Друштвене игре чувају мозак

Пузле, играње шаха, картање и сличне друштвене игре можда не могу успорити процес старења мозга, али га могу да га заштите на други начин.

Здравље 31.12.2018 | 10:38
Друштвене игре чувају мозак
Када је реч о мозгу, истраживачи су давно дошли до закључка да је он здравији што га више користимо. Најновијим истраживањем дошло се до закључка да активности које захтевају менталну ангажованост могу да помогну мозгу да се одупре деменцији касније у животу.

У најновијој студији, старије особе које су изјавиле да су током живота уживале у друштвеним играма имале су мању вероватноћу да оболе од менталних болести у односу на друге старије особе. Наиме, ови људи су показали у стандардним тестовима менталне оштрине да имају боље мождане перформансе у односу на људе који нису играли друштвене игре.

Најновија студија обухватила је скоро 500 старијих особа у Великој Британији које су радиле исти тест интелигенције и то 11 година у континуитету. Почевши од 64 године живота, оне су одговарале на питања о томе да ли се баве интелектуално стимулативним активностима, као што су решавање загонетки, играње друштвених игара или читање.

Научници су закључили да ово исто важи и за децу и млађе особе, преноси Хеалтх24.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар