Najava: Kreće novogodišnja turneja ''4 skakaonice''...

Bolje od dočeka i novogodišnjih poklona: Kobajaši neće kobajagi, Evropljani brane Stari kontinent. . .  U nedelju kreću Četiri skakaonice: hoće li Japanac Kobajaši ponoviti uspeh Kazujošija Funakija ili će opet dominirati Kamil Stoh, a možda ćemo videti i neko iznenađenje, u vidu pobede Žile, Forfanga, Johansona. . .

Ostali sportovi 29.12.2018 | 23:45
Najava: Kreće novogodišnja turneja ''4 skakaonice''...
Skakačko sunce ove sezone zaista izlazi u Japanu, ali najjače sija u Nemačkoj i Austriji, a da bi kako treba ogrejalo  takmičare i ljubitelje ovog sporta  pre šest i po decenija pokrenuta je čuvena Novogodišnja turneja četiri skakaonice, pa će, ne računajući kvalifikacije, pretposlednjeg dana 2018. u Obersdorfu (Nemačka) biti započet 67. čin ove predstave, a zavesa će se spustiti u austrijskom zimskom centru Bišofshofen 6. januara naredne godine, dok će središnjicu programa popuniti nadmetanja u Garmišpartenkirhenu i Inzbruku.

Iako su pre početka vojevanja u Svetskom kupu kao najveći favoriti u sezoni 2018/19. slovili prošlogodišnji kralj ski-skokova Poljak Kamil Stoh, zatim Nemac Rihard Frajtag, Norvežani Robert Johanson i Danijel- Andre Tande, ‘’samuraj’’ iz Hačimantajia, mlađani Japanac Rjoju Kobajaši, kao mačem je sekao vazduh na prvih sedam individualnih takmičenja u okviru planetarnog kupa, tako da je s četiri trijumfa šokirao konkurente, svakako i pratioce ovog atraktivnog sporta, pa je sasvim zasluženo dospeo na vrh liste favorita za podizanje pehara i na predstojećoj Turneji, uprkos činjenici da nikad nije ostvario ništa značajnije u seniorskoj karijeri, a prethodne sezone je Četiri skakaonice završio na skromnom 22. mestu. Značaj takmičenja mogao bi biti veliki teret Kobajašiju, što znači da će osim protiv konkurenata morati da vodi i ličnu, unutrašnju borbu iz koje će slavodobitno izaći ili neiskustvo i strah od uspeha ili mladalačka hrabrost i spremnost na rizik. Ukoliko prevagne ovo drugo, pobednički pehar završiće u Japanu posle dvodecenijske pauze, jer se na Dalekom Istoku jedini put do sada slavilo još 1998, kad je zvanje najboljeg stekao Kazujoši Funaki.

Poljaci su zahvaljujući izvrsnim izdanjima Kamila Stoha u prethodna dva ciklusa Turneje (titule, pet pojedinačnih pobeda zaredom) uz pesmu koračali germanskim prostorom, a kad se čovek navikne na dobro, poželi da tako večno ostane, a to je u svetu sporta teško.

Neprikosnoveni skakač iz 2017/18. na startu sezone, koja je premijeru imala pre nešto više od mesec dana, još traži šampionsku formu. U skladu s takvim nastojanjem, Četiri skakaonice su dobra prilika za blesak veterana iz Zakopana, jer svet polako zaboravlja korake mazurke, a novogodišnje slavlje bez igre ne ide. Plasman na najniži stepenik pobedničkog postolja u švajcarskom Engelbergu, ostvaren neposredno  pred nastupajući skakački grend slem, može predstavljati putokaz koji bi mastera fizičke kulture vratio za katedru na brdima.

Njegov sunarodnik Pjotr Žila, vicešampion Novogodišnje turneje 2016/17. drži poziciju broj tri na listi potencijalnih osvajača titule po završetku poslednje serije skokova u Bišofshofenu, s tim što bi hendikep mogla da predstavlja činjenica da se prošlog meseca razveo od supruge, pa će, možda, biti uskraćen za savete njenog rođaka Adama Mališa, velikana skijaških skokova, pobednika Turneje početkom 21. veka.

Trenutno drugoplasirani u generalnom plasmanu Svetskog kupa, kao  petostruki ‘’podijumaš’’ u takmičarskoj 2018/19. ‘’orao’’ iz Ćešina juriće prvu pobedu u karijeri  na Četiri skakaonice, pošto je treća pozicija u poslednjoj bici najpopularnijeg skakačkog rata 2017. u Bišofshofenu najviši domet 15-oplasiranog u ukupnom poretku minulog izdanja Četiri skakaonice .

Umesto da istražuje nedođije Arktika, Johan-Andre Forfang, norveški skakač rodom s krajnjeg severa svoje zemlje,  deo je ekspedicije koja otkriva tajne nebeskih visina, pa je zahvaljujući dobrim rezultatima u uvodnom delu ove sezone (jedna pobeda, jedno drugo mesto u okviru Svetskog kupa, peta pozicija u generalnom plasmanu) stekao status kandidata za posebno slavlje šestog januarskog dana 2019. godine, kad se izvede konačan račun.

Mladić iz Tromzea najbolje se pokazao tokom Novogodišnje turneje 2015/16. (šesto mesto), a sada brani devetu poziciju ostvarenu pre nešto manje od godinu dana. Gledajući i  pojedinačno, nije kročio na postolje, dva puta je tokom 2015/16. bio na korak do toga (Garmiš i Inzbruk).

Od penzionisanja već  spomenutog Adama Mališa brkovi su izašli iz mode, a u dobra stara vremena vraća nas norveški as Robert Johanson, čuveni Leteći brk.

Do pre nekoliko godina prosečni član vazdušno-snežnog karavana, uspeo je  2016/17. da stigne do drugog mesta u Inzbruku, nastavak je usledio prošle sezone kad je po sabiranju bodova sa sve četiri skakaonice njegovo ime zasijalo pod rednim brojem pet u zbirnom plasmanu, a onda su došle Olimpijske igre u Pjongčangu s kojih je doneo tri medalje.

Svakako je  tekućoj sezoni više očekivao od trenutno osme pozicije na tabeli Svetskog kupa, pa ipak nekadašnji svetski rekorder u letovima zaslužuje poverenje, a na njemu je da opravda očekivanja i ostane upamćen kao zvezda i kad brkovi osede.

Iz drugog reda priliku da se domognu visokog plasmana vrebaju Karl Gajger i Štefan Laje iz Nemačke (njihov uzor Jens Vajsflog deli čelnu poziciju na večnoj listi po broju pojedinačnih pobeda -10), Austrijanac Štefan Kraft (bivši šampion), iznenađujuće dobri Rus Jevgenij Klimov…

Ono što je Manolo Špancima, to je Rajko Likar Slovencima, a njegovi zemljaci su ujedinili većinu fanova skijaških skokova u bivšoj Jugoslaviji. Braća Prevc, stariji Peter (‘’zlatni’’ iz 2015/16) i mlađi Domen, rekorder skakaonice Paul Auserlajtner u Bišofshofenu, u čijoj biografiji stoji zabeleženo deveto mesto pre dve sezone, uz Timija Zajca braniće južnoslovenske boje, koliko uspešno ostaje da se vidi. Jedna od odlika pulena Gorazda Bertoncelja je i nepredvidivost. Znaju Zmajčeki da neočekivano eksplodiraju, a dešava se da krahiraju kad se čovek najmanje nada takvom ishodu.

Poslednji Deda Mraz koji je u Finsku poslao šampionski poljubac bio je rekorder u broju osvojenih titula na Novogodišnjoj turneji (5) Jane Ahonen, njegov put skakači iz ove države traže već nekoliko sezona unazad, a najbolji kompas ima Anti Alto, mada su veće šanse da presuše sva jezera nego da dvadesetrogodišnjak iz Kitea posle četiri partije matira protivnike. Jedan plasman na podijum bi, van svake sumnje, bio dovoljan za početak.

Evropa ili Azija, plavi ili žuti olimpijski krug?

A, sad - vorwärts!

Sistem takmičenja: U prvu seriju na svakom od četiri takmičenja plasiraće se 50 najuspešnijih u kvalifikacijama. Potom će biti formirano 25 parova koji će prolaz iz uvodne u drugu (finalnu) seriju tražiti kroz nokaut sistem (na ispadanje), a pridružiće im se još pet poraženih iz početne runde. Ta tridesetorica dobiće pravo da drugim skokom stignu do što boljeg plasmana. Sabiranjem osvojenih bodova dobijenih na osnovu ocena sudija, dužine skoka i pratećih parametara sa sva četiri nadmetanja (osam serija), biće izveden konačan plasman. Novogodišnja turneja se boduje i za Svetski kup, sa svake skakaonice 30 prvoplasiranih uknjižiće bodove na svoj konto u generalnom plasmanu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar