АБА: Партизан послије шест година побиједио у Љубљани!

Одличан деби Ренфроа! Црно-бели тријумфовали са 72:66 у 13. колу Јадранске лиге.  Напет меч и тесна победа Партизана за крај године у Стожицама! Кошаркаши Партизана победили су Олимпију са 72:66 у врло узбудљивој завршници меча 13. кола АБА лиге у хали Стожице у Љубљани.  Партизан јак у Љубљани, после шест година! Црно-бели дошли до бодова на традиционално тешком гостовању, а у наредна два кола ће код куће (Морнар, Крка) имати прилику да уђу у серију победа.

Кошарка 29.12.2018 | 19:00
АБА: Партизан послије шест година побиједио у Љубљани!
Олимпија се све до краја држала у игри иако је Партизан имао и седам поена предности у тврдој утакмици са малим бројем поена.

У првих неколико минута утакмице било је више изгубљених лопти и изведених слободних бацања, него погодака из игре.

Са само два коша из игре, Олимпија је после шест минута имала исто толико поена предности док се Џок Лендејл мучио да уопште сачува лопту у нападима Партизана. 

Аустралијанац је већ до тог тренутка изгубио три лопте (до краја полувремена чак пет), Олимпија је водила 10:4, али су се тада црно-бели "пробудили". 

Ренфро је украо лопту, Загорац после контре погодио један од два пенала, Партизан је ухватио офанзивни скок, а Пејџ после финте поцепао мрежицу тројком за 10:10. 

Од тог тренутка и осмог минута до краја полувремена играло се поен за поен. На крају очајне прве четвртине је било 15:15, док је друга завршена минималном предношћу Партизана 33:32. 

Друго полувреме било је занимљивије од првог. Прорадио је шут Словенаца који су почели да погађају тројке, Маринковић и Пејџ су узвраћали споља, а Лендејл је "прорадио" у рекету. 

Ренфро је успевао да пробија и разиграва, а Партизан је баш после његових поена у 32. минуту дошао до 57:51 што је била највећа предност гостију на мечу у том тренутку. 

Уследила је баражна паљба Шпана и Лорбека, а Олимпија је успевала да се држи у игри све до 34. минута. Тада се десио вероватно пресудни тренутак који је преломио меч.

Бегић је фаулиран при резултату 61:60 за Партизан, Олимпија је била у налету, а он је промашио оба слободна бацања.

Након тога је "прорадио" Лендејл који је у два напада двапут поентирао, да би после слободних бацања Ренфроа у 37. минуту, Партизан имао максималних +7 при резултату 67:60.

Шпан и Баџин су у завршници покушали да далекометним хицима преокрену, али је тим Андрее Тринкијерија успео да се одбрани и победи.

Кошаркаши Партизана на позитивној ноти су завршили 2018. годину и направили важан корак у правцу пласмана у плеј-оф.

После пораза од Цедевите, који их је оставио два корака иза ривала за четврто место, обећали су да ће у преосталих 10 утакмица регуларног дела АБА лиге пробати да остваре свих 10 победа. У суботу у Љубљани остварили су прву.

Олимпија (скор 4-9) - Партизан (7-6) 66:72 (15:15, 17:18, 19:20, 15:19)!

Црно-бели су тако ухватили прикључак са Мегом (8-5), а можда и са екипом Будућности (8-4), ако у недељу "плави" изгубе дерби окршај са Црвеном звездом, уочи кога су се одлучили на смену тренера.

Олимпија је на свом паркету одиграла и трећи неизвестан меч у АБА лиги од доласка младог шефа струке Саше Никитовића. После победа над ФМП и Крком, "змајчеки" су упркос солидној партији морали да пруже руку противнику који је био мирнији у преломним тренуцима и имао "дужу" клупу.

Партизан је прекинуо серију од чак пет пораза у главном граду Словеније (два после продужетака)!

Победа изабраника Андрее Тринкијерија је прва за некадашњег шампиона још од 19. новембра 2012, неколико месеци након што је Душко Вујошевић преузео клупу од Владета Јовановића.

Алекс Ренфро успешно је дебитовао, забележивши 11 поена, четири скока и четири асистенције, а преломну улогу одиграо је испрва очајни Џок Лендејл, који је након приласка Олимпије на 60:61 половином последње деонице убацио седам од наредних осам поена црно-белих, за вођство од 64:69 у 39. минуту.

Имали су домаћи прилику да "закувају" ситуацију после изгубљене лопте и неспортске личне Маркуса Пејџа - који је до тада играо одлично - али је Роко Баџим после два бацања Домена Лорбека промашио тројку за изједначење.

Партизан је победио Олимпију у Љубљани после шест година! Црно-бели су у узбудљивом мечу 13. кола Јадранске лиге савладали Змајчеке са 72:66 и сада заостају само једну победу за Мегом у борби за место које води у плеј-оф.

Врло добру партију пружио је дебитант, искусни амерички плејмејкер Алекс Ренфро који је донео дозу преко потребне мирноће у игри црно-белих, мада су гости у неколико наврата брзоплетим потезима враћали Олимпију у игру.

Није то била лепа и атрактивна утакмица у већем делу. Много слободних бацања су шутирали и једни и други у првој четвртини, а црно-бели у уводних седам минута нису успели да постигну кош из игре.

Уласком америчког тандема Пејџ – Ренфро ствари су се промениле, па је Партизан преузео контролу ситуације на терену.

Обојица су убацила по две тројке из изграђених акција и то је улило одређену дозу самопоуздања београдским црно-белима. На моменте су и једни други играли квалитетне одбране, док је у одређеним ситуацијама било нерезонских шутева и лопти бачених у бунар.

У таквој „подели карата“ за нијансу боље су се снашли гостујући кошаркаши, али су пропустили неколико шанси да дођу до веће предности од три поена.

Тек у наставку утакмице, када се мало размрдао и Вања Маринковић, Партизан је дошао до разлике која је варирала између пет и седам поена.

Имали су, додуше, и домаћи шутерске мини-партитуре Домена Лорбека и Јана Шпана, после којих су се изабраници Саше Никитовића вратили у живот...

У последњем кварталу до тог периода можда и  најслабији играч Партизана на паркету, Џок Лендејл је дао неколико кошева, ухватио пар лопти у нападу и донео црно-белима пет поена предности (69:64).

Мало је недостајало да Пејџ несмотреним потезом – изгубљеном лоптом, па намерном личном грешком потпуно врати у живот Олимпију, али је Маринковић дао један пенал и потврдио победу.

ОЛИМПИЈА – ПАРТИЗАН 66:72
/15:15, 17:18, 19:20, 15:19/

Хала: Стожице.
Гледалаца: 3.000.
Судије: Игор Драгојевић, Матеј Шпендл, Урош Николић

ОЛИМПИЈА: Џонс 3, Шпан 19, Бубнић, Лазић, Шаманић 3, Лорбек 14, Симоновић, Бегић 11, Баџим 5, Санон 11, Ребец, Кастрати.

ПАРТИЗАН: Пејџ 14, Си 1, Аранитовић, Маринковић 12, Величковић 4, Танасковић, Загорац 1, Ренфро 11, Јанковић2, Лендејл 13, Гагић 5, Николић 8.

РЕЗУЛТАТИ 13. КОЛА:

Олимпија - Партизан 66:72
Цедевита - Задар 19.00
Морнар - Крка 21.00

одиграно у петак:

Игокеа - Цибона 87:69
ФМП - Мега 106:89

недеља:

Црвена звезда - Будућност 19.00

ТАБЕЛА: Звезда 12-0, Цедевита 8-4, Будућност 8-4, Мега 8-5, Партизан 7-6, ФМП 6-7, Игокеа 5-8, Цибона 5-8, Олимпија 4-9, Задар 4-8, Морнар 4-8, Крка 4-8.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар