EK: Ritas se nudio, Partizan propustio šansu za brejk!

Košarkaši Partizana poraženi su od Ritasa 80:74 u prvom meču Grupe E Top 16 faze Evrokupa.  Partizan (i dalje) ne ume sa Ritasom! Na startu Top 16 faze Evrokupa, peti uzastopni poraz crno-belih od rivala iz Litvanije.  Simonović dvocifren, Uniks se provukao pored Zenita! Košarkaši Uniksa pobedili su Zenit iz Sankt Peterburga u prvom meču druge faze Evrokupa rezultatom 68:67.

Košarka 02.01.2019 | 20:00
EK: Ritas se nudio, Partizan propustio šansu za brejk!
Crno-beli su propustili lepu šansu da naprave "brejk" u Viljnusu, nekoliko puta su uspevali da preokrenu rezultat i otvore put ka pobedi, ali su brojnim greškama omogućili domaćinu da odbrani svoju Simens arenu.

Igralo se u serijama u Litvaniji, Ritas je već u prvom periodu dva puta imao dvocifrenu prednost (15:5 i 28:18), ali je Partizan uspevao da se vrati u igru.

U drugom kvartalu crno-beli serijom 10:0 preokreću na 33:31, ali tada prvi put propuštaju šansu da preuzmu kontrolu nad mečom.

Ritas opet "beži" na +6 (48:42), Partizan trojkama na startu drugog poluvremena preokreće na 56:54, ali opet staje i domaćin se vraća na prethodnu razliku uoči poslednjeg perioda (65:59).

Litvanci sa dva koša opet stižu do dvocifrene prednosti (69:59), ali Lendejl sa dva brza koša vraća Partizan u egal (72:70). Međutim, crno-beli promašuju šuteve u ključnim trenucima i Ritas uspeva da odbrani svoj teren.

Ritas je predvodio Dominik Saton sa 21 poenom uz po 5 skokova i ukradenih lopti, 14 je postigao Artsjom Parahuski uz 8 uhvaćenih, dok je 11 poena i 8 skokova imao Martinas Ehodas.

Partizan je predvodio Rade Zagorac sa 17 poena i 8 skokova, 15 je dodao Džok Lendejl uz 9 uhvaćenih lopti, 13 je dodao Vanja Marinković, dok je Aleks Renfro uz 7 poena imao 8 asistencija i 6 skokova.

Partizan i Ritas igraju u grupi E sa Albom i Monakom koji se sastaju u četvrtak od 18.30 u Berlinu. U drugom kolu Partizan dočekuje Albu u "Pioniru" 9. januara.

Košarkaši Partizana propustili su dobru priliku za "brejk" već na startu takmičenja u E grupi Top 16 faze Evrokupa!

U završnici "na jednu loptu", domaćin je pogodio dva važna šuta, a crno-beli sve promašili i time stavili na neki način logičnu tačku na meč u kome su - kada se podvuče crta - bili nedovoljno precizni, koncentrisani i odgovorni.

Litvanskom predstavniku je ovo peti uzastopni trijumf nad crno-belima počev od jeseni 2014. i peta uzastopna pobeda nad crno-belima u Viljnusu.

Drugi meč ove grupe odigraće Alba i Monako u četvrtak od 18.30, dok su parovi sledećeg kola Partizan - Alba (9. januar) i Monako - Ritas.

Imali su crno-beli dobru atmosferu posle pobede nad Olimpijom u ABA ligi, sigurno su crpeli samopouzdanje i iz pobede nad Turk Telekomom, kojom su obezbedili učešće u Top 16, ali prvu grešku napravili su dozvolivši Ritasu da se razigra i "raspuca".

Dva puta je domaćin već u prvoj četvrtini odlazio na "plus 10" - 15:5, pa 28:18, u kom trenutku su raspoloženi Dominik Saton i ostali šutirali iz igre 10/11 (4/4 za tri poena).

Najbolja Partizanova četvrtina bila je druga, u kojoj je serijom 10:0 preokrenuo na 31:33, dok je u finišu imao 40:41, ali uvek su periodi dobre igre bili praćeni teško shvatljivim greškama, što u odbrani, što u napadu. Zahvaljujući njima je Ritas pravio "kontraserije", iznova stizao do pet-šest poena prednosti i otežavao nastojanja crno-belih da na gostujućem parketu zagospodare utakmicom.

U nastavku utakmice viđena je slična priča. Ekspresno izjednačenje trojkama Zagorca i Marinkovića (48:48), pa poslednje vođstvo u 26. minutu, kada je Zagorac ispravio promašaj Pejdža (54:56).

Onda, kao po automatizmu, serija Ritasa 6:0, povratak u komfornu situaciju, pa početkom poslednje deonice ponovo rekordnih "plus 10" - 69:59.

Crno-beli se tada još jednom bude, serijom 6:0 hvataju priključak, zatim dobrom odbranom i u napadu saradnjom Renfroa i Lendejla najavljuju neizvesnu završnicu - 72:70 (37. minut). Još dva puta su učenici Andree Trinkijerija prilazili na dva poena razlike, ali nikako nisu mogli da spoje dobru odbranu i efikasan napad, uvek je nešto nedostajalo...

Konačno, iskusni centar Artjom Parahovski pogodio je važan šut sa poludistance (78:74), Marinković promašio trojku, a Butkevičijus iz teške pozicije uspeo da položi loptu od tablu i postavi konačan rezultat.

Partizan nije uspeo da napravi brejk na startu Top 16 faze Evrokupa. Crno-beli su poraženi u Viljnusu na gostovanju kod Ritasa 80:74 i dalje ne znaju za pobedu u Litvaniji protiv ovog rivala.

Ritas je samo za nijansu bio bolja ekipa, ali upravo je to ono što ga je i odvelo do pobede. Trener Partizana Andrea Trinkijeri može da bude zadovoljan borbenošću ekipe i činjenicom da se nije predavala ni u jednom trenutku, ali su neke nepromišljene odluke odvele crno-bele u poraz.

Pritom previše otvorenih šuteva je promašila Trinkijerijeva ekipa da bi mogla da se nada pobedi, a Partizanu sada ostaje da se spremi za duel sa Mornarom u subotu u Jadranskoj ligi, odnosno protiv Albe sledeće srede u drugom kolu Top 16.

Domaći su vodili maltene tokom cele utakmice, Partizan je konstantno jurio zaostatak i često je delovalo da je blizu da napravi preokret, ali svaki put bi se Ritas ponovo odlepio na bezbednu udaljenost.

Loša selekcija šuta, sreća za domaće u pojedinim situacijama i slabija igra u odbrani bili su glavni uzroci Partizanovog poraza na startu druge faze evropskog takmičenja.

Poslednji nalet Partizana bio je tri minuta pre kraja kada je Džok Lendejl zakucavanjem u kontranapadu približio goste na minut dva (72:70)

Crno-beli su na momente u prvoj četvrtini delovalo kao da su mamurni, jer osim zakucavanja Bondže Sijana startu meča, nisu mogli da pariraju raspoloženom domaćinu. Dominik Saton je najavio da bi ovo moglo da bude njegovo napadačko veče, što i nije baš tako čest slučaj, dok je mladi Dejvidas Sirvidispokazao kakvim talentom raspolaže.

Zajhvaljujući takvoj postavci stvari, Ritas je vrlo brzo došao do dvocifrene prednosti (15:5) i u tom trenutku je delovalo da bi Partizan tradicionalno mogao da prođe kao bos po trnju na gostovanju u Litvaniji.

Ipak, usledile su dve trojke, Markusa Pejdža, pa Aleksa Renfroa, zategli su crno-beli i igru u odbrani i počeli su gosti da liče na ozbiljnu ekipu u nastavku.

Upravo je novom trojkom Pejdža na startu druge četvrtine Partizan poveo tek drugi put na utakmici, ali je Ritas imao odgovor u vidu Satona i Artjoma Parahovskog.  Na ruku je litvanskoj ekipi išlo i to što su crno-beli vezali nekoliko grešaka u seriji kada je trebalo da ponovo dođu do neke osetnije prednosti.

Svakako je trener Andrea Trinkijeri imao šta da kaže igračima u poluvremenu s obzirom na odluke koje su donosili u završnici.

RITAS – PARTIZAN 80:74
/28:23, 20:19, 17:17, 15:15/

Hala: Simens arena.
Gledalaca: 4.693
Sudije: Emilio Perez, Reno Željer i Igo Tepenije

RITAS: Sirvidis 9, Saton 21, Stipčević 3, Parahuski 14, Pilauskas, Sili 7, Ehodas 11, Girdzijunas 5, Bendzijus 3, Blaževič, Butkevičijus 7.

PARTIZAN: Pejdž 6, Si 5, Aranitović, Marinković 13, Veličković, Pecarski, Zagorac 17, Renfro 7, Janković 3, Lendejl 15, Gagić 6, Nikolić 2.

Simonović dvocifren, Uniks se provukao pored Zenita. Košarkaši Uniksa pobedili su Zenit iz Sankt Peterburga u prvom meču druge faze Evrokupa rezultatom 68:67.

Uniks je ušao kao veliki favorit u ovaj meč, ali nije tako izgledalo tokom većine ovog meča.

Zenit je poveo krajem treće četvrtine, da bi zatim nastavio sa dobrom igrom i održavao prednost tokom poslednjih deset minuta. Domaćin je, ipak, uspeo da prelomi meč i da u poslednjih pet minuta uđe sa prednošću.

Na minut i po do kraja Uniks je vodio 68:63, a tada je Zenit krenuo u poslednji napad. Pogodili su Rejnolds i Mekel, a ekipa iz Kazanja nije uspevala da poentira.

Džeki Karmajkl je na 23 sekunde do kraja bio neprecizan, a priliku da svom timu donese veliku pobedu imao je Evgeni Voronjin, koji je u poslednjoj sekundi šutirao za tri i promašio.

Srpski košarkaš Marko Simonović odigrao je dobar meč i završio ga sa deset poena. Pored njega, u Zenitu su se istakli Filip Skrab sa 14 poena i Džejlen Rejnolds sa 17 poena i 17 skokova.

Najbolji u pobedničkom sastavu bio je Pjerija Henri sa 18 poena, a pratio ga je Melvin Edžim sa 11 poena i osam skokova. Erik Mekolum upisao je osam poena, sve sa linije penala, jer je iz igre šutirao 0/5.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar