ABA: Partizan poslije šest godina pobijedio u Ljubljani!

Odličan debi Renfroa! Crno-beli trijumfovali sa 72:66 u 13. kolu Jadranske lige.  Napet meč i tesna pobeda Partizana za kraj godine u Stožicama! Košarkaši Partizana pobedili su Olimpiju sa 72:66 u vrlo uzbudljivoj završnici meča 13. kola ABA lige u hali Stožice u Ljubljani.  Partizan jak u Ljubljani, posle šest godina! Crno-beli došli do bodova na tradicionalno teškom gostovanju, a u naredna dva kola će kod kuće (Mornar, Krka) imati priliku da uđu u seriju pobeda.

Košarka 29.12.2018 | 19:00
ABA: Partizan poslije šest godina pobijedio u Ljubljani!
Olimpija se sve do kraja držala u igri iako je Partizan imao i sedam poena prednosti u tvrdoj utakmici sa malim brojem poena.

U prvih nekoliko minuta utakmice bilo je više izgubljenih lopti i izvedenih slobodnih bacanja, nego pogodaka iz igre.

Sa samo dva koša iz igre, Olimpija je posle šest minuta imala isto toliko poena prednosti dok se Džok Lendejl mučio da uopšte sačuva loptu u napadima Partizana. 

Australijanac je već do tog trenutka izgubio tri lopte (do kraja poluvremena čak pet), Olimpija je vodila 10:4, ali su se tada crno-beli "probudili". 

Renfro je ukrao loptu, Zagorac posle kontre pogodio jedan od dva penala, Partizan je uhvatio ofanzivni skok, a Pejdž posle finte pocepao mrežicu trojkom za 10:10. 

Od tog trenutka i osmog minuta do kraja poluvremena igralo se poen za poen. Na kraju očajne prve četvrtine je bilo 15:15, dok je druga završena minimalnom prednošću Partizana 33:32. 

Drugo poluvreme bilo je zanimljivije od prvog. Proradio je šut Slovenaca koji su počeli da pogađaju trojke, Marinković i Pejdž su uzvraćali spolja, a Lendejl je "proradio" u reketu. 

Renfro je uspevao da probija i razigrava, a Partizan je baš posle njegovih poena u 32. minutu došao do 57:51 što je bila najveća prednost gostiju na meču u tom trenutku. 

Usledila je baražna paljba Špana i Lorbeka, a Olimpija je uspevala da se drži u igri sve do 34. minuta. Tada se desio verovatno presudni trenutak koji je prelomio meč.

Begić je fauliran pri rezultatu 61:60 za Partizan, Olimpija je bila u naletu, a on je promašio oba slobodna bacanja.

Nakon toga je "proradio" Lendejl koji je u dva napada dvaput poentirao, da bi posle slobodnih bacanja Renfroa u 37. minutu, Partizan imao maksimalnih +7 pri rezultatu 67:60.

Špan i Badžin su u završnici pokušali da dalekometnim hicima preokrenu, ali je tim Andree Trinkijerija uspeo da se odbrani i pobedi.

Košarkaši Partizana na pozitivnoj noti su završili 2018. godinu i napravili važan korak u pravcu plasmana u plej-of.

Posle poraza od Cedevite, koji ih je ostavio dva koraka iza rivala za četvrto mesto, obećali su da će u preostalih 10 utakmica regularnog dela ABA lige probati da ostvare svih 10 pobeda. U subotu u Ljubljani ostvarili su prvu.

Olimpija (skor 4-9) - Partizan (7-6) 66:72 (15:15, 17:18, 19:20, 15:19)!

Crno-beli su tako uhvatili priključak sa Megom (8-5), a možda i sa ekipom Budućnosti (8-4), ako u nedelju "plavi" izgube derbi okršaj sa Crvenom zvezdom, uoči koga su se odlučili na smenu trenera.

Olimpija je na svom parketu odigrala i treći neizvestan meč u ABA ligi od dolaska mladog šefa struke Saše Nikitovića. Posle pobeda nad FMP i Krkom, "zmajčeki" su uprkos solidnoj partiji morali da pruže ruku protivniku koji je bio mirniji u prelomnim trenucima i imao "dužu" klupu.

Partizan je prekinuo seriju od čak pet poraza u glavnom gradu Slovenije (dva posle produžetaka)!

Pobeda izabranika Andree Trinkijerija je prva za nekadašnjeg šampiona još od 19. novembra 2012, nekoliko meseci nakon što je Duško Vujošević preuzeo klupu od Vladeta Jovanovića.

Aleks Renfro uspešno je debitovao, zabeleživši 11 poena, četiri skoka i četiri asistencije, a prelomnu ulogu odigrao je isprva očajni Džok Lendejl, koji je nakon prilaska Olimpije na 60:61 polovinom poslednje deonice ubacio sedam od narednih osam poena crno-belih, za vođstvo od 64:69 u 39. minutu.

Imali su domaći priliku da "zakuvaju" situaciju posle izgubljene lopte i nesportske lične Markusa Pejdža - koji je do tada igrao odlično - ali je Roko Badžim posle dva bacanja Domena Lorbeka promašio trojku za izjednačenje.

Partizan je pobedio Olimpiju u Ljubljani posle šest godina! Crno-beli su u uzbudljivom meču 13. kola Jadranske lige savladali Zmajčeke sa 72:66 i sada zaostaju samo jednu pobedu za Megom u borbi za mesto koje vodi u plej-of.

Vrlo dobru partiju pružio je debitant, iskusni američki plejmejker Aleks Renfro koji je doneo dozu preko potrebne mirnoće u igri crno-belih, mada su gosti u nekoliko navrata brzopletim potezima vraćali Olimpiju u igru.

Nije to bila lepa i atraktivna utakmica u većem delu. Mnogo slobodnih bacanja su šutirali i jedni i drugi u prvoj četvrtini, a crno-beli u uvodnih sedam minuta nisu uspeli da postignu koš iz igre.

Ulaskom američkog tandema Pejdž – Renfro stvari su se promenile, pa je Partizan preuzeo kontrolu situacije na terenu.

Obojica su ubacila po dve trojke iz izgrađenih akcija i to je ulilo određenu dozu samopouzdanja beogradskim crno-belima. Na momente su i jedni drugi igrali kvalitetne odbrane, dok je u određenim situacijama bilo nerezonskih šuteva i lopti bačenih u bunar.

U takvoj „podeli karata“ za nijansu bolje su se snašli gostujući košarkaši, ali su propustili nekoliko šansi da dođu do veće prednosti od tri poena.

Tek u nastavku utakmice, kada se malo razmrdao i Vanja Marinković, Partizan je došao do razlike koja je varirala između pet i sedam poena.

Imali su, doduše, i domaći šuterske mini-partiture Domena Lorbeka i Jana Špana, posle kojih su se izabranici Saše Nikitovića vratili u život...

U poslednjem kvartalu do tog perioda možda i  najslabiji igrač Partizana na parketu, Džok Lendejl je dao nekoliko koševa, uhvatio par lopti u napadu i doneo crno-belima pet poena prednosti (69:64).

Malo je nedostajalo da Pejdž nesmotrenim potezom – izgubljenom loptom, pa namernom ličnom greškom potpuno vrati u život Olimpiju, ali je Marinković dao jedan penal i potvrdio pobedu.

OLIMPIJA – PARTIZAN 66:72
/15:15, 17:18, 19:20, 15:19/

Hala: Stožice.
Gledalaca: 3.000.
Sudije: Igor Dragojević, Matej Špendl, Uroš Nikolić

OLIMPIJA: Džons 3, Špan 19, Bubnić, Lazić, Šamanić 3, Lorbek 14, Simonović, Begić 11, Badžim 5, Sanon 11, Rebec, Kastrati.

PARTIZAN: Pejdž 14, Si 1, Aranitović, Marinković 12, Veličković 4, Tanasković, Zagorac 1, Renfro 11, Janković2, Lendejl 13, Gagić 5, Nikolić 8.

REZULTATI 13. KOLA:

Olimpija - Partizan 66:72
Cedevita - Zadar 19.00
Mornar - Krka 21.00

odigrano u petak:

Igokea - Cibona 87:69
FMP - Mega 106:89

nedelja:

Crvena zvezda - Budućnost 19.00

TABELA: Zvezda 12-0, Cedevita 8-4, Budućnost 8-4, Mega 8-5, Partizan 7-6, FMP 6-7, Igokea 5-8, Cibona 5-8, Olimpija 4-9, Zadar 4-8, Mornar 4-8, Krka 4-8.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar