Википедија не воли црногорски?!

Википедија на црногорском језику, за сада, не може бити успостављена, јер је језички комитет Википедије (ЛангЦом) дао негативно мишљење и сматрају да је црногорски језик, као српски, хрватски и бошњачки, грана српскохрватског језика, због чега оцјењују да су постојеће Википедије на ова три језика разумљиве за сва четири народа, преноси РТЦГ.

Регион 29.12.2018 | 12:51
Википедија не воли црногорски?!
Ту информацију саопштио је у интервјуу за подгоричку Побједу публициста Слободан Јовановић, који је део трочланог тима задуженог за успостављање Википедије на црногорском језику, и који истиче да "чињеница да сматрају грешком што су одобрили википедије на остала три језика не може потрти утисак да се ради о нефер односу".

"Ми то доживљавамо као дискриминацију", навео је Јовановић.

Како би покушали да превазиђу ову ситуацију, а с обзиром на то да је, према доступним информацијама, немогуће променити став језичког комитета, црногорски тим директно ће, уз подршку црногорских институција, да се обрати оснивачу Википедије, са, како каже Јовановић, врло јаком аргументацијом, позивајући се на стандарде које је Википедија поставила.

Јовановић је додао да иако Википедија спада у институцију која је слободна и није повезана с државним институцијама, сматрају да је веома важно да држава Црна Гора буде укључена у овај процес.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Штокавски језик

29.12.2018 12:23

Џаба се бусамо у прса са својим језицима (злоупотребљени од политике, национализма) ако се врло добро разумијемо када причамо. Значи да је само један језик – као што је случај са другим језицима широм свијета - док су све остало уствари дијалекти, најједноставније, лаички речено. хттп://говори.трипод.цом/

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

29.12.2018 12:34

Српскохрватаки или хрватскосрпски је заиста јако лијеп језик а сви га разумијемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОXО

29.12.2018 12:48

То је босански језик, преименован Бечким књижевним договором између Срба и Хрвата. Први рјечник босанског језика датира из давне 1631. године. Зовите тај језик како желите, он остаје оно што је и био у прошлости, босански језик.

Name

Пз

29.12.2018 13:29

Толико језика а сви се разумијемо

Name

ЕЛДИН

29.12.2018 14:53

БРАВО ОXО КОНАЦНО НЕКО ПАМЕТАН И КО ЗНА ХИСТОРИЈУ АЛ НЕКО НЕЦЕ ДА РЕКНЕ ИСТИНУ МАДА ЗНА СТА ЈЕ ПРАВА ИСТИНА.

Name

Зворник

29.12.2018 17:33

Прицај србски бре дате цео свет разуме.

Name

Бакица

30.12.2018 11:40

Па људе це се поубијати од комплекса ста цемо сад

ОДГОВОРИТЕ