Стојковић: Преживели смо Обилић, преживећемо и Раднички!

Голман Партизана, Владимир Стојковић, без длаке на језику је причао о турбулентној јесени у Суперлиги Србије.  Стојке МОНДУ отворио душу: Ово је болесно! Разговарали смо са Владимиром Стојковићем, првим голманом Партизана. . .

Фудбал 29.12.2018 | 23:30
Стојковић: Преживели смо Обилић, преживећемо и Раднички!
Партизан је трећи после две трећине регуларног дела такмичења са шест бодова мање од Радничког из Ниша, а чак 15 иза лидера Црвене звезде.

"Ми ћемо се борити докле код нам буде дозвољено да се егал боримо. Не желим ничије успехе да умањим али постоји статистика где је Реал са Нишаве бољи од Реала из Мадрида. Што би рекао шеф Бата (тренер Зоран Мирковић, прим. аут) – немам шта више да кажем. Шта рећи? То је стварно феномен. За њих је шпанска лига, да играју са Реалом и Барсом. Заслужили су то. Преживели смо Обилић, преживећемо и Раднички", рекао је Стојковић у интервјуу за "Мондо". 

Партизан јесенас није поражен ни од Радничког ни од Звезде, али је ипак тренутно далеко од оба тима. 

"Шта да кажем о лиги у којој Партизан има досуђен један пенал у своју корист за шест месеци, а игра нападачки и углавном против екипа које се бране? А против нас је досуђено четири-пет... Много непостојећих пенала је досуђено и прошле године. Желим им да против Партизана свирају још сто пенала, а ја им обећавам да неће дати ниједан од тих сто. Одбранићу их". 

Стојковић истиче да често само захваљујући реакцији тренера Мирковићу није направио неку глупост на терену. 

"Имам троје деце и опет долазим у искушење да направим инцидент са судијом. Да, не дај Боже, кренем. Колико сам пута имао неконтролисане реакције, био на ивици. У таквим ситуацијама је Бата успевао да ме обузда, јер имам велико поштовање према њему. Буквално сам на ивици и тога се плашим. Постаје болесно", рекао је Стојковић.

Владимир Стојковић одувек је важио за бескомпромисног борца. Кроз каријеру се често суочавао са неправдама, али никада није одустајао. Чак ни онда када се у Ђенови, бранећи боје државног тима, борио да сачува главу од разјарених хулигана из Србије.

Уместо подршке од Савеза и целокупне јавности, добио је "склањање" из репрезентације. Клупске боје биле су прече… Стоички је поднео све нападе и на терен се вратио још јачи. Сигурним корацима водио је Партизан и "орлове" до нових победа и успеха.

Неколико година касније, као круна каријере, уследила је награда на крају 2017, када је и званично постао најбољи фудбалер Србије.

Стојковић се, како истиче, и даље бори против неправде. Овај пут према његовом Партизану.     

У новогодишњем интервјуу за МОНДО отворио је душу и говорио о стварима које ће узбуркати фудбалску јавност. Изнео је своје виђење због чега "црно-бели" већ после првог дела сезоне нису конкурентни у борби за титулу, говорио је и о судијама, репрезентацији, Звезди, тренеру Зорану Мирковићу, а посебно се осврнуо на Раднички из Ниша.

"Претходна 2017. била је за пожелети, у овој години су ствари мало другачије", почео је Стојковић причу за МОНДО.

Партизан је после првог дела сезоне далеко од првог места. Црвена звезда има 15 бодова више, док му другопласирани Раднички из Ниша бежи шест.

"Партизан је екипа која има један пораз у првенству и примила је најмање голова, а можда бисмо у некој другој лиги примили још мање и са овим учинком вероватно били први. Мислим да чак ни Реал Мадрид и Барселона не могу да споје шест-седам утакмица, а да не изгубе бод. Видели сте у Шпанији, али и осталим лигама, колико има изненађења. Код нас су она немогућа. Имамо два тима у Суперлиги који не могу по 40 утакмица да изгубе. Једноставно, нисмо ми толико слаби колико су они јаки. Шта да кажемо о такмичењу где су се дешавале ствари као што су невероватни аутоголови, пенали? Ми не можемо из наше коже и тешко је изборити се."

Партизан у јесењем делу нису победили ни Црвена звезда, ни Раднички, а опет доста заостаје?

"Шта да кажем о лиги у којој Партизан има досуђен један пенал у своју корист за шест месеци, а игра нападачки и углавном против екипа које се бране? А против нас је досуђено четири-пет… Много непостојећих пенала је досуђено и прошле године. Желим им да против Партизана свирају још сто пенала, а ја им обећавам да неће дати ниједан од тих сто."

Одбранићете их?

"Да!" 

Како Владимиру Стојковићу све делује са терена?

"Имам троје деце и опет долазим у искушење да направим инцидент са судијом. Да, не дај Боже, кренем… Толико сам пута имао неконтролисане реакције, био на ивици. У таквим ситуацијама је Бата (Зоран Мирковић прим. аут) успевао да ме обузда, јер имам велико поштовање према њему. Буквално сам на ивици и тога се плашим. Постаје болесно..."

Да ли вам судије понекад признају да су погрешиле?

"Дешавало се да после утакмице снимком спорне ситуације убеђујем судије да су погрешиле код одлука на штету Партизана и где они признају сопствене грешке. Можда нема намере..."

Да ли су у питању лоше намере судија или незнање?

"Имали смо ситуацију пред дерби када се чекао Милорад Мажић да одсвира Лигу шампиона да би судио дерби, па не суди он. Ако гледамо нормално, неће Мажића да ставе у незгодну ситуацију, него дај неког другог. Како онда да гледамо на све, него овако."

Да ли то значи да је утицај Партизана сведен на најмањи могући, док је код других далеко већи?

"Видите и сами шта се дешава, да вам не причам каква је ситуација. Партизан гази ко год стигне, од фудбалера противничких екипа, до оних који одлучују на терену."

После утакмице са Динамом догодила се још једна непријатна ситуација. Управа Врањанаца оптужила је своје играче да су наместили меч, а самим тим у негативном контексту је био повезан и Партизан?

"Дошли смо у непријатну ситуацију где су се Врањанци 'прали' преко нас. Екипе против нас гол бране животима, дају 300 одсто могућности, док против осталих наших конкурената са задовољством примају поразе и једва чекају да изгубе. О Динаму и њиховој управи се причају свакакве приче, али да не улазимо у то, њихов је проблем. Партизан је, животом могу да гарантујем, сваку утакмицу играо поштено. И драго ми је што је тако. Ми се на утакмицама боримо против много више противника. Од фудбалера, који против нас дају све што могу и то апсолутно подржавам, али нека тако буде и против осталих, до виших сила против којих не можемо. Волео бих да управа Врањанаца преиспита моралне потезе што се тиче утакмице Партизан - Динамо."

Многи љубитељи фудбала сматрају да Партизан ове сезоне нема тим за титулу?

"После свега неко ми прича да нисмо нешто. Сагласан сам да има пропуста и да морамо да се поправимо, али уопште нисмо лоши колико су остали 'јаки'."

Како гледате на то да је Партизан два пута у последње две сезоне тражио одлагање утакмица због лошег терена и времена и ниједном му се није изашло у сусрет? Први пут прошлог пролећа у Крушевцу и недавно на полувремену против Мачве...

"Гледао сам како Мажић у Крушевцу четири пута баца лопту и како се она као палачинка лепи за терен. Онда су нашли простор на десетак метара од корнера, где је терен једино био регуларан и на основу тога је донета одлука да се игра. То је нехумано. Дешавало се да копачке буду целе у блату, да не знаш како ћеш да шутнеш лопту. Не поштују нас, али се нећемо предати."

Очигледно је и да се све што сте споменули психолошки врло лоше одразило на већину ваших саиграча. Како подићи екипу? Делује да фудбалери Партизана немају реакцију, инат.

"Да питате све играче Партизана, убеђен сам да би сви рекли да одмах почне нова сезона. Нека се заврши ова, да се Звезда и Раднички договоре... Не да се договоре, већ нека Раднички узме Куп и нека почне све испочетка." 

Али, опет, много сте бодова просули тако што сте повели, па примили гол…

"Нама је свака утакмица дерби, на крв и нож. Систематски смо у глави уништени, увуче се страх, повучемо се да бранимо вођство. Самопоуздање је пољуљано из свих разлога које сам поменуо. Трошимо се доста, улажемо велики напор и нормално је да се дешавају такве ствари."

Да ли мислите да ће се нешто променити у новој сезони?

"Видећемо. Ми ћемо се борити докле код нам буде дозвољено да се егал боримо. Не желим ничије успехе да умањим али постоји статистика где је Реал са Нишаве бољи од Реала из Мадрида."

Љубитељи фудбала, којима су већ досадили Партизан и Црвена звезда на врху, увек су желели да се појави неко трећи ко ће "вечитима" помрсити рачуне. Добили смо Раднички. Ваше мишљење о успесима Нишлија?

"Што би рекао шеф Бата - немам шта више да кажем. Шта рећи? То је стварно феномен. За њих је шпанска лига, да играју са Реалом и Барсом. Заслужили су то. Преживели смо Обилић, преживећемо и Раднички."

После "вечитог дербија" и ваше изјаве - напале су вас неке јавне личности које немају много везе с фудбалом. Поједини медији су вас скоро протерали из Србије. 

"Немам коментар. Поздрављам их све овом приликом." 

Да ли сте имали прилику касније да причате с неким од тих људи?

"Не. Нити ме је ко позвао, а не видим ни разлог што би ме звали. Био сам спортски повређен после дербија и тако сам реаговао. И данас тврдим да Звезда није постигла гол. Али није поента у томе, било да је навијач или неко други, такве ситуације не могу да се анализирају помоћу снимка камере која је постављена на средини терена и на основу тога да суди да ли је био гол или није. Поента је да судија није могао да види! Судиће још много ситуација 'можда јесте, можда није'. Да је судија одмах показао на центар, ништа не бих рекао. Али прошло је много времена пре него што је господин (Ненад) Ђокић сигнализирао Груји (Данило Грујић прим. аут) да је гол. Ђокић је три недеље после тога помогао Звезди у Сурдулици. Он је човек који је након ударца Боаћија причао - 'није', 'јесте', 'можда', мењао је у року од једног минута четири одлуке. И да је свирао гол одмах, иако није, било би легитимно. Био је удаљен седам метара, с моје леве стране и никако од мене није могао да види лопту."

Тврдите да није гол?

"Када сам на линији, имам потпуну контролу, много бољу од судија. То што сам у голу, не значи да је и лопта. Можда не знам правила после толико година, па дајте да их научим. Судије ми се понекад и подсмевају када им на терену кажем да су погрешили и да лопта није прешла, а после их уверим да су погрешили. Таквих ситуација је ове сезоне било четири и сваки пут сам био у праву."

Успеси Црвене звезде у Европи…

"Неоспоран је успех у Лиги шампиона. Звезда је направила добру групу играча, има атмосферу… Вероватно јој се доста тога вратило због свих малера у прошлости, али су и сами заслужни. Свака част, то поштујем и за сваку је похвалу. Видели сте да и Звезда може да савлада Ливерпул, па би тако неко у Србији могао и њу да победи."

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Опет смо на Светском првенству имали лепу шансу за осмину финала и олако је испустили?

"Ми смо репрезентација која је могла да прође и да испадне. Нажалост, десило се ово друго. Још увек нисмо репрезентација која ће на великом такмичењу да доминира. Ми резултат правимо уз атмосферу и мало среће. То се у Русији није догодило. Ми немамо појединце као што има Португал Роналда или Бразил Нејмара. Ми имамо одличне играче, али морамо да будемо тим, да се стиснемо и да на атмосферу и борбеност правимо резултат."

После Светског првенства више нисте позивани у државни тим, а образложење је да те утакмице нису за Стојковића...

"Што се репрезентације тиче, не бих ту много додавао и одузимао. Желим јој све најбоље и пуно среће. Са репрезентацијом сам доживео много лепих тренутака и за време када сам био њен члан углавном смо имали успеха у квалификацијама. Ишао сам на три Светска првенства, а на два бранио као први голман. Било је периода када нисам бранио и ти квалификациони циклуси су углавном били разочаравајући. Једини заиста мој неуспешни квалификациони циклус био је код Хавијера Клементеа за ЕП 2008."

Никада лошу реч о државном тиму нисте рекли...

"Опипљива је тема и из тог разлога не бих улазио у анализу. Имају моју пуну подршку."

Очекујете позив?

"Репрезентацији никада нећу рећи - не."

ПАРТИЗАН

Партизан ове сезоне није успео да стигне до групне фазе у Европи. Бешикташ је, ипак, био превелики залогај. Да ли се могло више?

"Да се играло три недеље касније, имали бисмо много веће шансе да прођемо. Стекли бисмо самопоуздање кроз мање утакмице и све би било другачије. После Мундијала сам имао седам дана одмора и Мирослав Ђукић, кога изузетно ценим и поштујем, јер знам каква је ситуација у клубу, тражио је да се вратим. Био сам презасићен, потребно ми је било време да се саберем након елиминације са Светског првенства, мислим да је генерално у мом и Партизановом интересу било да дуже одморим и разбистрим главу. Не могу да тврдим, али убеђен сам да бисмо прошли Турке да се играло касније."

Зоран Мирковић?

"Мора да остане. Њему је врло тешко због целе ситуације, све емотивно доживљава. Требало би да се помири као ја, да не буде 'слеп'. Да остане и да се боримо за Партизан. Битно је да не очекујемо не знам ни ја шта... Важно је да покажемо морал и да будемо прави у наредних шест месеци. Да јачамо тим у наредних пет-шест година, да нам приоритет буде да направимо екипу за будућност, за време када нам буде дозвољено да се у егалу боримо. Друге циљеве у тренутној ситуацији не можемо да имамо."

Да себе ставиш у улогу функционера Партизана, како би реаговао данас?

"То је тешко, мораш да се контролишеш и да некада избројиш до 10, пре него што донесеш одлуку. Колико год се ми жалили или претили, то се заврши подсмехом према Партизану. Надам се да ће једног дана све испливати на површину и да ће се испитати све шта се дешавало, ако се дешавало. Ове константе су за Гинисову књигу рекорда."

Често можемо да чујемо тезу "Партизан је био шест година шампион и тада му ништа није сметало".

"Моје три и по титуле, колико сам их освојио у том периоду, свака је одлучена у дербију. Од оне у децембру када је Груја свирао непостојећи пенал за Звезду, а ми добили 2:0. Буквално је било да Звезда мора да победи, а ми смо добили тај меч. Мој први дерби на стадиону 'Рајко Митић' је протекао тако што ми је Калуђеровић 90 минута био окренут леђима. То је доминација и треба свима да буде за пример да се тако побеђује и освајају титуле. Скоро сваку од тих шест титула је одлучио дерби. Данас се првак реши у другом колу... Мислим да то није драго чак ни појединим навијачима Звезде."

Подељени су и навијачи Партизана?

"Постоји разлог што је то тако, али није на нама играчима да исправљамо криве Дрине. Ми бисмо волели да су уједињени и да је атмосфера као некада. Нисмо ми ти који одлучујемо, нити су навијачи ти који одлучују о тренерском послу и томе шта ми радимо на терену. Постоји објашњење зашто је пре две године против Лучана било 30.000 људи, а ове сезоне у просеку 2.000. Међутим, нисмо ми ти који би требало да одговарамо на та питања."

Да ли је титула изгубљена?

"Мислим да ће Раднички морати да напредује још у односу на нас да би финиш могао да игра растерећено. Имају утакмице против Партизана и Звезде, тако да ће морати да имају више бодова него што те две утакмице могу да им одузму. То је моје мишљење. То неће бити проблем, играју изванредно и очекујем да ће до краја све победити."

Партизан - остајете или идете?

"Желим да останем у Партизану и да се борим, да нађемо светло на крају тунела. Знам да неће бити лако и да ћемо можда морати да сачекамо неколико година. Генерално, за то време док нам није дозвољено да се фер и поштено боримо за титулу, морамо да ојачамо, да правимо играче и систем за будућност. Гробари су свесни каква је ситуација, да ћемо играти сваку утакмицу поштено и максимално."

Колико још Владимир Стојковић планира да брани?

"Бранићу још дуго, осећам се моћно. Такве сам конституције. Ван дер Сар је направио каријеру од 36. до 41."

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар