Košarka vs košarka: Ne mora 22, dosta je i jedan razlike!

U prvoj utakmici u TOP 16 faze Evrokupa Partizana gostuje u Vilnjusu (18. 00, Sportklub 1).

Košarka 02.01.2019 | 16:00
Košarka vs košarka: Ne mora 22, dosta je i jedan razlike!
“Litvanija vs Srbija, košarka vs košarka. Imaju super dvoranu, imaju talentovane mlade igrače. Slični smo, očekujem dobru utakmicu, tešku, ali uživam”.

Na ovaj način je Andrea Trinkijeri najavio prvi meč Partizana u 2019, ujedno i premijeru u TOP 16 fazi Evrokupa u kojoj će srpski predstavnik biti gost litvanskom Ritasu (18 časova, TV Sportklub 1). Zaista, teško da možete da zamislite dve zemlje u kojima se više voli košarka od Srbije i Litvanije. Zato su sudari timova iz ovih država posebni.

Partizan nema imperativ u Evrokupu, tako ni na ovom gostovanju, ali mogao bi Trinkijerijev tim da pokuša da napravi brejk i dođe do važne pobede u gostima. Ritas je pobediva ekipa.

Partizan i Ritas su igrali dva puta 2017. i oba puta je litvanska ekipa bila bolja, ali, Partizan sad nije isti kao tada. Štaviše, Partizan nije ista ekipa s početka sezone.

Crno-beli su doveli Aleksa Renfroa koji je debitovao u Ljubljani i već na prvoj utakmici pokazao koliko može da bude važan za igru Parnog  valjka. Kao novogodišnji poklon partizanovcima je stigao i NikolaJanković, mada je realnije očekivati da debituje protiv Mornara 5. januara.

“Napravili smo sprint na kraju prve faze Evrokupa da se uvalimo, baš da se uvalimo u TOP 16. Sada, Ritas, Fenerbahče, Real Madrid… Sve je isto. Svaka utakmica je šansa da budemo bolji i probamo nešto da napravimo. Nismo favoriti, ali moramo da igramo. Ritas je kao četvrti ušao u grupu, ali ima fantastičankvalitet, sad je doveo i evroligaškog centra”, rekao je Trinkijeri pred meč u Viljnusu.

Litvanci su angažovali Arta Parahuskog, igrača evroligaškog pedigrea, snažnog pod košem, što smo mogli da se uverimo dok je igrao za Uniks kada je imao dominantne brojke čak i za Evroligu. Upravo bi bitka pod obručima mogla da bude važna, pa će pre svih Džok Lendejl biti na ispitu, jer Ritas u ekipi ima i Martinasa Ehodasa, sjajnog krilnog centra, jednog od ključnih pojedinaca domaćeg sastava u dosadašnjem delu Evrokupa. Ehodas je beležio 10 poena i 5,2 skoka.

Partizan je generalno bolji timski spoj, crno-beli imaju prosečno više asistencija od Ritasa, ali je zato domaćin agresivan na lopti, često ima veliki broj ukradenih, a o šutu za tri poena valjda ne treba da pričamo, ipak je to litvanska ekipa napakovana domaćim mladim igračima potpomognuta strancima poput  Dominika Satona, Krisa Kramera, Roka Stipčevića, Parahuskog, Di Džej Silija…

Verovano se mnogi navijači Partizana sećaju 6. januara 2010. kada su crno-beli slavili protiv Ritasa s 97:67. To Badnje večeri je Partizanu bila potrebna pobeda od 22 razlike da bi se domogao TOP 16 faze Evrolige. Tim Duška Vujoševića tad je uspeo da prebaci granicu, kasnije se probije do Fajnal fora u Parizu.

Partizan sad vodi malo drugačije bitke, pa bi mu odgovarala pobeda i s jednim poenom razlike. Brejk bi bio veliki kao kuća u grupi gde se još nalaze Monako i Alba.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar