Vikipedija ne voli crnogorski?!

Vikipedija na crnogorskom jeziku, za sada, ne može biti uspostavljena, jer je jezički komitet Vikipedije (LangCom) dao negativno mišljenje i smatraju da je crnogorski jezik, kao srpski, hrvatski i bošnjački, grana srpskohrvatskog jezika, zbog čega ocjenjuju da su postojeće Vikipedije na ova tri jezika razumljive za sva četiri naroda, prenosi RTCG.

  • Vijesti
  • Region


Tu informaciju saopštio je u intervjuu za podgoričku Pobjedu publicista Slobodan Jovanović, koji je deo tročlanog tima zaduženog za uspostavljanje Vikipedije na crnogorskom jeziku, i koji ističe da "činjenica da smatraju greškom što su odobrili vikipedije na ostala tri jezika ne može potrti utisak da se radi o nefer odnosu".

"Mi to doživljavamo kao diskriminaciju", naveo je Jovanović.

Kako bi pokušali da prevaziđu ovu situaciju, a s obzirom na to da je, prema dostupnim informacijama, nemoguće promeniti stav jezičkog komiteta, crnogorski tim direktno će, uz podršku crnogorskih institucija, da se obrati osnivaču Vikipedije, sa, kako kaže Jovanović, vrlo jakom argumentacijom, pozivajući se na standarde koje je Vikipedija postavila.

Jovanović je dodao da iako Vikipedija spada u instituciju koja je slobodna i nije povezana s državnim institucijama, smatraju da je veoma važno da država Crna Gora bude uključena u ovaj proces.

(Tanjug)

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

Štokavski jezik

29.12.2018 13:23

Džaba se busamo u prsa sa svojim jezicima (zloupotrebljeni od politike, nacionalizma) ako se vrlo dobro razumijemo kada pričamo. Znači da je samo jedan jezik – kao što je slučaj sa drugim jezicima širom svijeta - dok su sve ostalo ustvari dijalekti, najjednostavnije, laički rečeno. http://govori.tripod.com/

realno

29.12.2018 13:34

Srpskohrvataki ili hrvatskosrpski je zaista jako lijep jezik a svi ga razumijemo.

To je bosanski jezik, preimenovan Bečkim književnim dogovorom između Srba i Hrvata. Prvi rječnik bosanskog jezika datira iz davne 1631. godine. Zovite taj jezik kako želite, on ostaje ono što je i bio u prošlosti, bosanski jezik.

OXO

29.12.2018 13:48

Toliko jezika a svi se razumijemo

Pz

29.12.2018 14:29

BRAVO OXO KONACNO NEKO PAMETAN I KO ZNA HISTORIJU AL NEKO NECE DA REKNE ISTINU MADA ZNA STA JE PRAVA ISTINA.

ELDIN

29.12.2018 15:53

Pricaj srbski bre date ceo svet razume.

Zvornik

29.12.2018 18:33

Bakica

30.12.2018 12:40

Pa ljude ce se poubijati od kompleksa sta cemo sad

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.