Đorđević: Evropsko zlato za oproštaj!

Selektor Srbije vidi Eurobasket 2021. kao šansu da se "orlovi" konačno nađu na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

Košarka 07.01.2019 | 22:15
Đorđević: Evropsko zlato za oproštaj!
Aleksandar Đorđević je u poslednjih pet godina obavio fenomenalan posao kao selektor muške seniorske reprezentacije Srbije.

Sa njim na klupi "orlovi" su četiri leta zaredom igrali polufinala velikih takmičenja i osvojili tri srebrne medalje, pošto su u finalima Svetskog prvenstva 2014. i Olimpijskih igara 2016. izgubili od SAD, a na Evropskom prvenstvu 2017. od Slovenije.

Istanbul 2017. trebalo je da donese dodatni korak napred i prvo zlato još od Indijanapolisa 2002, ali izostanak Teodosića, Jokića, Kalinića, Raduljice, Simonovića i Nedovića učinio je naš nacionalni tim taman toliko slabijim, da Slovenci predvođeni Dragićem i Dončićem iskoriste istorijsku šansu i podignu trofej.

Đorđević, kome ugovor sa KSS ističe nakon Mundobasketa u Kini ove godine, izneo je u prazničnom izdanju "Sportskog žurnala" stav da generacija sa kojom je bio "vicešampion svega", nije još rekla svoju poslednju reč.

"Pričao sam sa Teodosićem i njegovom generacijom. Oni bi trebalo da se oproste zlatnom medaljom na EP 2021, jer im ona nedostaje. Uvek sam pričao o zadovoljstvu kada se tvojom himnom završava veliko takmičenje. Naravno, nećemo nikoga da teramo", osvrnuo se "Sale Nacionale" i na nezaobilazni problem izostajanja iz reprezentacije.

"Pokušavao sam da objasnim reprezentativcima da moraju da utiču jedni na druge, da je ovo njihovo vreme i da bi trebalo da koriste šanse, a ne da ih propuštaju. Jesu važni klubovi, ugovori i privatni život, ali voleo bih da i mi imamo nekog našeg Luisa Skolu, koji je za 22 godine propustio jedno takmičenje. Ili Đinobilija, koji je u 40. godini nastupio na Olimpijskim igrama".

Miloš Teodosić, kao jedan od lidera nacionalnog tima u prethodnih desetak godina, u vreme EP 2021. će imati pune 34 godine, Miroslav Raduljica, Nemanja Bjelica i Boban Marjanović po 33, Milan Mačvan nepune 32, Ognjen Kuzmić 31, Stefan Jović nepunu 31...

Nemanja Nedović (rođen 1991), Nikola Kalinić (1991), kao i Bogdan Bogdanović (1992), teoretski bi trebalo da igraju za Srbiju i posle tog Eurobasketa, zajedno sa plejadom asova rođenih 1994. i 1995, a to su Vasilije Micić, Nikola Milutinov, Nikola Jokić, Marko Gudurić...

Glavni kandidati za organizaciju narednog EP su Španija i Italija, koje žele da to urade udruženim snagama.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar