Stojković: Preživeli smo Obilić, preživećemo i Radnički!

Golman Partizana, Vladimir Stojković, bez dlake na jeziku je pričao o turbulentnoj jeseni u Superligi Srbije.  Stojke MONDU otvorio dušu: Ovo je bolesno! Razgovarali smo sa Vladimirom Stojkovićem, prvim golmanom Partizana. . .

Fudbal 29.12.2018 | 23:30
Stojković: Preživeli smo Obilić, preživećemo i Radnički!
Partizan je treći posle dve trećine regularnog dela takmičenja sa šest bodova manje od Radničkog iz Niša, a čak 15 iza lidera Crvene zvezde.

"Mi ćemo se boriti dokle kod nam bude dozvoljeno da se egal borimo. Ne želim ničije uspehe da umanjim ali postoji statistika gde je Real sa Nišave bolji od Reala iz Madrida. Što bi rekao šef Bata (trener Zoran Mirković, prim. aut) – nemam šta više da kažem. Šta reći? To je stvarno fenomen. Za njih je španska liga, da igraju sa Realom i Barsom. Zaslužili su to. Preživeli smo Obilić, preživećemo i Radnički", rekao je Stojković u intervjuu za "Mondo". 

Partizan jesenas nije poražen ni od Radničkog ni od Zvezde, ali je ipak trenutno daleko od oba tima. 

"Šta da kažem o ligi u kojoj Partizan ima dosuđen jedan penal u svoju korist za šest meseci, a igra napadački i uglavnom protiv ekipa koje se brane? A protiv nas je dosuđeno četiri-pet... Mnogo nepostojećih penala je dosuđeno i prošle godine. Želim im da protiv Partizana sviraju još sto penala, a ja im obećavam da neće dati nijedan od tih sto. Odbraniću ih". 

Stojković ističe da često samo zahvaljujući reakciji trenera Mirkoviću nije napravio neku glupost na terenu. 

"Imam troje dece i opet dolazim u iskušenje da napravim incident sa sudijom. Da, ne daj Bože, krenem. Koliko sam puta imao nekontrolisane reakcije, bio na ivici. U takvim situacijama je Bata uspevao da me obuzda, jer imam veliko poštovanje prema njemu. Bukvalno sam na ivici i toga se plašim. Postaje bolesno", rekao je Stojković.

Vladimir Stojković oduvek je važio za beskompromisnog borca. Kroz karijeru se često suočavao sa nepravdama, ali nikada nije odustajao. Čak ni onda kada se u Đenovi, braneći boje državnog tima, borio da sačuva glavu od razjarenih huligana iz Srbije.

Umesto podrške od Saveza i celokupne javnosti, dobio je "sklanjanje" iz reprezentacije. Klupske boje bile su preče… Stoički je podneo sve napade i na teren se vratio još jači. Sigurnim koracima vodio je Partizan i "orlove" do novih pobeda i uspeha.

Nekoliko godina kasnije, kao kruna karijere, usledila je nagrada na kraju 2017, kada je i zvanično postao najbolji fudbaler Srbije.

Stojković se, kako ističe, i dalje bori protiv nepravde. Ovaj put prema njegovom Partizanu.     

U novogodišnjem intervjuu za MONDO otvorio je dušu i govorio o stvarima koje će uzburkati fudbalsku javnost. Izneo je svoje viđenje zbog čega "crno-beli" već posle prvog dela sezone nisu konkurentni u borbi za titulu, govorio je i o sudijama, reprezentaciji, Zvezdi, treneru Zoranu Mirkoviću, a posebno se osvrnuo na Radnički iz Niša.

"Prethodna 2017. bila je za poželeti, u ovoj godini su stvari malo drugačije", počeo je Stojković priču za MONDO.

Partizan je posle prvog dela sezone daleko od prvog mesta. Crvena zvezda ima 15 bodova više, dok mu drugoplasirani Radnički iz Niša beži šest.

"Partizan je ekipa koja ima jedan poraz u prvenstvu i primila je najmanje golova, a možda bismo u nekoj drugoj ligi primili još manje i sa ovim učinkom verovatno bili prvi. Mislim da čak ni Real Madrid i Barselona ne mogu da spoje šest-sedam utakmica, a da ne izgube bod. Videli ste u Španiji, ali i ostalim ligama, koliko ima iznenađenja. Kod nas su ona nemoguća. Imamo dva tima u Superligi koji ne mogu po 40 utakmica da izgube. Jednostavno, nismo mi toliko slabi koliko su oni jaki. Šta da kažemo o takmičenju gde su se dešavale stvari kao što su neverovatni autogolovi, penali? Mi ne možemo iz naše kože i teško je izboriti se."

Partizan u jesenjem delu nisu pobedili ni Crvena zvezda, ni Radnički, a opet dosta zaostaje?

"Šta da kažem o ligi u kojoj Partizan ima dosuđen jedan penal u svoju korist za šest meseci, a igra napadački i uglavnom protiv ekipa koje se brane? A protiv nas je dosuđeno četiri-pet… Mnogo nepostojećih penala je dosuđeno i prošle godine. Želim im da protiv Partizana sviraju još sto penala, a ja im obećavam da neće dati nijedan od tih sto."

Odbranićete ih?

"Da!" 

Kako Vladimiru Stojkoviću sve deluje sa terena?

"Imam troje dece i opet dolazim u iskušenje da napravim incident sa sudijom. Da, ne daj Bože, krenem… Toliko sam puta imao nekontrolisane reakcije, bio na ivici. U takvim situacijama je Bata (Zoran Mirković prim. aut) uspevao da me obuzda, jer imam veliko poštovanje prema njemu. Bukvalno sam na ivici i toga se plašim. Postaje bolesno..."

Da li vam sudije ponekad priznaju da su pogrešile?

"Dešavalo se da posle utakmice snimkom sporne situacije ubeđujem sudije da su pogrešile kod odluka na štetu Partizana i gde oni priznaju sopstvene greške. Možda nema namere..."

Da li su u pitanju loše namere sudija ili neznanje?

"Imali smo situaciju pred derbi kada se čekao Milorad Mažić da odsvira Ligu šampiona da bi sudio derbi, pa ne sudi on. Ako gledamo normalno, neće Mažića da stave u nezgodnu situaciju, nego daj nekog drugog. Kako onda da gledamo na sve, nego ovako."

Da li to znači da je uticaj Partizana sveden na najmanji mogući, dok je kod drugih daleko veći?

"Vidite i sami šta se dešava, da vam ne pričam kakva je situacija. Partizan gazi ko god stigne, od fudbalera protivničkih ekipa, do onih koji odlučuju na terenu."

Posle utakmice sa Dinamom dogodila se još jedna neprijatna situacija. Uprava Vranjanaca optužila je svoje igrače da su namestili meč, a samim tim u negativnom kontekstu je bio povezan i Partizan?

"Došli smo u neprijatnu situaciju gde su se Vranjanci 'prali' preko nas. Ekipe protiv nas gol brane životima, daju 300 odsto mogućnosti, dok protiv ostalih naših konkurenata sa zadovoljstvom primaju poraze i jedva čekaju da izgube. O Dinamu i njihovoj upravi se pričaju svakakve priče, ali da ne ulazimo u to, njihov je problem. Partizan je, životom mogu da garantujem, svaku utakmicu igrao pošteno. I drago mi je što je tako. Mi se na utakmicama borimo protiv mnogo više protivnika. Od fudbalera, koji protiv nas daju sve što mogu i to apsolutno podržavam, ali neka tako bude i protiv ostalih, do viših sila protiv kojih ne možemo. Voleo bih da uprava Vranjanaca preispita moralne poteze što se tiče utakmice Partizan - Dinamo."

Mnogi ljubitelji fudbala smatraju da Partizan ove sezone nema tim za titulu?

"Posle svega neko mi priča da nismo nešto. Saglasan sam da ima propusta i da moramo da se popravimo, ali uopšte nismo loši koliko su ostali 'jaki'."

Kako gledate na to da je Partizan dva puta u poslednje dve sezone tražio odlaganje utakmica zbog lošeg terena i vremena i nijednom mu se nije izašlo u susret? Prvi put prošlog proleća u Kruševcu i nedavno na poluvremenu protiv Mačve...

"Gledao sam kako Mažić u Kruševcu četiri puta baca loptu i kako se ona kao palačinka lepi za teren. Onda su našli prostor na desetak metara od kornera, gde je teren jedino bio regularan i na osnovu toga je doneta odluka da se igra. To je nehumano. Dešavalo se da kopačke budu cele u blatu, da ne znaš kako ćeš da šutneš loptu. Ne poštuju nas, ali se nećemo predati."

Očigledno je i da se sve što ste spomenuli psihološki vrlo loše odrazilo na većinu vaših saigrača. Kako podići ekipu? Deluje da fudbaleri Partizana nemaju reakciju, inat.

"Da pitate sve igrače Partizana, ubeđen sam da bi svi rekli da odmah počne nova sezona. Neka se završi ova, da se Zvezda i Radnički dogovore... Ne da se dogovore, već neka Radnički uzme Kup i neka počne sve ispočetka." 

Ali, opet, mnogo ste bodova prosuli tako što ste poveli, pa primili gol…

"Nama je svaka utakmica derbi, na krv i nož. Sistematski smo u glavi uništeni, uvuče se strah, povučemo se da branimo vođstvo. Samopouzdanje je poljuljano iz svih razloga koje sam pomenuo. Trošimo se dosta, ulažemo veliki napor i normalno je da se dešavaju takve stvari."

Da li mislite da će se nešto promeniti u novoj sezoni?

"Videćemo. Mi ćemo se boriti dokle kod nam bude dozvoljeno da se egal borimo. Ne želim ničije uspehe da umanjim ali postoji statistika gde je Real sa Nišave bolji od Reala iz Madrida."

Ljubitelji fudbala, kojima su već dosadili Partizan i Crvena zvezda na vrhu, uvek su želeli da se pojavi neko treći ko će "večitima" pomrsiti račune. Dobili smo Radnički. Vaše mišljenje o uspesima Nišlija?

"Što bi rekao šef Bata - nemam šta više da kažem. Šta reći? To je stvarno fenomen. Za njih je španska liga, da igraju sa Realom i Barsom. Zaslužili su to. Preživeli smo Obilić, preživećemo i Radnički."

Posle "večitog derbija" i vaše izjave - napale su vas neke javne ličnosti koje nemaju mnogo veze s fudbalom. Pojedini mediji su vas skoro proterali iz Srbije. 

"Nemam komentar. Pozdravljam ih sve ovom prilikom." 

Da li ste imali priliku kasnije da pričate s nekim od tih ljudi?

"Ne. Niti me je ko pozvao, a ne vidim ni razlog što bi me zvali. Bio sam sportski povređen posle derbija i tako sam reagovao. I danas tvrdim da Zvezda nije postigla gol. Ali nije poenta u tome, bilo da je navijač ili neko drugi, takve situacije ne mogu da se analiziraju pomoću snimka kamere koja je postavljena na sredini terena i na osnovu toga da sudi da li je bio gol ili nije. Poenta je da sudija nije mogao da vidi! Sudiće još mnogo situacija 'možda jeste, možda nije'. Da je sudija odmah pokazao na centar, ništa ne bih rekao. Ali prošlo je mnogo vremena pre nego što je gospodin (Nenad) Đokić signalizirao Gruji (Danilo Grujić prim. aut) da je gol. Đokić je tri nedelje posle toga pomogao Zvezdi u Surdulici. On je čovek koji je nakon udarca Boaćija pričao - 'nije', 'jeste', 'možda', menjao je u roku od jednog minuta četiri odluke. I da je svirao gol odmah, iako nije, bilo bi legitimno. Bio je udaljen sedam metara, s moje leve strane i nikako od mene nije mogao da vidi loptu."

Tvrdite da nije gol?

"Kada sam na liniji, imam potpunu kontrolu, mnogo bolju od sudija. To što sam u golu, ne znači da je i lopta. Možda ne znam pravila posle toliko godina, pa dajte da ih naučim. Sudije mi se ponekad i podsmevaju kada im na terenu kažem da su pogrešili i da lopta nije prešla, a posle ih uverim da su pogrešili. Takvih situacija je ove sezone bilo četiri i svaki put sam bio u pravu."

Uspesi Crvene zvezde u Evropi…

"Neosporan je uspeh u Ligi šampiona. Zvezda je napravila dobru grupu igrača, ima atmosferu… Verovatno joj se dosta toga vratilo zbog svih malera u prošlosti, ali su i sami zaslužni. Svaka čast, to poštujem i za svaku je pohvalu. Videli ste da i Zvezda može da savlada Liverpul, pa bi tako neko u Srbiji mogao i nju da pobedi."

REPREZENTACIJA

Opet smo na Svetskom prvenstvu imali lepu šansu za osminu finala i olako je ispustili?

"Mi smo reprezentacija koja je mogla da prođe i da ispadne. Nažalost, desilo se ovo drugo. Još uvek nismo reprezentacija koja će na velikom takmičenju da dominira. Mi rezultat pravimo uz atmosferu i malo sreće. To se u Rusiji nije dogodilo. Mi nemamo pojedince kao što ima Portugal Ronalda ili Brazil Nejmara. Mi imamo odlične igrače, ali moramo da budemo tim, da se stisnemo i da na atmosferu i borbenost pravimo rezultat."

Posle Svetskog prvenstva više niste pozivani u državni tim, a obrazloženje je da te utakmice nisu za Stojkovića...

"Što se reprezentacije tiče, ne bih tu mnogo dodavao i oduzimao. Želim joj sve najbolje i puno sreće. Sa reprezentacijom sam doživeo mnogo lepih trenutaka i za vreme kada sam bio njen član uglavnom smo imali uspeha u kvalifikacijama. Išao sam na tri Svetska prvenstva, a na dva branio kao prvi golman. Bilo je perioda kada nisam branio i ti kvalifikacioni ciklusi su uglavnom bili razočaravajući. Jedini zaista moj neuspešni kvalifikacioni ciklus bio je kod Havijera Klementea za EP 2008."

Nikada lošu reč o državnom timu niste rekli...

"Opipljiva je tema i iz tog razloga ne bih ulazio u analizu. Imaju moju punu podršku."

Očekujete poziv?

"Reprezentaciji nikada neću reći - ne."

PARTIZAN

Partizan ove sezone nije uspeo da stigne do grupne faze u Evropi. Bešiktaš je, ipak, bio preveliki zalogaj. Da li se moglo više?

"Da se igralo tri nedelje kasnije, imali bismo mnogo veće šanse da prođemo. Stekli bismo samopouzdanje kroz manje utakmice i sve bi bilo drugačije. Posle Mundijala sam imao sedam dana odmora i Miroslav Đukić, koga izuzetno cenim i poštujem, jer znam kakva je situacija u klubu, tražio je da se vratim. Bio sam prezasićen, potrebno mi je bilo vreme da se saberem nakon eliminacije sa Svetskog prvenstva, mislim da je generalno u mom i Partizanovom interesu bilo da duže odmorim i razbistrim glavu. Ne mogu da tvrdim, ali ubeđen sam da bismo prošli Turke da se igralo kasnije."

Zoran Mirković?

"Mora da ostane. Njemu je vrlo teško zbog cele situacije, sve emotivno doživljava. Trebalo bi da se pomiri kao ja, da ne bude 'slep'. Da ostane i da se borimo za Partizan. Bitno je da ne očekujemo ne znam ni ja šta... Važno je da pokažemo moral i da budemo pravi u narednih šest meseci. Da jačamo tim u narednih pet-šest godina, da nam prioritet bude da napravimo ekipu za budućnost, za vreme kada nam bude dozvoljeno da se u egalu borimo. Druge ciljeve u trenutnoj situaciji ne možemo da imamo."

Da sebe staviš u ulogu funkcionera Partizana, kako bi reagovao danas?

"To je teško, moraš da se kontrolišeš i da nekada izbrojiš do 10, pre nego što doneseš odluku. Koliko god se mi žalili ili pretili, to se završi podsmehom prema Partizanu. Nadam se da će jednog dana sve isplivati na površinu i da će se ispitati sve šta se dešavalo, ako se dešavalo. Ove konstante su za Ginisovu knjigu rekorda."

Često možemo da čujemo tezu "Partizan je bio šest godina šampion i tada mu ništa nije smetalo".

"Moje tri i po titule, koliko sam ih osvojio u tom periodu, svaka je odlučena u derbiju. Od one u decembru kada je Gruja svirao nepostojeći penal za Zvezdu, a mi dobili 2:0. Bukvalno je bilo da Zvezda mora da pobedi, a mi smo dobili taj meč. Moj prvi derbi na stadionu 'Rajko Mitić' je protekao tako što mi je Kaluđerović 90 minuta bio okrenut leđima. To je dominacija i treba svima da bude za primer da se tako pobeđuje i osvajaju titule. Skoro svaku od tih šest titula je odlučio derbi. Danas se prvak reši u drugom kolu... Mislim da to nije drago čak ni pojedinim navijačima Zvezde."

Podeljeni su i navijači Partizana?

"Postoji razlog što je to tako, ali nije na nama igračima da ispravljamo krive Drine. Mi bismo voleli da su ujedinjeni i da je atmosfera kao nekada. Nismo mi ti koji odlučujemo, niti su navijači ti koji odlučuju o trenerskom poslu i tome šta mi radimo na terenu. Postoji objašnjenje zašto je pre dve godine protiv Lučana bilo 30.000 ljudi, a ove sezone u proseku 2.000. Međutim, nismo mi ti koji bi trebalo da odgovaramo na ta pitanja."

Da li je titula izgubljena?

"Mislim da će Radnički morati da napreduje još u odnosu na nas da bi finiš mogao da igra rasterećeno. Imaju utakmice protiv Partizana i Zvezde, tako da će morati da imaju više bodova nego što te dve utakmice mogu da im oduzmu. To je moje mišljenje. To neće biti problem, igraju izvanredno i očekujem da će do kraja sve pobediti."

Partizan - ostajete ili idete?

"Želim da ostanem u Partizanu i da se borim, da nađemo svetlo na kraju tunela. Znam da neće biti lako i da ćemo možda morati da sačekamo nekoliko godina. Generalno, za to vreme dok nam nije dozvoljeno da se fer i pošteno borimo za titulu, moramo da ojačamo, da pravimo igrače i sistem za budućnost. Grobari su svesni kakva je situacija, da ćemo igrati svaku utakmicu pošteno i maksimalno."

Koliko još Vladimir Stojković planira da brani?

"Braniću još dugo, osećam se moćno. Takve sam konstitucije. Van der Sar je napravio karijeru od 36. do 41."

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar