Церић: Олимпијска медаља је мој сан!

"Имам свјетске и европске медаље, али недостаје ми олимпијска. Искрено то ми је највећа жеља", каже Лариса Церић, џудисткиња и најбоља спортисткиња БИХ, послије најуспјешније године у каријери.

Остали спортови 30.12.2018 | 21:30
Церић: Олимпијска медаља је мој сан!
Трофејна бх. џудисткиња Лариса Церић обиљежила је још једну спортску годину у Босни и Херцеговини. Церић је низом великих резултата у 2018. потврдила епитет најбоље спортисткиње Босне и Херцеговине, што су потврдили и недавно одржани избори спортиста године у БиХ на којима је Церић једногласно односила побједу испред конкуренције.

У интервјуу за Фену Церићева истиче да је 2018. година засигурно најторофејнија у њеној каријери, што је потврдило и прво мјесто на свјетској ранг листи које је заузимала једно вријеме, као и медаље с највећих такмичења.

"Била сам вицешампионка Европе, освојила сам граен слем, а онда је дошла и медаља са сениорског свјетског првенства. Годину сам заокружила медаљом на највећем мастерс турниру у Кини, тако да могу рећи да је ово моја најуспјешнија година, на што сам веома поносна. Била сам и прва на свјетској ранг листи, што ми је такођер импоновало јер волим бити прва и помјерати границе, али нисам ту позицију успјела задржати и сада сам трећа“, рекла је Церићева.

У 2018. години освојила је бронзану медаљу на свјетском првенству за сениоре у Бакуу (Азербејџан), сребрну медаљу на европском првенству за сениоре у Тел Авиву (Израел), златну медаљу на гранд турниру у руском Јекатеринбургу, сребро на гран прију у Анталији (Турска), а низ великих резултата заокружила је бронзаном медаљом на елитном Мастерс турниру у кинеском Гуангжуу.

Чланица Џудо клуба „Нипон“ из Сарајева шести пут је проглашена најбољом спортисткињом БиХ у изборима Олимпијског комитета БиХ и "Независних новина", а како је казала навикла је да у овом пољу нема конкуренцију.

"Мени то нико није поклонио, ја сам то заслужила на темељу цјелогодишњег рада и резултата. Најбоља сам у ономе што радим, а људи ме препознају свагдје на свијету“, истиче Церићева.

Вјерује да је за велике спортске успјехе потребно 90 посто напорног рада, док по пет посто отпада на талент и срећу, а то је нешто што жели поручити младим спортистима Босне и Херцеговине. 

"У неким млађим данима можда и можете добити неке мечеве на талент, али за било какав врхунски сениорски резултат потребно је много рада и одрицања. Ја сам особа која много ради и вјерујем да је то разлог за моје резултате. Млади спортисти се морају посветити својим циљевима и сновима, никада одустајати и много радити ако желе да их остваре“.

Резултате приписује напорном раду, али и подршци коју јој пружа породица, тренер Бранислав Црногорац, клупске колеге на челу с Аријаном Јахом.

Познато је да је БиХ једна од ријетких земаља која нема медаљу са Олимпијских игара, а Лариса Церић је тренутно највећа шанса да се то промијени. Олимпијска медаља је њен велики сан и једино одличје које јој недостаје. Шансу да то оствари требала би добити на Олимпијским играма у Токију 2020. године.

"Све што радим је увертира за олимпијске игре. Имам свјетске и европске медаље, али недостаје ми олимпијска. Искрено то ми је највећа жеља. То је сан с којим лијежем и циљ с којим се будим сваки дан. Ако будем здрава и ако ме повреде заобиђу, уз мало среће приликом жријеба вјерујем да ћу бити носитељ и да могу освојити медаљу која недостаје мени и БИХ“, истакла је Серићева.

Додала је  да од институција једину праву подршку добије од Министарства културе и спорта Кантона Сарајево, које је једино препознало резултате бх. џудиста, а резултате награди и Федерално министарство културе и спорта, док остале институције БиХ још увијек не чине ништа по том питању.

"Надам се да ће се надлежни схватити да у БиХ постоји мали број врхунских спортиста који могу остварити резултате и донијети медаље с великих такмичења, те да њима требају обезбиједити нормалне услове за рад и подржати их у ономе што раде“.

Церићева ће у наредном периоду одмарати, затим почети припреме за нову сезону и бројна такмичења на којима ће покушати освојити нова одличја, а нада се да ће успјети темпирати форму као што је то урадила у 2018. години.

Први турнир на којем ће наступити је грен  слем у Паризу, а послије тога ће донијети одлуку гдје ће наступити и наставити сезону. Сигурно ју очекују наступи на европским играма, свјетском првенству, мастерсу и другим великим такмичењима.

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар