Кошарка вс кошарка: Не мора 22, доста је и један разлике!

У првој утакмици у ТОП 16 фазе Еврокупа Партизана гостује у Вилњусу (18. 00, Спортклуб 1).

Кошарка 02.01.2019 | 16:00
Кошарка вс кошарка: Не мора 22, доста је и један разлике!
“Литванија вс Србија, кошарка вс кошарка. Имају супер дворану, имају талентоване младе играче. Слични смо, очекујем добру утакмицу, тешку, али уживам”.

На овај начин је Андреа Тринкијери најавио први меч Партизана у 2019, уједно и премијеру у ТОП 16 фази Еврокупа у којој ће српски представник бити гост литванском Ритасу (18 часова, ТВ Спортклуб 1). Заиста, тешко да можете да замислите две земље у којима се више воли кошарка од Србије и Литваније. Зато су судари тимова из ових држава посебни.

Партизан нема императив у Еврокупу, тако ни на овом гостовању, али могао би Тринкијеријев тим да покуша да направи брејк и дође до важне победе у гостима. Ритас је победива екипа.

Партизан и Ритас су играли два пута 2017. и оба пута је литванска екипа била боља, али, Партизан сад није исти као тада. Штавише, Партизан није иста екипа с почетка сезоне.

Црно-бели су довели Алекса Ренфроа који је дебитовао у Љубљани и већ на првој утакмици показао колико може да буде важан за игру Парног  ваљка. Као новогодишњи поклон партизановцима је стигао и НиколаЈанковић, мада је реалније очекивати да дебитује против Морнара 5. јануара.

“Направили смо спринт на крају прве фазе Еврокупа да се увалимо, баш да се увалимо у ТОП 16. Сада, Ритас, Фенербахче, Реал Мадрид… Све је исто. Свака утакмица је шанса да будемо бољи и пробамо нешто да направимо. Нисмо фаворити, али морамо да играмо. Ритас је као четврти ушао у групу, али има фантастичанквалитет, сад је довео и евролигашког центра”, рекао је Тринкијери пред меч у Виљнусу.

Литванци су ангажовали Арта Парахуског, играча евролигашког педигреа, снажног под кошем, што смо могли да се уверимо док је играо за Уникс када је имао доминантне бројке чак и за Евролигу. Управо би битка под обручима могла да буде важна, па ће пре свих Џок Лендејл бити на испиту, јер Ритас у екипи има и Мартинаса Еходаса, сјајног крилног центра, једног од кључних појединаца домаћег састава у досадашњем делу Еврокупа. Еходас је бележио 10 поена и 5,2 скока.

Партизан је генерално бољи тимски спој, црно-бели имају просечно више асистенција од Ритаса, али је зато домаћин агресиван на лопти, често има велики број украдених, а о шуту за три поена ваљда не треба да причамо, ипак је то литванска екипа напакована домаћим младим играчима потпомогнута странцима попут  Доминика Сатона, Криса Крамера, Рока Стипчевића, Парахуског, Ди Џеј Силија…

Веровано се многи навијачи Партизана сећају 6. јануара 2010. када су црно-бели славили против Ритаса с 97:67. То Бадње вечери је Партизану била потребна победа од 22 разлике да би се домогао ТОП 16 фазе Евролиге. Тим Душка Вујошевића тад је успео да пребаци границу, касније се пробије до Фајнал фора у Паризу.

Партизан сад води мало другачије битке, па би му одговарала победа и с једним поеном разлике. Брејк би био велики као кућа у групи где се још налазе Монако и Алба.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар