Svi pričaju o Pogbi, ali koliko Matić sada igra bolje!

Golovi i lični sukob su u britanskoj javnosti preuveličali transformaciju Pola Pogbe od odlaska Žozea Murinja, a zanemaruje se napredak Nemanje Matića. Srpski fudbaler je dobio slobodu da gleda ka napred i. . . igra kao nekada!

Fudbal 02.01.2019 | 23:30
Svi pričaju o Pogbi, ali koliko Matić sada igra bolje!
Od odlaska Žozea Murinja sa mesta menadžera Mančester junajteda pod mikroskopskom pažnjom su partije Pola Pogbe i, zaista, promena mu je prijala!

Kraj njegovog imena sada piše da u prethodna tri meča i tri pobede Junajteda, pod trenerskom palicom Olea Gunara Solskjera, ima najviše šuteva, najviše dodira s loptom, najviše golova, najviše asistencija i najviše kreiranih prilika za pogodak.

Svi parametri su na njegovoj strani...

Ipak, utisak je da je njegov doprinos u igri "crvenih đavola" možda pomalo i preuveličan zbog ličnog sukoba sa prethodnim trenerom, kao i zbog pomenute statistike, golovi uvek izdvoje vezistu.

Da li je zaista toliko bolji nego kao kod Murinja?

Pogba ima motiv više da se dokaže navijačima i medijima koji su bili na strani Žozea Murinja, na njemu je da dokaže da je samo Portugalac bio krivac za njegove mediokritetske partije od dolaska u rekordnom transferu iz Juventusa, kao i da su priče o "toksičnoj" atmosferi u svlačionici zbog njega izmišljotina.

Podsetilo je sve ovo na "one dane" u Real Madridu kada je Karlo Anćeloti nasledio Žozea Murinja i za nekoliko nedelja uspeo da "izgladi" odnose sa igračima koji su takođe imali zategnutu vezu s prethodnim šefom, ispunio je njihove želje i uslove, sprijateljio se s njima za razliku od "Specijalnog", a to mu se vratilo i kroz osvojenu titulu Lige šampiona.

Sličan recept primenjuje i Ole Gunar Solskjer koji pleni onim dečačkim osmehom, ne ruže ga čak ni bore, pa su zagrljaji i pozitivan duh ponovo aktuelni na "Old Trafordu".

Podseća na odnos igrač-trener koji vidimo kod Jirgena Klopa, Pepa Gvardiole...

Međutim, u svom tom traženju očiglednih "apgrejda" u odnosu na period kod Murinja, pre svih kozmetičkih i površinskih, ispod radara prolazi da je Nemanja Matić zaigrao sjajan fudbal, na nivou onih najboljih dana iz Čelsija kada je uništavao Jaju Turea.

Matić je označen kao "Murinjov vojnik", britanski mediji su toliko išli daleko da su tvrdili da su se igrači u svlačionici okrenuli protiv njega, navijači su se pitali zašto je samo Srbin nedodirljiv u timu Mančester junajteda i pored očiglednog pada forme, u fokus je došla i priča o skidanju "popija" sa dresa, spekulisalo se i da će ga Ole Gunar Solskjer odmah skloniti na klupu...

Sudeći prema partijama prikazanim u mečevima protiv Kardifa, Hadersfilda i Bornmuta, pre će se Murinjo vratiti u Mančester nego što će on biti rezervista.

Ofanzivniji pristup igri pomogao je mnogim igračima da pokažu više - igra se brže, agresivnije i hrabrije, tako da su prodori bekova postali sve učestaliji, šutevi sa distance su sve poželjniji, asvaki od igrača ima dozvolu da više razmišlja o golu, nego o riziku.

Iz toga se izrodilo i to da Nemanja Matić sve češće šalje lopte "preko" protivničke odbrane, dubinskim dodavanjima "probija linije" i ređe je bočno okrenut golu.

Od njega se sada očekuje da ne bude igrač čiji je zadatak da samo prosledi loptu do veziste ofanzivnije uloge - koji bi potom distribuirao loptu napred - nego su Matićeva ovlašćenja sada znatno šira, pa se od njega zahteva da se priseti onih veština koje je koristio kao ofanzivni vezni, a koje je polako "zakopavao" u rigidnijim sistemima kod Kontea i Murinja.

Kolika je promena u pitanju najbolje govori podatak da je Matić ove sezone kod Žozea Murinja igrao štopera - doduše jer niko drugi nije mogao - dok je sada kod Solskjera igrač koji ima ozbiljan uticaj na ofanzivni učinak svoje ekipe. To znatno pomaže Junajtedu kod koga se ranije tačno znalo šta je čiji posao, tako da je bilo lakše i pokrivati usporeni vezni red.

Sada kada "svi sve rade" - postaju sve teži za skauting, što je i iznenadilo prethodna tri protivnika, koji imaju problema sa Pogbom, Ererom, Matićem...

U odnosu na meč sa Liverpulom (1:3), "timski" broj dodavanja u poslednjoj trećini se skoro duplirao, a to se možda najviše vidi na primeru Matića.

Na "Enfildu" je od 43 tačna dodavanja uputio 30 ka napred (11 na protivničkoj polovini), dok je recimo protiv Hadersfilda taj odnos bio sledeći: od 70 dodavanja čak 49 je bilo ka napred, od toga pola na rivalovom delu terena (WhoScored).

Slično je bilo i protiv Kardifa i Bornmuta, s tendencijom da će taj procenat sve više rasti u mečevima koji dolaze u narednom periodu, i sve većom ulogom za njega.

Dao je gol, pokrenuo akciju kojom se i Rašford upisao u strelce...

"Ole nam je rekao da trčimo brže i budemo češće na protivničkoj trećini, igramo s više slobode. Pogba je veoma važan za nas. Kada igra na svom najboljem nivou, pravi razliku u svakom meču. Raste mu sve više samopouzdanje i biće sve bolji".

Ono što njemu znatno pomaže u defanzivnim obavezama je što Junajted sada pravi pritisak na protivničke igrače odmah po gubitku lopte, tako da je sve ređe u situaciji da ostane sam na vetrometini u kontri, a baš na taj "prepad" tim sve više dolazi u situaciju da dođe do gola.

Odbrana još nije kao nekada, ali...

Koliko će ovaj preporod Junajteda trajati nemoguće je proceniti u ovom trenutku, ali je jasno da je sloboda u igri "otključala" zaboravljene potencijale nekih igrača.

Svežina i drugačiji tretman su za sada "gorivo" na koje vozi Ole Gunar Solskjer, a da li je zaista trener za velika dela pokazaće nam utakmice sa jačim rivalima od onih sa kraja decembra, kada pomalo i splasne "osvetoljubivost" prema Murinju.

Kod Matića ime trenera nikada nije igralo veliku ulogu, no svi su izgledi da ga je Murinjo (i ostatak ekipe?) potcenio - možda u ovim danima karijere teži da bude Kerik, a ne Vidić.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar