na nivou, Simanić je nastavio da pruža vrlo dobre partije, i u napadu i u skoku, i Zvezda se održavala tu negde na 10 poena razlike. Jako je bilo važno da Simanić igra dobro jer Mo Faje još nije u sastavu. Dobio je i jake aplauze sa tribina zbog svega Simanić.

Sa zakucavanjem Majkla Odža postalo je jasno da će Zvezda otići na poluvreme s prednošću. Ona je iznosila osam poena posle 20 minuta (40:32). Bio je to samo nastavak odličnih partija crveno-belih ove sezone. Kako je igrala Zvezda, morala je Zvezda da vodi sa većom razlikom.

Očekivala se reakcija u nastavku utakmice…

Limož je sa dobrim šutem spolja prišao odmah na startu treće deonice preko Tejlora i Majlsa i tada je bilo jasno da će Zvezda imati teži posao nego što se očekivalo.

Zvezda je uspevala da se održi sa glavom iznad vode pre svega uz dobru igru Simanića i Odža (8p).Simanić je u tim momentima radio sve, od skokova, preko asistencija, blokada do poena. Jasno se vidi da je napredovao.

Ipak, u poslednju deonicu se ušlo s rezultatom 58:53. Tamo je bilo gusto, ali se Zvezda trgla na vreme.

EVROKUP: Crvena zvezda - Limož 83:71 (25:16, 15:16, 18:21, 25:18)

Dvorana: Aleksandar Nikolić
Sudije: Peruđa, Papapetru, Viklicki

CRVENA ZVEZDA: Regland 9, Čović 12, Kešelj 9, Perperoglu 10, Davidovac, Nenadić, Lazić, Beron 13, Ristić, Simanić 11, Cirbes 11, Odžo 8

LIMOŽ: Ingliš 1, Hardi 20, Rusel 5, Tejlor 5, Bazile, Majls 8, Butsij 3, Semjuels 7, Hauvard 11, Butej 11

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar