Које особине имају емоционално здрави људи?

То је питање које вековима интригира филозофе, научнике, терапеуте… Сигмунд Фројд је "здраву особу" описивао као некога ко може "да воли и ради". Абрахам Маслов каже да је здрава особа особа која је "самоостварена", што значи да је "у пуној мери искористила своје таленте, бивајући при том свесна својих ограничења".

Здравље 31.12.2018 | 10:29
Које особине имају емоционално здрави људи?
Нова студија спроведена на Универзитету Калифорније научницима је помогла да дефинишу специфичне особине које би особа која је у психолошком смислу добро прилагођена требало да има.

У студији која је објављена у стручном часопису "Часопис о личности и социјалној психологији" (Јоурнал оф Персоналитy анд Социал Псyцхологy), 214 психолога замољено је да опише психолошки здраву особу, уз помоћ 30 особина. Особине су извучене из онога што је познато као пет великих карактеристика личности: екстраверзија (колико је особа друштвена и комуникативна), отвореност ка искуству (колико је особа интелектуално радознала), савесност, пријатност (колико је особа кооперативна или саосећајна) и неуротичност (колико је особа анксиозна, депресивна или гневна). Свака од ових пет категорија је затим рашчлањена на више особина које описују специфична понашања.

Да би добили шири увид, аутори студије су замолили и две групе студената психологије (укупно 500 њих) да ураде исто, дакле, да опишу емоционално/психолошки здраву особу уз помоћ 30 карактеристика које су им понуђене.

Анализа добијених одговора показала је да и психолози и студенти емоционално здравом особом сматрају ону која има следеће особине: отворена је за емоције, препушта се позитивним осећањима и искрена је. Код емоционално здраве особе, неуротичност је врло слабо заступљена, што и није неко изненађење.

"Психолошки/емоционално здрава особа може се описати као способна да доживи и изрази емоције, искрена је, топла, пријатељски настројена, која има вере у сопствене способности, емоционално стабилна и донекне отпорна на стрес", наводи се у студији, преноси "Хафингтон пост" (Хуффингтон Пост)

Оно што је важно напоменути је да све ове особине које су одлике емоционално здравих људи могу да се стекну,науче и негују, или коригују. Било кроз терапију, било радом на себи и вежбањем.

Знате, није лако бити "добар и љубазан" сваког дана. Нико и није такав сваког дана. Али, ако најчешће нисте "добри и љубазни", пробајте понекад. Можда вам се допадне.

Коментари / 0

Оставите коментар