Civilni poslovi spasili giganta

Banjalučki "Kosmos", nekadašnji vazduhoplovni zavod koji je vršio remont radarskih, raketnih i računarskih sistema, drugu godinu u nizu će završiti pozitivnim finansijskim rezultatom i ostvarenom dobiti od oko 1,2 miliona KM.

Republika Srpska 28.12.2018 | 10:45
Civilni poslovi spasili giganta
Preduzeće koje je nekada bilo gigant u namjenskoj industriji preživjelo je prvenstveno zahvaljujući civilnom tržištu, na kojem se obezbjeđuju dvije trećine ugovora, a u manjem obimu bave se i djelatnošću na osnovu koje su izgradili renomirano ime.

Dušan Vještica, direktor preduzeća, kaže kako se djelatnost "Kosmosa" može svrstati u tri segmenta, i to na remont radarsko-raketnih sistema, mašinstvo i elektroenergetiku.

"U prvom segmentu za vojni program angažovano je 20 do 50 ljudi. Intenzivno radimo i za jednog austrijskog i jednog njemačkog partnera, a riječ je o proizvodnji mašinskih pozicija, sklopova i paleta kako za auto-industriju, tako i za ostalu industriju. Samo s jednim partnerom ostvarili smo promet veći od milion evra. Osim toga, neke poslove radimo i za domaće tržište u mašinskoj proizvodnji. U oblasti elektroenergetike radimo remont elektromotora, gdje nam je glavni kupac u prošloj godini bila 'Optima grupa', prije svega Rafinerija nafte u Brodu, koja ima najviše tih motora i transformatora", priča Vještica.

Preduzeće je u ovoj godini u novu opremu i tehnologije uložilo više od milion maraka. Jedan od segmenata je nova linija za galvanizaciju, koja je završena i u potpunosti stavljena u funkciju.

"Proteklih dana smo potpisali ugovor za kupovinu jedne CNC mašine, koja će unaprijediti segment mašinske proizvodnje za 30 do 40 odsto u smislu izvođenja složenijih poslova i bržeg odgovora na zahtjeve kupaca. Bilo je ulaganja i u kotlovnicu, kako bi se naša farbara i komore mogle zagrijavati i ventilirati. U narednoj godini u planu je nabavka lasera za sječenje materijala i još neke specifične mašine i mislim da ćemo to u 2019. godini ispuniti kako smo planirali", kaže Vještica.

"Kosmos" ima oko 200 zaposlenih, a svim radnicima se plate i doprinosi uplaćuju na vrijeme, s tim da je iz prethodnog perioda preostalo oko 15 miliona maraka neizmirenih obaveza.

Vlada Republike Srpske je dala saglasnost za prodaju neperspektivne imovine, tako da je u narednoj godini planirano izmirenje tih obaveza, a koje se ne mogu platiti iz redovnih prihoda.

Najveći dug "Kosmos" ima prema Poreskoj upravi RS i Investiciono-razvojnoj banci.

"Po svim parametrima kompanija raste iz godine u godinu, funkcionišemo dobro, ostvarujemo prihod i dobit. Gledano u nekom petogodišnjem planu, 'Kosmos' sigurno ima perspektivu i očekujemo da svaka godina bude bolja od prethodne", zaključio je Vještica.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ZNANJE

28.12.2018 11:11

Blago nama na šta namje privreda spala. Hvaliti se takvim stanjem mogu samo oni koji nikad nisu vodili ozbiljno preduzeće. Prvo, dovedte preduzeće u ogromne dugove i prozvodnju na nulu pa onda minijaturna proizvodnja znači rast. Kosmos je potreban cjelovit reinženjering. Hvaliti se sa jednom CNC mašinom i tehnološki nižerazrednim poslovima je neprimjerno. Ovo što sad funkcioniše ne zaslužuje ime nekadašnjeg KOSMOSA. Ako neznaju šta da rade neka pitaju one koji znaju. U Republici Srpskoj, odavno je privreda potonula i zadužila se do guše.

ODGOVORITE
Name

re

28.12.2018 12:58

Znanje......jeste, ali taj Kosmos je bio potonuo vec i to je bila vijest.....i zato treba podrzati i ovu vijest.....Dule Vjestica jeste Vjestica, ali covjek se dobro bori i stavlja to preduzece na noge, marku plusa, marku....za pozdraviti je

Name

Robin Hud

28.12.2018 14:14

Pozdravljam uspjeh...drago mi je da je to tako i vjerujem da ima mogućnosti da opstanu i da se razvijajaju... Moglo je to naravno i prije jer je RS bila u prilici da prodajom svojih viškova spase namjensku industriju ...znaju to svi ovi aktuelni političari, ali bježali su od te politike da bi ostali na vlasti ...jer je u isto vrijeme namjenska industija u federacija radila kao luda....dovoljno je samo otići na ovaj sajt i sve će biti jasno; seesac@undp.org Centar za kontrolu malog i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Europi (SEESAC) Bulevar Zorana Đinđića 64 11000 Beograd Srbija Telefon: (+381) 11 415 5300 Faks: (+381) 415 5499 pa ljudi sve prate , znaju i kontrolišu....a naši se prave ludi ...kao ne zanima ih ....laž,laž i sve same laži....

ODGOVORITE
Name

Рашо

29.12.2018 00:32

"Само" петнајест(15) милиона из " претходног периода,око 200 запослених и без CNC-машине а послују успешно.Јесте да може чудо бити,али овоме чуду човек може само да се чуди.

ODGOVORITE
Name

re

29.12.2018 11:32

Da nije smijesno bilo bi zalosno, cime se neki fale. 21 vijek uveliko oni jos nemaju CNC masinu a kao nesto rade. Strasno, propali smo totalno.