Цивилни послови спасили гиганта

Бањалучки "Космос", некадашњи ваздухопловни завод који је вршио ремонт радарских, ракетних и рачунарских система, другу годину у низу ће завршити позитивним финансијским резултатом и оствареном добити од око 1,2 милиона КМ.

Република Српска 28.12.2018 | 10:45
Цивилни послови спасили гиганта
Предузеће које је некада било гигант у намјенској индустрији преживјело је првенствено захваљујући цивилном тржишту, на којем се обезбјеђују двије трећине уговора, а у мањем обиму баве се и дјелатношћу на основу које су изградили реномирано име.

Душан Вјештица, директор предузећа, каже како се дјелатност "Космоса" може сврстати у три сегмента, и то на ремонт радарско-ракетних система, машинство и електроенергетику.

"У првом сегменту за војни програм ангажовано је 20 до 50 људи. Интензивно радимо и за једног аустријског и једног њемачког партнера, а ријеч је о производњи машинских позиција, склопова и палета како за ауто-индустрију, тако и за осталу индустрију. Само с једним партнером остварили смо промет већи од милион евра. Осим тога, неке послове радимо и за домаће тржиште у машинској производњи. У области електроенергетике радимо ремонт електромотора, гдје нам је главни купац у прошлој години била 'Оптима група', прије свега Рафинерија нафте у Броду, која има највише тих мотора и трансформатора", прича Вјештица.

Предузеће је у овој години у нову опрему и технологије уложило више од милион марака. Један од сегмената је нова линија за галванизацију, која је завршена и у потпуности стављена у функцију.

"Протеклих дана смо потписали уговор за куповину једне ЦНЦ машине, која ће унаприједити сегмент машинске производње за 30 до 40 одсто у смислу извођења сложенијих послова и бржег одговора на захтјеве купаца. Било је улагања и у котловницу, како би се наша фарбара и коморе могле загријавати и вентилирати. У наредној години у плану је набавка ласера за сјечење материјала и још неке специфичне машине и мислим да ћемо то у 2019. години испунити како смо планирали", каже Вјештица.

"Космос" има око 200 запослених, а свим радницима се плате и доприноси уплаћују на вријеме, с тим да је из претходног периода преостало око 15 милиона марака неизмирених обавеза.

Влада Републике Српске је дала сагласност за продају неперспективне имовине, тако да је у наредној години планирано измирење тих обавеза, а које се не могу платити из редовних прихода.

Највећи дуг "Космос" има према Пореској управи РС и Инвестиционо-развојној банци.

"По свим параметрима компанија расте из године у годину, функционишемо добро, остварујемо приход и добит. Гледано у неком петогодишњем плану, 'Космос' сигурно има перспективу и очекујемо да свака година буде боља од претходне", закључио је Вјештица.

Извор: Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЗНАЊЕ

28.12.2018 11:11

Благо нама на шта намје привреда спала. Хвалити се таквим стањем могу само они који никад нису водили озбиљно предузеће. Прво, доведте предузеће у огромне дугове и прозводњу на нулу па онда минијатурна производња значи раст. Космос је потребан цјеловит реинжењеринг. Хвалити се са једном ЦНЦ машином и технолошки нижеразредним пословима је непримјерно. Ово што сад функционише не заслужује име некадашњег КОСМОСА. Ако незнају шта да раде нека питају оне који знају. У Републици Српској, одавно је привреда потонула и задужила се до гуше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.12.2018 12:58

Знање......јесте, али тај Космос је био потонуо вец и то је била вијест.....и зато треба подрзати и ову вијест.....Дуле Вјестица јесте Вјестица, али цовјек се добро бори и ставља то предузеце на ноге, марку плуса, марку....за поздравити је

Name

Робин Худ

28.12.2018 14:14

Поздрављам успјех...драго ми је да је то тако и вјерујем да има могућности да опстану и да се развијајају... Могло је то наравно и прије јер је РС била у прилици да продајом својих вишкова спасе намјенску индустрију ...знају то сви ови актуелни политичари, али бјежали су од те политике да би остали на власти ...јер је у исто вријеме намјенска индустија у федерација радила као луда....довољно је само отићи на овај сајт и све ће бити јасно; сеесац@ундп.орг Центар за контролу малог и лаког наоружања у југоисточној и источној Еуропи (СЕЕСАЦ) Булевар Зорана Ђинђића 64 11000 Београд Србија Телефон: (+381) 11 415 5300 Факс: (+381) 415 5499 па људи све прате , знају и контролишу....а наши се праве луди ...као не занима их ....лаж,лаж и све саме лажи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

29.12.2018 00:32

"Само" петнајест(15) милиона из " претходног периода,око 200 запослених и без ЦНЦ-машине а послују успешно.Јесте да може чудо бити,али овоме чуду човек може само да се чуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.12.2018 11:32

Да није смијесно било би залосно, циме се неки фале. 21 вијек увелико они јос немају ЦНЦ масину а као несто раде. Страсно, пропали смо тотално.