Потребна сигурна кућа у Требињу

У Источној Херцеговини не постоји ниједна сигурна кућа за жене жртве насиља, а "Женски центар" у Требињу годишње заприми преко 100 пријава насиља, потврдили су за "Независне" из овог центра.

Република Српска 28.12.2018 | 08:36
Потребна сигурна кућа у Требињу
Љиљана Чичковић, предсједница Фондације "Женски центар" Требиње, каже да од 2004. године раде на изградњи сигурне куће, те да се нада да ће током 2019. године успјети у намјери да Требиње добије прву сигурну кућу у источној Херцеговини.

"Један дио средстава смо већ добили од Владе РС, дио смо прикупили од грађана и приватних фирми и тадашњег градоначелника. Надамо се да ће нас и наредни градоначелник подржати и дати додатна средства потребна за изградњу сигурне куће", казала је Чичковићева.

Додаје да су по статистикама које води "Женски центар" Требиње током 2018. године имали близу 140 интервенција.

"То не значи да је у питању 140 жена, већ да су неке жене насиље у породици пријављивале неколико пута. Нажалост, број је повећан у односу на претходне године, мада то не мора бити показатељ да је више насиља већ да су жртве охрабрене да пријаве насиље", објаснила је Чичковићева.

Колико је значајна и потребна изградња сигурне куће на простору источне Херцеговине, говори податак који наводи Чичковићева да је најближа сигурна кућа за жртве насиља она у Бањалуци.

"Имали смо само један случај да је жртва била у могућности да се одсели да би била у сигурној кући у Бањалуци. То је, иначе, тешко изводљиво када су у питању жртве са дјецом, јер дјеца иду у школу или вртић, а понекад и жртва има стално запослење и из тог разлога не може да се пресели", рекла је Чичковићева.

Наводи да, иако не постоји сигурна кућа, жртвама пружају бесплатну социјалну и правну помоћ, те да су формирали мултидисциплинарни тим за помоћ жртвама.

"На нивоу источне Херцеговине смо образовали мултидисциплинарни тим, који укупно броји 60 институција и организација. Сви чланови тог тима се укључују када имамо случај насиља у њиховој локалној заједници, те дају допринос који није обавезујући. На примјер, вртићи омогућавају дјеци из таквих породица, по двоје дјеце сваки вртић, бесплатно кориштење њихових услуга", рекла је Чичковићева.

Додаје да за жртве насиља такође сакупљају храну, гардеробу, купују неопходне лијекове и помажу код упослења.

"Такође радимо на умрежавању жртве с институцијама. Жртвама додијелимо и особу од повјерења, која пружа асистенцију, лично прируствује са жртвом приликом одласка у тужилаштво, полицију, дом здравља и у суд", навела је Чичковићева.

У Градској управи града Требиња кажу да ће градоначелник подржати иницијативу за изградњу сигурне куће када за то буду створени сви услови.

"Када буду створени сви услови за изградњу сигурне куће у Требињу градоначелник ће свакако подржати ту иницијативу", казали су у Градској управи.

Извор: Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Вулканизер

28.12.2018 10:49

Каква пародија, зртву насиља у сигурну куцу, ограницис јој кретање а насилник остане у својој куци и слободно се сета. Додјем до закљуцка да су те куце само прање пара јер и супротном притисак би требао бити да се насилник затвори а не зртва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

28.12.2018 12:26

Требао би и један факултет! Да ли ће се можда отворити неки,зна ли неко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко Требиње

28.12.2018 12:48

Ето имате вилу Лакија Лућана на Загори. Пошто вам је Лаки "заштитник од издајника". Направио је свакако од народних пара па ће вам је дати јер он ради за " добробит" Требиња. То сте му свакако својим гласовима омогућили. Али мало морген

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

28.12.2018 14:49

Љиљи чичковићки све то треба, да би она у свему томе била добра и дигла који динар,стварно ми није јасно ко је тај па тој опајдари од жене више вјерује у њеним глупостима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тачно

29.12.2018 14:57

Добила је она грант 70000 КМ од Владе РС још 2004. године за куповину сигурне куће. За исто толико пара у Бањалуци сигурна кућа успостављена и ради, док у Требињу ни куће, а ни трага гдје су паре потрошене. Стално неке донаторске конференције итд, а куће ни од корова.