ИТА: Роналдо не прашта, Јуве добио и Сампдорију!

Све у знаку броја два у судару Јувентуса и Сампдорије. Два ВАР-а, два пенала и два гола Кристијана Роналда, најзаслужнијег за победу шампиона од 2:1.  "Стара дама" из ВАР собе видјела три бода! Јувентус завршио годину побједом против Сампдорије, којој је поништен погодак у 92. минуту након интервенције из ВАР собе.  Трипут ура за ВАР! Сампу поништен велики бод у надокнади, предаторски инстинкт Роналда спасао Јуве.  Сјајан меч у Торину и нови рекорд Старе даме!

Фудбал 29.12.2018 | 16:45
ИТА: Роналдо не прашта, Јуве добио и Сампдорију!
Јувентус је против Ђеновљана остварио четврту узастопну победу у првенству, док је Сампдорији ово био шести неуспех од почетка сезоне у Серији А.

Јувентус је веома рано, тачније у другом минуту стигао до предности. Кристијано Роналдо је добио лопту у близини казненог простора, кренуо је корак два са лоптом, наместио се на ударац и распалио по лопти са ивице казненог простора. Ударац је био снажан и прецизан. лопта је завршила у мрежи крај леве стативе и Јувентус је повео. 

У 33. минуту судија Паоло Валери је после једног корнера за Сампдорију, показао на белу тачку, јер је неко од одбрамбених играча шампиона неопрезно играо руком. Консултован је ВАР и судија је потврдио одлуку, а Фабио Кваљарела био прецизан - 1:1. 

Јувентус је имао још неколико прилика у којима су се нашли Ђорђо Кјелини, Роналдо и Блаз Матуиди, али до поготка и победе стигли су такође после досуђеног једанаестерца. 

После гужве у казненом простору гостију у 62. минуту, лопта је у руку погодила одбрамбеног играча Сампдорије, поново је Валери консултовао ВАР студио и добио потврду за пенал којег је Роналдо који минут касније претворио у погодак. 

Био је то његов 14. гол на 19 утакмица у Серији А, а овим тријумфом Јувентус је оборио клупски рекорд јер никада није имао 53 од могућих 57 бодова. 

У самом финишу, тачније у другом минуту надокнаде, Сампдорија је преко Рикарда Сапонаре постигла гол, али је арбитар Валери после неколико минута консултација са судијама из ВАР студија поништио погодак уз велике протесте гостујућих играча.

Послије шест утакмица без пораза Сампдорија је одиграла још један добар меч, али је против Јувентуса у Торину ипак положила оружје.

„Стара дама“ је у славила резултатом 2:1 у изузетном узбудљивом мечу, у којем су виђена два пенала, а судија Паоло Валери три пута морао да користи ВАР, посљедњи пут у 92. минуту!

Рикардо Сапонара, момак који је донио Сампдорији  бод против Лација поготком у 99. минуту утакмице против Лација, затресао је мрежу Јувентуса у другом минуту судијске надокнаде, али је радост гостујућих навијача кратко трајала.

Валери је поништио погодак због офсајда Сапонаре и Јуве је стигао до сва три бода, иако су гости бар у првом дијелу утакмице били равноправан, па и бољи ривал.

Јувентус – Сампдорија 2:1 (1:1)

Масилимиљано Алегри није поновио грешку из прошле утакмице против Аталанте, када је Кристијана Роналда и Миралема Пјанића оставио на клупи, да би Португалац касније у финишу меча морао да спашава Јувентус првог пораза.

Овог пута обојица су почели меч, а Роналдо је након мање од двије минуте довео Јувентус у вођство поготком у супротан угао послије додавања Паола Дибале.

Осим њих двојице, у шпицу је играо и Марио Манџукић, међутим, већи дио првог полувремена припао је Сампдорији која је имала иницијативу, поготово послије изједначујућег поготка.

До њега су гости стигли у 33. минуту уз мало среће, пошто је судија Паоло Валери послије прегледања видео снимка закључио да је Емре Џан намјерно играо руком.

Сигуран реализатор једанаестерца за 1:1 био је Паоло Кваљарела. Капитен гостију тако је постигао гол на деветој утакмици заредом , што је посљедњи пут успјело Давиду Трезегеу 2005. године.

Једну од ријетких прилика у првом полуврмену за Јувентус имао је Кјелини у судијској надокнади, али у наставку виђена је права офанзива на гол Адуера.

Покушавао је Матуиди, потом је Роналдо затресао и пречку, а онда коначно и мрежу.

Додуше, мораа је Португалац да сачека да Валери потврди своју одлуку да досуди једанаестерац, након што је лопта погодила у руку једног играча Сампдорије.

У сличној ситуацији као код пенала за Сампдорију, Валери је поступио исто, а Роналдо је ударцем по средини гола затресао мрежу за 2:1 и тријумф Јувентуса на истеку 2018. године.

Изостала је реакција фудбалера из Ђенове, све до судијске надокнаде када су у посљедјем покушају и стигли до поготка, али је он поништен због офсајда.  

Кад је љут не излази му на црту. Појешће те. У време ручка два угриза Кристијана Роналда, тек да покаже колико је Јувентус другачији тим са њим на терену. Уочи празника било је планирано да Португалац предахе последња два меча у 2018, међутим, нужда закон мења, па је Масимилијано Алегри морао да га уведе на терен у Бергаму, где га је спасао пораза (2:2), да би се у уводном сусрету 19. кола Серије А вратио у стартних 11 и био толико мотивисан да се не би из чељусти Португалца избавио ни далеко јачи тим од Сампдорије, иако су гости умало приредили изненађење, али их је од бода који су игром заслужили одвојила технологија.

Два поготка летошњег појачања из Реала испоставила су се довољним за миран одлазак на паузу и весеље на Алијанц стадиону. Поготово услед сазања да је Стара дама годину испратила са округло 100 погодака у свим такмичењима. Први данашњи пао је после промене стране Паула Дибале, сјајног пријема Роналда и шута у супротни угао гола Емила Аудера, док је други пут погодио са 11 метара, пошто је судија ПаолоВалери преконтролисао сопствену одлуку и на основу прегледа ВАР-ом показао на белу тачку. Оправдано. Зицер за Роналда. Овога пута по средини. Неумољиво.

Укупно 15 голова и седам асистенција ЦР7 откако је стигао у Торина 24 утакмице. Куповина која би тек требало да се исплати у мечевима Лиге шампиона, с тим да је са укупно 14 хитаца на италијанским теренима утабао пут ка Скудету и претекао Кшиштова Пјонтека на листи стрелаца (14:13). Напашће Златну копачку, то је јасно.

Само, учинак Роналда пада у други план због начина на који је Јуве спасао три бода у надокнади времена. Практично, учинио је то ВАР! Трећи пут на утакмици. Сва три пута је био у праву. Најпре кад је свирао једанаестерац у корист Ђеновљана којим је Фабио Кваљарела погодио за 1:1, потом кад је показао на белу тачку за ново вођство домаћина, а онда је у 92. минуту поништио гол Рикарда Сапонаре.

Сампин резервиста је ушао у игру 20-ак минута пре краја и погодио изједначење у другом од шест додатних минута. Ефектан, прелеп гол, чинило се да бод иде на Мараси, а онда је Валери добио сигнал из ВАР собе, још једном погледао телевизор и после двоминутне паузе у којој су гостујући навијачи прославили реми свирао офсајд у коме се Сапонара налазио пре него што је примио лопту коју је који трен касније послао у рогаљ Периновог гола.

Тако је Јуве сачувао победу коју је заслужио бољом игром у другом делу, кад је Роналдо уздрмао пречку, Матуиди пуцао са дистанце, Манџукић у неколико ситуација био близу гола. Алегријев тим ушао је у историју Серије А, јер је освоји највише бодова после првог круга (53) откако у лиги учествује 20 тимова, а са оваквом формом тешко да ко може да му угрози позиције у италијанског фудбалу.

Није довољан ни мајстор какав је Фабио Кваљарела. Искусни шпиц смирено је реализивао једанаестерац после играња руком Емреа Џана у 33. минуту и тако низ на којима је тресао мреже продужио на девет утакмица. Последњи играч који је био толико фрекфентан је Давид Трезеге још 2005, у дресу Јувентуса, а какво поштовање Кваљарела гаји према Старој дами показао је одбијањем да прослави гол.

Имао је Самп још неколико шанси, чак и поситгао тај гол преко Сапонаре, да нема технологије славио би. Овако, ипак је поштено било да се заврши 2:1.

Серија А, 19. коло:

Јувентус – Сампдорија 2:1 (1:1)
/Роналдо 2, 65 пенал – Кваљарела 33/

Кјево – Фрозиноне (15.00)
Емполи – Интер
Ђенова – Фиорентина
Лацио – Торино
Парма – Рома
Сасуоло – Аталанта
Удинезе – Каљари
Наполи – Болоња (18.00)
Милан – СПАЛ (20.30)

Табела: Јувентус (+1) 53,Наполи 41, Интер 36, Лацио 31, Сампдорија (+1) 29, Милан 28, Рома 27, Торино 26, Аталанта 25, Фиорентина 25, Сасуоло 25, Парма 25, Каљари 20, Ђенова 19, СПАЛ 17, Емполи 16, Удинезе 15, Болоња 13, Фрозиноне 10, Кјево5*

*НАПОМЕНА Италијанска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: мондо.ба/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар