Potrebna sigurna kuća u Trebinju

U Istočnoj Hercegovini ne postoji nijedna sigurna kuća za žene žrtve nasilja, a "Ženski centar" u Trebinju godišnje zaprimi preko 100 prijava nasilja, potvrdili su za "Nezavisne" iz ovog centra.

Republika Srpska 28.12.2018 | 08:36
Potrebna sigurna kuća u Trebinju
Ljiljana Čičković, predsjednica Fondacije "Ženski centar" Trebinje, kaže da od 2004. godine rade na izgradnji sigurne kuće, te da se nada da će tokom 2019. godine uspjeti u namjeri da Trebinje dobije prvu sigurnu kuću u istočnoj Hercegovini.

"Jedan dio sredstava smo već dobili od Vlade RS, dio smo prikupili od građana i privatnih firmi i tadašnjeg gradonačelnika. Nadamo se da će nas i naredni gradonačelnik podržati i dati dodatna sredstva potrebna za izgradnju sigurne kuće", kazala je Čičkovićeva.

Dodaje da su po statistikama koje vodi "Ženski centar" Trebinje tokom 2018. godine imali blizu 140 intervencija.

"To ne znači da je u pitanju 140 žena, već da su neke žene nasilje u porodici prijavljivale nekoliko puta. Nažalost, broj je povećan u odnosu na prethodne godine, mada to ne mora biti pokazatelj da je više nasilja već da su žrtve ohrabrene da prijave nasilje", objasnila je Čičkovićeva.

Koliko je značajna i potrebna izgradnja sigurne kuće na prostoru istočne Hercegovine, govori podatak koji navodi Čičkovićeva da je najbliža sigurna kuća za žrtve nasilja ona u Banjaluci.

"Imali smo samo jedan slučaj da je žrtva bila u mogućnosti da se odseli da bi bila u sigurnoj kući u Banjaluci. To je, inače, teško izvodljivo kada su u pitanju žrtve sa djecom, jer djeca idu u školu ili vrtić, a ponekad i žrtva ima stalno zaposlenje i iz tog razloga ne može da se preseli", rekla je Čičkovićeva.

Navodi da, iako ne postoji sigurna kuća, žrtvama pružaju besplatnu socijalnu i pravnu pomoć, te da su formirali multidisciplinarni tim za pomoć žrtvama.

"Na nivou istočne Hercegovine smo obrazovali multidisciplinarni tim, koji ukupno broji 60 institucija i organizacija. Svi članovi tog tima se uključuju kada imamo slučaj nasilja u njihovoj lokalnoj zajednici, te daju doprinos koji nije obavezujući. Na primjer, vrtići omogućavaju djeci iz takvih porodica, po dvoje djece svaki vrtić, besplatno korištenje njihovih usluga", rekla je Čičkovićeva.

Dodaje da za žrtve nasilja takođe sakupljaju hranu, garderobu, kupuju neophodne lijekove i pomažu kod uposlenja.

"Takođe radimo na umrežavanju žrtve s institucijama. Žrtvama dodijelimo i osobu od povjerenja, koja pruža asistenciju, lično prirustvuje sa žrtvom prilikom odlaska u tužilaštvo, policiju, dom zdravlja i u sud", navela je Čičkovićeva.

U Gradskoj upravi grada Trebinja kažu da će gradonačelnik podržati inicijativu za izgradnju sigurne kuće kada za to budu stvoreni svi uslovi.

"Kada budu stvoreni svi uslovi za izgradnju sigurne kuće u Trebinju gradonačelnik će svakako podržati tu inicijativu", kazali su u Gradskoj upravi.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Vulkanizer

28.12.2018 11:49

Kakva parodija, zrtvu nasilja u sigurnu kucu, ogranicis joj kretanje a nasilnik ostane u svojoj kuci i slobodno se seta. Dodjem do zakljucka da su te kuce samo pranje para jer i suprotnom pritisak bi trebao biti da se nasilnik zatvori a ne zrtva.

ODGOVORITE
Name

A

28.12.2018 13:26

Trebao bi i jedan fakultet! Da li će se možda otvoriti neki,zna li neko?

ODGOVORITE
Name

Ранко Требиње

28.12.2018 13:48

Ето имате вилу Лакија Лућана на Загори. Пошто вам је Лаки "заштитник од издајника". Направио је свакако од народних пара па ће вам је дати јер он ради за " добробит" Требиња. То сте му свакако својим гласовима омогућили. Али мало морген

ODGOVORITE
Name

Tihi

28.12.2018 15:49

Ljilji čičkovićki sve to treba, da bi ona u svemu tome bila dobra i digla koji dinar,stvarno mi nije jasno ko je taj pa toj opajdari od žene više vjeruje u njenim glupostima.

ODGOVORITE
Name

tačno

29.12.2018 15:57

Dobila je ona grant 70000 KM od Vlade RS još 2004. godine za kupovinu sigurne kuće. Za isto toliko para u Banjaluci sigurna kuća uspostavljena i radi, dok u Trebinju ni kuće, a ni traga gdje su pare potrošene. Stalno neke donatorske konferencije itd, a kuće ni od korova.