Priča: Sfingina zagonetka za Vladana Milojevića!

Život bez Nenada Krstičića i kako pronaći novog umetnika za čitanje igre… Moraće Goran Čaušić da povuče, očekuje se još veći napredak Dušana Jovančića.

Fudbal 01.01.2019 | 23:30
Priča: Sfingina zagonetka za Vladana Milojevića!
Januara prošle godine ostao je bez Gelora Kange. Nastavio je sa čarobnjaštvom i podizanjem lestvice vanserijskih rezultata.

Potom je otišao i Ričmond Boaći, ali je Vladan Milojević uspeo da tokom prolećne, šampionske polusezone “zakrpi” i tu rupu.

Posle sjaja u evropskih kvalifikacijama Crvena zvezda i Nemanja Radonjić su dobili ponudu Marselja koja se ne odbija. I taj brzinski defekt Vladan Milojević je uspeo da sanira I osvoji četiri boda u Ligi šampiona.

KAKO JE JANKOVIĆ SVE PREDVIDEO...

Ispred sebe  Vladan Milojević će imati novu zagonetku, koju kao da mu je isporučila Sfinga. Moraće da navikne tim na život bez Nenada Krstičića. Kada je bivši vezista Sampdorije i Alavesa zadužio Zvezdinu opremu avgusta prošle godine, taj transfer je glorifikovao bivši strateg crveno-belih Aleksandar Janković. Kao neko ko je pratio igrački razvoj Nenada Krstičića u dresu mlade reprezentacije Srbije, navukao je osmeh na lica Zvezdinim navijačima.

“Uz dužno poštovanje ostalima Krstičić je daleko najveće pojačanje. Igrači kvalitet, autoritet, karakter, uticaj na svlačionicu, preuzimanje odgovornosti, sve...  On  je pravi igrač za Zvezdu. Njegovo dovođenje je vrhunski potez. On tačno zna kada da podigne, a kada da spusti nivo igre. To je reprezentativni nivo”,poručio je tada Aleksandar Janković.

Ispostavilo se da je selektor mlade reprezentacije Kine video mnogo dalje od šire javnosti za koju je Krstičić bio tek jedno od mnogobrojnih pojačanja. Taktički skockan u italijanskim školama fudbala,Krstičić nije dao prostor Vladanu Milojeviću da gubi vreme i implementira ga u sistem. Brzo je postalo jasno da Milojević slobodno može da prilagodi sistem Nenadu Krstičiću.

Samo nekoliko utakmica na Marakani bilo je dovoljno za spoznaju da će Nenad Krstičić biti više od kičme ovog Zvezdinog tima. Kada god je bilo gusto bar sedmorica članova startne postave gledalo je u pravcu potencijalnog reprezentativca Srbije. Nije u potezima nove akvizicije atinskog AEK-a bilo magije, niti nepredvidivosti tako potrebne za domaće utakmice, ali… Jeste konstantnosti i intelektualnog kvaliteta.Krstičić je bio taj koji je prepoznavao loše trenutke I čitao igru rivala. Bio je procesor Milojevićevog sistema, čak i kada je flertovao sa zasićenjem. A tu je bilo uočljivo na većini domaćih mečeva ove jeseni.  

KOSANOVIĆ: NJEGOVO ČITANJE JE ČISTA UMETNOST, U INOSTRANSTVU SE VREDNUJE KAO GOL

Posle neuspešnih pregovora oko produžetka ugovora, Nenad Krstičić je otišao u AEK. Nije vredeo ni ugovor od 500.000 evra, ni lepe reči Zvezdana Terzića da on mora da bude dugoročna kičma crveno-belog tima. Za Crvenu zvezdu je odigrao 63 meča u svim takmičenjima, postigao šest golova i četiri asistencije. Međutim, ostavio je rupu u manevru koju ne odslikavaju statističke brojke. Uostalom, u Salcburgu je istančanim čulom iskusnog veziste osetio da melanholičnim pristupom Zvezda neće ni pokušati da se bori za Ligu šampiona. Savršeno je “isprovocirao” Pongrančića da napravi nemir na terenu. Pamtiće se i onaj njegov pas ka Rodiću koji je prethodnio pobedonosnom golu protiv Kelna. Odigrao je velike utakmice u Nemačkoj i Belorusiji.

Na sve nabrojane kvalitete Vladan Milojević neće moći da se osloni, niti da tokom mečeva doslovce kaže ekipi”Gledajte Nenu”.

“Mnogo će nam nedostajati Nenad Krstičić. To je igrač koji najbolje čita igru u Srbiji, i zbog toga verujem da će uskoro igrati u reprezentaciji. Velika je šteta što nije ostao kako bi mlađi igrači uz njegovo prisustvo taktički napredovali, jer je Nenad pokupio ono najbolje kada je reč o italijanskim klubovima. On savršeno čita igru u oba pravca, savršeno vidi položaj protivničkih igrača i po tome se upravlja. Kada bih morao da opišem njegovu igru, onda je to onaj drugi pogodak protiv Čukaričkog. Sve je odradio”, poručuje za MOZZART Sport najbliži saradnik Vladana Milojevića, Milan Kosanović.

Iskusni stručnjak nije želeo da ulepšava stvarnost. Čak je, između redova, otkrio navijačima da će život Crvene zvezde bez Nenada Krstičića, bar u početku, biti jako težak. Možda i bolan.

“Ponavljam, Krstičićeva sposobnost da čita igru je čista fudbalska umetnost. U inostranstvu tu reference vrednuju identično kao golove, driblinge i asistencije. On prepoznaje onaj drugi ili treći pas rivala. Najviše nam je nedostajao u beogradskom meču protiv PSŽ-a”, jasan je Kosanović.

Posle odlaska Krstičića, koji je najčešće igrao u tandem sa Jovičićem, jasno je da će veći uticaj na Zvezdinu igru morati da ima Goran Čaušić. Iako je imao loših šest meseci, bivši kapiten crveno-belih omladinaca moraće kod sebe da probudi inat I natera mnoge da kažu kako su prerano potcenili njegove igračke resurse. Uostalom, Čaušić po stilu igre najviše podseća na Nenada Krstičića, mada je u Zvezdinom dresu bio daleko od njegovog nivoa. Baš daleko.

Kao tandem Krstičić I Čaušić nisu pravili razliku. Možda I zbog toga što su jedan drugog gušili sličnim karateristikama, pa će na proleće verni Milojevićev vojnik imati krajnje nezahvalan zadatak – da bar umanji Krstičićev odlazak.

VELIKI PRITISAK NA ČAUŠIĆU, MOŽE LI JOVANČIĆ DA POSTANE VOĐA?

Za razliku od Čaušića, Dušan Jovančić je nadmašio očekivanja. Čak i nagovestio da je predoređen da bude Krstičić posle Krstičića. Pre svega kada je reč o uređenoj igračkoj inteligenciji I navici da predoseti naredna dva poteza rivala. Ipak, Jovačiću će sada biti teže. Rivali će više obraćati pažnju na njega, a u nekim situacijama moraće da bude gazda Zvezdinog reda…. A to je, ipak, neka druga uloga. Mnogo složenija I zahtevnija.

Pitanje je koliko može Milojević da izvuče od Nenada Milijaša koji je u dubokoj jeseni karijere. Tu je i Branko Jovičić, ali to je vezista drugačijih karateristika i zadataka. Doveden je i Miloš Vulić iz Napretka. Ipak, nepravda bi bilo očekivati od mladog Kruševljanina da odmah popuni Krstičićeve kopačke. 

Izvor: mozzartsport

Foto Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar