Лични подаци доступни свима

БиХ улази у нову годину са застарјелим прописима који се тичу заштите личних података грађана, а упућени упозоравају да је стање у тој области све лошије јер злоупотребе вребају са свих страна.

Република Српска 01.01.2019 | 15:10
Лични подаци доступни свима
Надлежне институције Европске уније усвојиле су нову Уредбу о заштити података и Директиву о преносима података у сврху рада полиције и правосуђа још прије двије године, а њихова примјена у пракси почела је у мају ове године.

БиХ се, Споразумом о стабилизацији и придруживању са ЕУ, обавезала да ће, између осталог, ускладити законе са европским и свјетским прописима из области заштите личних података, али из Агенције чија је то надлежност упозоравају да у Савјету министара БиХ није било довољно слуха за то, јер су им још лани указали на хитност усклађивања закона са тим актима.

Директор Агенције за заштиту личних података БиХ Петар Ковачевић каже за “Глас Српске” да су недавно формираној радној групи за израду измјена и допуна закона о заштити личних података доставили приједлог закона који су, додаје, чланови групе готово у потпуности прихватили.

Нацрт закона је, каже, послат надлежнима у Савјету министара, односно у Министарство цивилних послова БиХ, које је и носилац активности када је ријеч о изради новог акта. Ковачевић, међутим, не може да прецизира како ће се даље ситуација одвијати.

- Већ доста каснимо, а још смо и у процесу формирања власти након избора. Израда тог акта је тек на почетку. То је само прва степеница у низу, тако да је немогуће прогнозирати како ће се ситуација одвијати и којом брзином. С друге стране, злоупотреба је све више - казао је Ковачевић и додао да се и даље у БиХ не можемо похвалити добром заштитом личних података.

Говорећи о начинима на које могу бити злоупотријебљени лични подаци грађана, односно јединствени матични број и лична карта, посебно у ери интернета, нагласио је да се то могло најбоље видјети током изборне кампање и самог гласања. Најчешћи приговори који стижу на адресу Агенције се, каже, односе на тражење копије личне карте, а све чешће се грађани жале и на видео-надзор.

- Злоупотребе ће бити све учесталије, а неке ствари прелазе и у домен криминала јер се ради о крађи идентитета. Дио личних података се користи и као шифра на друштвеним мрежама, тако да сваки податак може бити злоупотријебљен. Трудимо се да подигнемо свијест грађана о потреби да заштите личне податке, али и одговорност оних који их обрађују - рекао је Ковачевић и додао да су грађани једини власници личних података, а да их држава може и смије обрађивати само на законит и поштен начин.

Петар Ковачевић упозорио је недавно да Савјет министара утиче на рад Агенције за заштиту личних података јер не одобрава попуну радних мјеста у складу са законом. Ковачевић је изразио очекивање да ће, због препрека и проблема, те због ефикасније реализације планских задатака и активности, укључујући и доношење новог закона о заштити личних података, Парламент БиХ подржати Агенцију у превазилажењу ових проблема.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Не

01.01.2019 15:50

Само код нас микрокредитних организације без ичијег знања узимају за право да лицне податке дају утјеривачима дугова као сто су ,, Матриx,, доо Сарајево и интерно са јима договарају како да мимо судских процеса малтлетирају и на све начине притишћу народ да изнуде новац иако је агенција за банкарство 2017 строго забранила овај начин изнуде и злоупотребе личних података !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петyр Баелисх

01.01.2019 18:55

Матриx ме прогањао јер сам био дужан два рачуна за постпаид Еронет. Оба рачуна око 35 КМ. Ликови су ме звали данима телефоном, чак и након што сам уплатио као да им докажем да сам уплатио. Лијепо сам се н... миле мајке лику с друге стране. Више ме нису звали.

Name

Аустрија

01.01.2019 16:25

Тоје најбоље искористио снсд и додик бакир и сда стоби мијењали закон увхек гласају умјесто градзана фујјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

01.01.2019 20:01

јос мало це и на трафици за кутију цигарета тразити матицни број , дјевојацко презиме мајке , број лицне, платне листе итд и сл хахахахаах

ОДГОВОРИТЕ