Прича: Сфингина загонетка за Владана Милојевића!

Живот без Ненада Крстичића и како пронаћи новог уметника за читање игре… Мораће Горан Чаушић да повуче, очекује се још већи напредак Душана Јованчића.

Фудбал 01.01.2019 | 23:30
Прича: Сфингина загонетка за Владана Милојевића!
Јануара прошле године остао је без Гелора Канге. Наставио је са чаробњаштвом и подизањем лествице вансеријских резултата.

Потом је отишао и Ричмонд Боаћи, али је Владан Милојевић успео да током пролећне, шампионске полусезоне “закрпи” и ту рупу.

После сјаја у европских квалификацијама Црвена звезда и Немања Радоњић су добили понуду Марсеља која се не одбија. И тај брзински дефект Владан Милојевић је успео да санира И освоји четири бода у Лиги шампиона.

КАКО ЈЕ ЈАНКОВИЋ СВЕ ПРЕДВИДЕО...

Испред себе  Владан Милојевић ће имати нову загонетку, коју као да му је испоручила Сфинга. Мораће да навикне тим на живот без Ненада Крстичића. Када је бивши везиста Сампдорије и Алавеса задужио Звездину опрему августа прошле године, тај трансфер је глорификовао бивши стратег црвено-белих Александар Јанковић. Као неко ко је пратио играчки развој Ненада Крстичића у дресу младе репрезентације Србије, навукао је осмех на лица Звездиним навијачима.

“Уз дужно поштовање осталима Крстичић је далеко највеће појачање. Играчи квалитет, ауторитет, карактер, утицај на свлачионицу, преузимање одговорности, све...  Он  је прави играч за Звезду. Његово довођење је врхунски потез. Он тачно зна када да подигне, а када да спусти ниво игре. То је репрезентативни ниво”,поручио је тада Александар Јанковић.

Испоставило се да је селектор младе репрезентације Кине видео много даље од шире јавности за коју је Крстичић био тек једно од многобројних појачања. Тактички скоцкан у италијанским школама фудбала,Крстичић није дао простор Владану Милојевићу да губи време и имплементира га у систем. Брзо је постало јасно да Милојевић слободно може да прилагоди систем Ненаду Крстичићу.

Само неколико утакмица на Маракани било је довољно за спознају да ће Ненад Крстичић бити више од кичме овог Звездиног тима. Када год је било густо бар седморица чланова стартне поставе гледало је у правцу потенцијалног репрезентативца Србије. Није у потезима нове аквизиције атинског АЕК-а било магије, нити непредвидивости тако потребне за домаће утакмице, али… Јесте константности и интелектуалног квалитета.Крстичић је био тај који је препознавао лоше тренутке И читао игру ривала. Био је процесор Милојевићевог система, чак и када је флертовао са засићењем. А ту је било уочљиво на већини домаћих мечева ове јесени.  

КОСАНОВИЋ: ЊЕГОВО ЧИТАЊЕ ЈЕ ЧИСТА УМЕТНОСТ, У ИНОСТРАНСТВУ СЕ ВРЕДНУЈЕ КАО ГОЛ

После неуспешних преговора око продужетка уговора, Ненад Крстичић је отишао у АЕК. Није вредео ни уговор од 500.000 евра, ни лепе речи Звездана Терзића да он мора да буде дугорочна кичма црвено-белог тима. За Црвену звезду је одиграо 63 меча у свим такмичењима, постигао шест голова и четири асистенције. Међутим, оставио је рупу у маневру коју не одсликавају статистичке бројке. Уосталом, у Салцбургу је истанчаним чулом искусног везисте осетио да меланхоличним приступом Звезда неће ни покушати да се бори за Лигу шампиона. Савршено је “испровоцирао” Понгранчића да направи немир на терену. Памтиће се и онај његов пас ка Родићу који је претходнио победоносном голу против Келна. Одиграо је велике утакмице у Немачкој и Белорусији.

На све набројане квалитете Владан Милојевић неће моћи да се ослони, нити да током мечева дословце каже екипи”Гледајте Нену”.

“Много ће нам недостајати Ненад Крстичић. То је играч који најбоље чита игру у Србији, и због тога верујем да ће ускоро играти у репрезентацији. Велика је штета што није остао како би млађи играчи уз његово присуство тактички напредовали, јер је Ненад покупио оно најбоље када је реч о италијанским клубовима. Он савршено чита игру у оба правца, савршено види положај противничких играча и по томе се управља. Када бих морао да опишем његову игру, онда је то онај други погодак против Чукаричког. Све је одрадио”, поручује за МОЗЗАРТ Спорт најближи сарадник Владана Милојевића, Милан Косановић.

Искусни стручњак није желео да улепшава стварност. Чак је, између редова, открио навијачима да ће живот Црвене звезде без Ненада Крстичића, бар у почетку, бити јако тежак. Можда и болан.

“Понављам, Крстичићева способност да чита игру је чиста фудбалска уметност. У иностранству ту референце вреднују идентично као голове, дриблинге и асистенције. Он препознаје онај други или трећи пас ривала. Највише нам је недостајао у београдском мечу против ПСЖ-а”, јасан је Косановић.

После одласка Крстичића, који је најчешће играо у тандем са Јовичићем, јасно је да ће већи утицај на Звездину игру морати да има Горан Чаушић. Иако је имао лоших шест месеци, бивши капитен црвено-белих омладинаца мораће код себе да пробуди инат И натера многе да кажу како су прерано потценили његове играчке ресурсе. Уосталом, Чаушић по стилу игре највише подсећа на Ненада Крстичића, мада је у Звездином дресу био далеко од његовог нивоа. Баш далеко.

Као тандем Крстичић И Чаушић нису правили разлику. Можда И због тога што су један другог гушили сличним каратеристикама, па ће на пролеће верни Милојевићев војник имати крајње незахвалан задатак – да бар умањи Крстичићев одлазак.

ВЕЛИКИ ПРИТИСАК НА ЧАУШИЋУ, МОЖЕ ЛИ ЈОВАНЧИЋ ДА ПОСТАНЕ ВОЂА?

За разлику од Чаушића, Душан Јованчић је надмашио очекивања. Чак и наговестио да је предоређен да буде Крстичић после Крстичића. Пре свега када је реч о уређеној играчкој интелигенцији И навици да предосети наредна два потеза ривала. Ипак, Јовачићу ће сада бити теже. Ривали ће више обраћати пажњу на њега, а у неким ситуацијама мораће да буде газда Звездиног реда…. А то је, ипак, нека друга улога. Много сложенија И захтевнија.

Питање је колико може Милојевић да извуче од Ненада Милијаша који је у дубокој јесени каријере. Ту је и Бранко Јовичић, али то је везиста другачијих каратеристика и задатака. Доведен је и Милош Вулић из Напретка. Ипак, неправда би било очекивати од младог Крушевљанина да одмах попуни Крстичићеве копачке. 

Извор: моззартспорт

Фото Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар