Lični podaci dostupni svima

BiH ulazi u novu godinu sa zastarjelim propisima koji se tiču zaštite ličnih podataka građana, a upućeni upozoravaju da je stanje u toj oblasti sve lošije jer zloupotrebe vrebaju sa svih strana.

Republika Srpska 01.01.2019 | 15:10
Lični podaci dostupni svima
Nadležne institucije Evropske unije usvojile su novu Uredbu o zaštiti podataka i Direktivu o prenosima podataka u svrhu rada policije i pravosuđa još prije dvije godine, a njihova primjena u praksi počela je u maju ove godine.

BiH se, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, obavezala da će, između ostalog, uskladiti zakone sa evropskim i svjetskim propisima iz oblasti zaštite ličnih podataka, ali iz Agencije čija je to nadležnost upozoravaju da u Savjetu ministara BiH nije bilo dovoljno sluha za to, jer su im još lani ukazali na hitnost usklađivanja zakona sa tim aktima.

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević kaže za “Glas Srpske” da su nedavno formiranoj radnoj grupi za izradu izmjena i dopuna zakona o zaštiti ličnih podataka dostavili prijedlog zakona koji su, dodaje, članovi grupe gotovo u potpunosti prihvatili.

Nacrt zakona je, kaže, poslat nadležnima u Savjetu ministara, odnosno u Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje je i nosilac aktivnosti kada je riječ o izradi novog akta. Kovačević, međutim, ne može da precizira kako će se dalje situacija odvijati.

- Već dosta kasnimo, a još smo i u procesu formiranja vlasti nakon izbora. Izrada tog akta je tek na početku. To je samo prva stepenica u nizu, tako da je nemoguće prognozirati kako će se situacija odvijati i kojom brzinom. S druge strane, zloupotreba je sve više - kazao je Kovačević i dodao da se i dalje u BiH ne možemo pohvaliti dobrom zaštitom ličnih podataka.

Govoreći o načinima na koje mogu biti zloupotrijebljeni lični podaci građana, odnosno jedinstveni matični broj i lična karta, posebno u eri interneta, naglasio je da se to moglo najbolje vidjeti tokom izborne kampanje i samog glasanja. Najčešći prigovori koji stižu na adresu Agencije se, kaže, odnose na traženje kopije lične karte, a sve češće se građani žale i na video-nadzor.

- Zloupotrebe će biti sve učestalije, a neke stvari prelaze i u domen kriminala jer se radi o krađi identiteta. Dio ličnih podataka se koristi i kao šifra na društvenim mrežama, tako da svaki podatak može biti zloupotrijebljen. Trudimo se da podignemo svijest građana o potrebi da zaštite lične podatke, ali i odgovornost onih koji ih obrađuju - rekao je Kovačević i dodao da su građani jedini vlasnici ličnih podataka, a da ih država može i smije obrađivati samo na zakonit i pošten način.

Petar Kovačević upozorio je nedavno da Savjet ministara utiče na rad Agencije za zaštitu ličnih podataka jer ne odobrava popunu radnih mjesta u skladu sa zakonom. Kovačević je izrazio očekivanje da će, zbog prepreka i problema, te zbog efikasnije realizacije planskih zadataka i aktivnosti, uključujući i donošenje novog zakona o zaštiti ličnih podataka, Parlament BiH podržati Agenciju u prevazilaženju ovih problema.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ne

01.01.2019 16:50

Samo kod nas mikrokreditnih organizacije bez ičijeg znanja uzimaju za pravo da licne podatke daju utjerivačima dugova kao sto su ,, Matrix,, doo Sarajevo i interno sa jima dogovaraju kako da mimo sudskih procesa maltletiraju i na sve načine pritišću narod da iznude novac iako je agencija za bankarstvo 2017 strogo zabranila ovaj način iznude i zloupotrebe ličnih podataka !!!!

ODGOVORITE
Name

Petyr Baelish

01.01.2019 19:55

Matrix me proganjao jer sam bio dužan dva računa za postpaid Eronet. Oba računa oko 35 KM. Likovi su me zvali danima telefonom, čak i nakon što sam uplatio kao da im dokažem da sam uplatio. Lijepo sam se n... mile majke liku s druge strane. Više me nisu zvali.

Name

Austrija

01.01.2019 17:25

Toje najbolje iskoristio snsd i dodik bakir i sda stobi mijenjali zakon uvhek glasaju umjesto gradzana fujjjj

ODGOVORITE
Name

Joja

01.01.2019 21:01

jos malo ce i na trafici za kutiju cigareta traziti maticni broj , djevojacko prezime majke , broj licne, platne liste itd i sl hahahahaah

ODGOVORITE