Најава: Креће новогодишња турнеја ''4 скакаонице''...

Боље од дочека и новогодишњих поклона: Кобајаши неће кобајаги, Европљани бране Стари континент. . .  У недељу крећу Четири скакаонице: хоће ли Јапанац Кобајаши поновити успех Казујошија Фунакија или ће опет доминирати Камил Стох, а можда ћемо видети и неко изненађење, у виду победе Жиле, Форфанга, Јохансона. . .

Остали спортови 29.12.2018 | 23:45
Најава: Креће новогодишња турнеја ''4 скакаонице''...
Скакачко сунце ове сезоне заиста излази у Јапану, али најјаче сија у Немачкој и Аустрији, а да би како треба огрејало  такмичаре и љубитеље овог спорта  пре шест и по деценија покренута је чувена Новогодишња турнеја четири скакаонице, па ће, не рачунајући квалификације, претпоследњег дана 2018. у Оберсдорфу (Немачка) бити започет 67. чин ове представе, а завеса ће се спустити у аустријском зимском центру Бишофсхофен 6. јануара наредне године, док ће средишњицу програма попунити надметања у Гармишпартенкирхену и Инзбруку.

Иако су пре почетка војевања у Светском купу као највећи фаворити у сезони 2018/19. словили прошлогодишњи краљ ски-скокова Пољак Камил Стох, затим Немац Рихард Фрајтаг, Норвежани Роберт Јохансон и Данијел- Андре Танде, ‘’самурај’’ из Хачимантајиа, млађани Јапанац Рјоју Кобајаши, као мачем је секао ваздух на првих седам индивидуалних такмичења у оквиру планетарног купа, тако да је с четири тријумфа шокирао конкуренте, свакако и пратиоце овог атрактивног спорта, па је сасвим заслужено доспео на врх листе фаворита за подизање пехара и на предстојећој Турнеји, упркос чињеници да никад није остварио ништа значајније у сениорској каријери, а претходне сезоне је Четири скакаонице завршио на скромном 22. месту. Значај такмичења могао би бити велики терет Кобајашију, што значи да ће осим против конкурената морати да води и личну, унутрашњу борбу из које ће славодобитно изаћи или неискуство и страх од успеха или младалачка храброст и спремност на ризик. Уколико превагне ово друго, победнички пехар завршиће у Јапану после дводеценијске паузе, јер се на Далеком Истоку једини пут до сада славило још 1998, кад је звање најбољег стекао Казујоши Фунаки.

Пољаци су захваљујући изврсним издањима Камила Стоха у претходна два циклуса Турнеје (титуле, пет појединачних победа заредом) уз песму корачали германским простором, а кад се човек навикне на добро, пожели да тако вечно остане, а то је у свету спорта тешко.

Неприкосновени скакач из 2017/18. на старту сезоне, која је премијеру имала пре нешто више од месец дана, још тражи шампионску форму. У складу с таквим настојањем, Четири скакаонице су добра прилика за блесак ветерана из Закопана, јер свет полако заборавља кораке мазурке, а новогодишње славље без игре не иде. Пласман на најнижи степеник победничког постоља у швајцарском Енгелбергу, остварен непосредно  пред наступајући скакачки гренд слем, може представљати путоказ који би мастера физичке културе вратио за катедру на брдима.

Његов сународник Пјотр Жила, вицешампион Новогодишње турнеје 2016/17. држи позицију број три на листи потенцијалних освајача титуле по завршетку последње серије скокова у Бишофсхофену, с тим што би хендикеп могла да представља чињеница да се прошлог месеца развео од супруге, па ће, можда, бити ускраћен за савете њеног рођака Адама Малиша, великана скијашких скокова, победника Турнеје почетком 21. века.

Тренутно другопласирани у генералном пласману Светског купа, као  петоструки ‘’подијумаш’’ у такмичарској 2018/19. ‘’орао’’ из Ћешина јуриће прву победу у каријери  на Четири скакаонице, пошто је трећа позиција у последњој бици најпопуларнијег скакачког рата 2017. у Бишофсхофену највиши домет 15-опласираног у укупном поретку минулог издања Четири скакаонице .

Уместо да истражује недођије Арктика, Јохан-Андре Форфанг, норвешки скакач родом с крајњег севера своје земље,  део је експедиције која открива тајне небеских висина, па је захваљујући добрим резултатима у уводном делу ове сезоне (једна победа, једно друго место у оквиру Светског купа, пета позиција у генералном пласману) стекао статус кандидата за посебно славље шестог јануарског дана 2019. године, кад се изведе коначан рачун.

Младић из Тромзеа најбоље се показао током Новогодишње турнеје 2015/16. (шесто место), а сада брани девету позицију остварену пре нешто мање од годину дана. Гледајући и  појединачно, није крочио на постоље, два пута је током 2015/16. био на корак до тога (Гармиш и Инзбрук).

Од пензионисања већ  споменутог Адама Малиша бркови су изашли из моде, а у добра стара времена враћа нас норвешки ас Роберт Јохансон, чувени Летећи брк.

До пре неколико година просечни члан ваздушно-снежног каравана, успео је  2016/17. да стигне до другог места у Инзбруку, наставак је уследио прошле сезоне кад је по сабирању бодова са све четири скакаонице његово име засијало под редним бројем пет у збирном пласману, а онда су дошле Олимпијске игре у Пјонгчангу с којих је донео три медаље.

Свакако је  текућој сезони више очекивао од тренутно осме позиције на табели Светског купа, па ипак некадашњи светски рекордер у летовима заслужује поверење, а на њему је да оправда очекивања и остане упамћен као звезда и кад бркови оседе.

Из другог реда прилику да се домогну високог пласмана вребају Карл Гајгер и Штефан Лаје из Немачке (њихов узор Јенс Вајсфлог дели челну позицију на вечној листи по броју појединачних победа -10), Аустријанац Штефан Крафт (бивши шампион), изненађујуће добри Рус Јевгениј Климов…

Оно што је Маноло Шпанцима, то је Рајко Ликар Словенцима, а његови земљаци су ујединили већину фанова скијашких скокова у бившој Југославији. Браћа Превц, старији Петер (‘’златни’’ из 2015/16) и млађи Домен, рекордер скакаонице Паул Аусерлајтнер у Бишофсхофену, у чијој биографији стоји забележено девето место пре две сезоне, уз Тимија Зајца браниће јужнословенске боје, колико успешно остаје да се види. Једна од одлика пулена Горазда Бертонцеља је и непредвидивост. Знају Змајчеки да неочекивано експлодирају, а дешава се да крахирају кад се човек најмање нада таквом исходу.

Последњи Деда Мраз који је у Финску послао шампионски пољубац био је рекордер у броју освојених титула на Новогодишњој турнеји (5) Јане Ахонен, његов пут скакачи из ове државе траже већ неколико сезона уназад, а најбољи компас има Анти Алто, мада су веће шансе да пресуше сва језера него да двадесетрогодишњак из Китеа после четири партије матира противнике. Један пласман на подијум би, ван сваке сумње, био довољан за почетак.

Европа или Азија, плави или жути олимпијски круг?

А, сад - ворwäртс!

Систем такмичења: У прву серију на сваком од четири такмичења пласираће се 50 најуспешнијих у квалификацијама. Потом ће бити формирано 25 парова који ће пролаз из уводне у другу (финалну) серију тражити кроз нокаут систем (на испадање), а придружиће им се још пет поражених из почетне рунде. Та тридесеторица добиће право да другим скоком стигну до што бољег пласмана. Сабирањем освојених бодова добијених на основу оцена судија, дужине скока и пратећих параметара са сва четири надметања (осам серија), биће изведен коначан пласман. Новогодишња турнеја се бодује и за Светски куп, са сваке скакаонице 30 првопласираних укњижиће бодове на свој конто у генералном пласману.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар