Сви причају о Погби, али колико Матић сада игра боље!

Голови и лични сукоб су у британској јавности преувеличали трансформацију Пола Погбе од одласка Жозеа Муриња, а занемарује се напредак Немање Матића. Српски фудбалер је добио слободу да гледа ка напред и. . . игра као некада!

Фудбал 02.01.2019 | 23:30
Сви причају о Погби, али колико Матић сада игра боље!
Од одласка Жозеа Муриња са места менаџера Манчестер јунајтеда под микроскопском пажњом су партије Пола Погбе и, заиста, промена му је пријала!

Крај његовог имена сада пише да у претходна три меча и три победе Јунајтеда, под тренерском палицом Олеа Гунара Солскјера, има највише шутева, највише додира с лоптом, највише голова, највише асистенција и највише креираних прилика за погодак.

Сви параметри су на његовој страни...

Ипак, утисак је да је његов допринос у игри "црвених ђавола" можда помало и преувеличан због личног сукоба са претходним тренером, као и због поменуте статистике, голови увек издвоје везисту.

Да ли је заиста толико бољи него као код Муриња?

Погба има мотив више да се докаже навијачима и медијима који су били на страни Жозеа Муриња, на њему је да докаже да је само Португалац био кривац за његове медиокритетске партије од доласка у рекордном трансферу из Јувентуса, као и да су приче о "токсичној" атмосфери у свлачионици због њега измишљотина.

Подсетило је све ово на "оне дане" у Реал Мадриду када је Карло Анћелоти наследио Жозеа Муриња и за неколико недеља успео да "изглади" односе са играчима који су такође имали затегнуту везу с претходним шефом, испунио је њихове жеље и услове, спријатељио се с њима за разлику од "Специјалног", а то му се вратило и кроз освојену титулу Лиге шампиона.

Сличан рецепт примењује и Оле Гунар Солскјер који плени оним дечачким осмехом, не руже га чак ни боре, па су загрљаји и позитиван дух поново актуелни на "Олд Трафорду".

Подсећа на однос играч-тренер који видимо код Јиргена Клопа, Пепа Гвардиоле...

Међутим, у свом том тражењу очигледних "апгрејда" у односу на период код Муриња, пре свих козметичких и површинских, испод радара пролази да је Немања Матић заиграо сјајан фудбал, на нивоу оних најбољих дана из Челсија када је уништавао Јају Туреа.

Матић је означен као "Мурињов војник", британски медији су толико ишли далеко да су тврдили да су се играчи у свлачионици окренули против њега, навијачи су се питали зашто је само Србин недодирљив у тиму Манчестер јунајтеда и поред очигледног пада форме, у фокус је дошла и прича о скидању "попија" са дреса, спекулисало се и да ће га Оле Гунар Солскјер одмах склонити на клупу...

Судећи према партијама приказаним у мечевима против Кардифа, Хадерсфилда и Борнмута, пре ће се Мурињо вратити у Манчестер него што ће он бити резервиста.

Офанзивнији приступ игри помогао је многим играчима да покажу више - игра се брже, агресивније и храбрије, тако да су продори бекова постали све учесталији, шутеви са дистанце су све пожељнији, асваки од играча има дозволу да више размишља о голу, него о ризику.

Из тога се изродило и то да Немања Матић све чешће шаље лопте "преко" противничке одбране, дубинским додавањима "пробија линије" и ређе је бочно окренут голу.

Од њега се сада очекује да не буде играч чији је задатак да само проследи лопту до везисте офанзивније улоге - који би потом дистрибуирао лопту напред - него су Матићева овлашћења сада знатно шира, па се од њега захтева да се присети оних вештина које је користио као офанзивни везни, а које је полако "закопавао" у ригиднијим системима код Контеа и Муриња.

Колика је промена у питању најбоље говори податак да је Матић ове сезоне код Жозеа Муриња играо штопера - додуше јер нико други није могао - док је сада код Солскјера играч који има озбиљан утицај на офанзивни учинак своје екипе. То знатно помаже Јунајтеду код кога се раније тачно знало шта је чији посао, тако да је било лакше и покривати успорени везни ред.

Сада када "сви све раде" - постају све тежи за скаутинг, што је и изненадило претходна три противника, који имају проблема са Погбом, Ерером, Матићем...

У односу на меч са Ливерпулом (1:3), "тимски" број додавања у последњој трећини се скоро дуплирао, а то се можда највише види на примеру Матића.

На "Енфилду" је од 43 тачна додавања упутио 30 ка напред (11 на противничкој половини), док је рецимо против Хадерсфилда тај однос био следећи: од 70 додавања чак 49 је било ка напред, од тога пола на риваловом делу терена (WхоСцоред).

Слично је било и против Кардифа и Борнмута, с тенденцијом да ће тај проценат све више расти у мечевима који долазе у наредном периоду, и све већом улогом за њега.

Дао је гол, покренуо акцију којом се и Рашфорд уписао у стрелце...

"Оле нам је рекао да трчимо брже и будемо чешће на противничкој трећини, играмо с више слободе. Погба је веома важан за нас. Када игра на свом најбољем нивоу, прави разлику у сваком мечу. Расте му све више самопоуздање и биће све бољи".

Оно што њему знатно помаже у дефанзивним обавезама је што Јунајтед сада прави притисак на противничке играче одмах по губитку лопте, тако да је све ређе у ситуацији да остане сам на ветрометини у контри, а баш на тај "препад" тим све више долази у ситуацију да дође до гола.

Одбрана још није као некада, али...

Колико ће овај препород Јунајтеда трајати немогуће је проценити у овом тренутку, али је јасно да је слобода у игри "откључала" заборављене потенцијале неких играча.

Свежина и другачији третман су за сада "гориво" на које вози Оле Гунар Солскјер, а да ли је заиста тренер за велика дела показаће нам утакмице са јачим ривалима од оних са краја децембра, када помало и спласне "осветољубивост" према Мурињу.

Код Матића име тренера никада није играло велику улогу, но сви су изгледи да га је Мурињо (и остатак екипе?) потценио - можда у овим данима каријере тежи да буде Керик, а не Видић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар