Ђорђевић: Европско злато за опроштај!

Селектор Србије види Еуробаскет 2021. као шансу да се "орлови" коначно нађу на највишем степенику победничког постоља.

Кошарка 07.01.2019 | 22:15
Ђорђевић: Европско злато за опроштај!
Александар Ђорђевић је у последњих пет година обавио феноменалан посао као селектор мушке сениорске репрезентације Србије.

Са њим на клупи "орлови" су четири лета заредом играли полуфинала великих такмичења и освојили три сребрне медаље, пошто су у финалима Светског првенства 2014. и Олимпијских игара 2016. изгубили од САД, а на Европском првенству 2017. од Словеније.

Истанбул 2017. требало је да донесе додатни корак напред и прво злато још од Индијанаполиса 2002, али изостанак Теодосића, Јокића, Калинића, Радуљице, Симоновића и Недовића учинио је наш национални тим таман толико слабијим, да Словенци предвођени Драгићем и Дончићем искористе историјску шансу и подигну трофеј.

Ђорђевић, коме уговор са КСС истиче након Мундобаскета у Кини ове године, изнео је у празничном издању "Спортског журнала" став да генерација са којом је био "вицешампион свега", није још рекла своју последњу реч.

"Причао сам са Теодосићем и његовом генерацијом. Они би требало да се опросте златном медаљом на ЕП 2021, јер им она недостаје. Увек сам причао о задовољству када се твојом химном завршава велико такмичење. Наравно, нећемо никога да терамо", осврнуо се "Сале Национале" и на незаобилазни проблем изостајања из репрезентације.

"Покушавао сам да објасним репрезентативцима да морају да утичу једни на друге, да је ово њихово време и да би требало да користе шансе, а не да их пропуштају. Јесу важни клубови, уговори и приватни живот, али волео бих да и ми имамо неког нашег Луиса Сколу, који је за 22 године пропустио једно такмичење. Или Ђинобилија, који је у 40. години наступио на Олимпијским играма".

Милош Теодосић, као један од лидера националног тима у претходних десетак година, у време ЕП 2021. ће имати пуне 34 године, Мирослав Радуљица, Немања Бјелица и Бобан Марјановић по 33, Милан Мачван непуне 32, Огњен Кузмић 31, Стефан Јовић непуну 31...

Немања Недовић (рођен 1991), Никола Калинић (1991), као и Богдан Богдановић (1992), теоретски би требало да играју за Србију и после тог Еуробаскета, заједно са плејадом асова рођених 1994. и 1995, а то су Василије Мицић, Никола Милутинов, Никола Јокић, Марко Гудурић...

Главни кандидати за организацију наредног ЕП су Шпанија и Италија, које желе да то ураде удруженим снагама.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар