ЕК: Ритас се нудио, Партизан пропустио шансу за брејк!

Кошаркаши Партизана поражени су од Ритаса 80:74 у првом мечу Групе Е Топ 16 фазе Еврокупа.  Партизан (и даље) не уме са Ритасом! На старту Топ 16 фазе Еврокупа, пети узастопни пораз црно-белих од ривала из Литваније.  Симоновић двоцифрен, Уникс се провукао поред Зенита! Кошаркаши Уникса победили су Зенит из Санкт Петербурга у првом мечу друге фазе Еврокупа резултатом 68:67.

Кошарка 02.01.2019 | 20:00
ЕК: Ритас се нудио, Партизан пропустио шансу за брејк!
Црно-бели су пропустили лепу шансу да направе "брејк" у Виљнусу, неколико пута су успевали да преокрену резултат и отворе пут ка победи, али су бројним грешкама омогућили домаћину да одбрани своју Сименс арену.

Играло се у серијама у Литванији, Ритас је већ у првом периоду два пута имао двоцифрену предност (15:5 и 28:18), али је Партизан успевао да се врати у игру.

У другом кварталу црно-бели серијом 10:0 преокрећу на 33:31, али тада први пут пропуштају шансу да преузму контролу над мечом.

Ритас опет "бежи" на +6 (48:42), Партизан тројкама на старту другог полувремена преокреће на 56:54, али опет стаје и домаћин се враћа на претходну разлику уочи последњег периода (65:59).

Литванци са два коша опет стижу до двоцифрене предности (69:59), али Лендејл са два брза коша враћа Партизан у егал (72:70). Међутим, црно-бели промашују шутеве у кључним тренуцима и Ритас успева да одбрани свој терен.

Ритас је предводио Доминик Сатон са 21 поеном уз по 5 скокова и украдених лопти, 14 је постигао Артсјом Парахуски уз 8 ухваћених, док је 11 поена и 8 скокова имао Мартинас Еходас.

Партизан је предводио Раде Загорац са 17 поена и 8 скокова, 15 је додао Џок Лендејл уз 9 ухваћених лопти, 13 је додао Вања Маринковић, док је Алекс Ренфро уз 7 поена имао 8 асистенција и 6 скокова.

Партизан и Ритас играју у групи Е са Албом и Монаком који се састају у четвртак од 18.30 у Берлину. У другом колу Партизан дочекује Албу у "Пиониру" 9. јануара.

Кошаркаши Партизана пропустили су добру прилику за "брејк" већ на старту такмичења у Е групи Топ 16 фазе Еврокупа!

У завршници "на једну лопту", домаћин је погодио два важна шута, а црно-бели све промашили и тиме ставили на неки начин логичну тачку на меч у коме су - када се подвуче црта - били недовољно прецизни, концентрисани и одговорни.

Литванском представнику је ово пети узастопни тријумф над црно-белима почев од јесени 2014. и пета узастопна победа над црно-белима у Виљнусу.

Други меч ове групе одиграће Алба и Монако у четвртак од 18.30, док су парови следећег кола Партизан - Алба (9. јануар) и Монако - Ритас.

Имали су црно-бели добру атмосферу после победе над Олимпијом у АБА лиги, сигурно су црпели самопоуздање и из победе над Турк Телекомом, којом су обезбедили учешће у Топ 16, али прву грешку направили су дозволивши Ритасу да се разигра и "распуца".

Два пута је домаћин већ у првој четвртини одлазио на "плус 10" - 15:5, па 28:18, у ком тренутку су расположени Доминик Сатон и остали шутирали из игре 10/11 (4/4 за три поена).

Најбоља Партизанова четвртина била је друга, у којој је серијом 10:0 преокренуо на 31:33, док је у финишу имао 40:41, али увек су периоди добре игре били праћени тешко схватљивим грешкама, што у одбрани, што у нападу. Захваљујући њима је Ритас правио "контрасерије", изнова стизао до пет-шест поена предности и отежавао настојања црно-белих да на гостујућем паркету загосподаре утакмицом.

У наставку утакмице виђена је слична прича. Експресно изједначење тројкама Загорца и Маринковића (48:48), па последње вођство у 26. минуту, када је Загорац исправио промашај Пејџа (54:56).

Онда, као по аутоматизму, серија Ритаса 6:0, повратак у комфорну ситуацију, па почетком последње деонице поново рекордних "плус 10" - 69:59.

Црно-бели се тада још једном буде, серијом 6:0 хватају прикључак, затим добром одбраном и у нападу сарадњом Ренфроа и Лендејла најављују неизвесну завршницу - 72:70 (37. минут). Још два пута су ученици Андрее Тринкијерија прилазили на два поена разлике, али никако нису могли да споје добру одбрану и ефикасан напад, увек је нешто недостајало...

Коначно, искусни центар Артјом Параховски погодио је важан шут са полудистанце (78:74), Маринковић промашио тројку, а Буткевичијус из тешке позиције успео да положи лопту од таблу и постави коначан резултат.

Партизан није успео да направи брејк на старту Топ 16 фазе Еврокупа. Црно-бели су поражени у Виљнусу на гостовању код Ритаса 80:74 и даље не знају за победу у Литванији против овог ривала.

Ритас је само за нијансу био боља екипа, али управо је то оно што га је и одвело до победе. Тренер Партизана Андреа Тринкијери може да буде задовољан борбеношћу екипе и чињеницом да се није предавала ни у једном тренутку, али су неке непромишљене одлуке одвеле црно-беле у пораз.

Притом превише отворених шутева је промашила Тринкијеријева екипа да би могла да се нада победи, а Партизану сада остаје да се спреми за дуел са Морнаром у суботу у Јадранској лиги, односно против Албе следеће среде у другом колу Топ 16.

Домаћи су водили малтене током целе утакмице, Партизан је константно јурио заостатак и често је деловало да је близу да направи преокрет, али сваки пут би се Ритас поново одлепио на безбедну удаљеност.

Лоша селекција шута, срећа за домаће у појединим ситуацијама и слабија игра у одбрани били су главни узроци Партизановог пораза на старту друге фазе европског такмичења.

Последњи налет Партизана био је три минута пре краја када је Џок Лендејл закуцавањем у контранападу приближио госте на минут два (72:70)

Црно-бели су на моменте у првој четвртини деловало као да су мамурни, јер осим закуцавања Бонџе Сијана старту меча, нису могли да парирају расположеном домаћину. Доминик Сатон је најавио да би ово могло да буде његово нападачко вече, што и није баш тако чест случај, док је млади Дејвидас Сирвидиспоказао каквим талентом располаже.

Зајхваљујући таквој поставци ствари, Ритас је врло брзо дошао до двоцифрене предности (15:5) и у том тренутку је деловало да би Партизан традиционално могао да прође као бос по трњу на гостовању у Литванији.

Ипак, уследиле су две тројке, Маркуса Пејџа, па Алекса Ренфроа, затегли су црно-бели и игру у одбрани и почели су гости да личе на озбиљну екипу у наставку.

Управо је новом тројком Пејџа на старту друге четвртине Партизан повео тек други пут на утакмици, али је Ритас имао одговор у виду Сатона и Артјома Параховског.  На руку је литванској екипи ишло и то што су црно-бели везали неколико грешака у серији када је требало да поново дођу до неке осетније предности.

Свакако је тренер Андреа Тринкијери имао шта да каже играчима у полувремену с обзиром на одлуке које су доносили у завршници.

РИТАС – ПАРТИЗАН 80:74
/28:23, 20:19, 17:17, 15:15/

Хала: Сименс арена.
Гледалаца: 4.693
Судије: Емилио Перез, Рено Жељер и Иго Тепеније

РИТАС: Сирвидис 9, Сатон 21, Стипчевић 3, Парахуски 14, Пилаускас, Сили 7, Еходас 11, Гирдзијунас 5, Бендзијус 3, Блажевич, Буткевичијус 7.

ПАРТИЗАН: Пејџ 6, Си 5, Аранитовић, Маринковић 13, Величковић, Пецарски, Загорац 17, Ренфро 7, Јанковић 3, Лендејл 15, Гагић 6, Николић 2.

Симоновић двоцифрен, Уникс се провукао поред Зенита. Кошаркаши Уникса победили су Зенит из Санкт Петербурга у првом мечу друге фазе Еврокупа резултатом 68:67.

Уникс је ушао као велики фаворит у овај меч, али није тако изгледало током већине овог меча.

Зенит је повео крајем треће четвртине, да би затим наставио са добром игром и одржавао предност током последњих десет минута. Домаћин је, ипак, успео да преломи меч и да у последњих пет минута уђе са предношћу.

На минут и по до краја Уникс је водио 68:63, а тада је Зенит кренуо у последњи напад. Погодили су Рејнолдс и Мекел, а екипа из Казања није успевала да поентира.

Џеки Кармајкл је на 23 секунде до краја био непрецизан, а прилику да свом тиму донесе велику победу имао је Евгени Вороњин, који је у последњој секунди шутирао за три и промашио.

Српски кошаркаш Марко Симоновић одиграо је добар меч и завршио га са десет поена. Поред њега, у Зениту су се истакли Филип Скраб са 14 поена и Џејлен Рејнолдс са 17 поена и 17 скокова.

Најбољи у победничком саставу био је Пјерија Хенри са 18 поена, а пратио га је Мелвин Еџим са 11 поена и осам скокова. Ерик Меколум уписао је осам поена, све са линије пенала, јер је из игре шутирао 0/5.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар