Одговори чекају нову власт у БиХ

Одговори на додатна питања из упитника Европске комисије који су враћени БиХ на дораду и допуну могли би сачекати док се не формирају нове власти, речено је "Независним".

Босна и Херцеговина 28.12.2018 | 07:51
Одговори чекају нову власт у БиХ
Наиме, како нам је објашњено, постоји забринутост да би слање одговора Европској комисији без потврде од стране нових власти, које треба да буду формиране на основу резултата избора, могло бити касније подложно оспоравањима и покушајима опструкције, што би се онда лоше одразило на ионако лош имиџ БиХ.

Марина Каваз-Сиручић, портпарол Дирекције за европске интеграције БиХ, каже за "Независне" да је садржајно могуће преостале нефинализиране одговоре завршити врло скоро у радним групама система координације.

"Након што би ти преостали одговори били преведни и на енглески, слиједи процедура потврђивања на свим нивоима власти, како би, након потврде и у Вијећу министара БиХ,  били упућени Европској комисији. Но и даље нико поуздано не може рећи када би цјелокупан посао могао бити завршен", рекла је она.

Незванично, речено нам је да су главне тачке спорења ријешене на техничком нивоу, али да још има доста политичких зачкољица и питања која нису усаглашена.

Када се ради о Поглављу 22, које се односи на регионалну политику и координацију структуралних инструмената, већина питања је на техничком нивоу усаглашена, а поглавље које се односи на образовање још је на нивоу кантона, гдје се чека рјешење. 

Тања Топић, политички аналитичар из Бањалуке, сматра да су одговори на упитник пуно једноставнији од онога што се покушава представити јавности од стране политичких партија.

"Натезање око надлежности постало је стил политичког живљења у БиХ и истовремено добар изговор за политичке уцјене с једне стране и са друге за нерад. Иза овог стоји политичко надмудривање и слагање стотине коцкица у мозаику ко би могао шта на којем мјесту добити, а шта изгубити", сматра она. Истиче да се често деси да, кад процес постане дио политичких калкулација, долази до застоја и одуговлачења које може одузети много времена.

"То је уједно и потврда да приступање ЕУ није на листи приоритета овдашњих политичких актера и да се кроз њега прелама овдашња бременита реалност, и то у свим сегментима: политичке културе, правне државе, политичке воље, мултикултурализма и мултиетничности и свих других области", истакла је Топићева.

Иначе, упитник садржи детаљну листу питања која својом структуром прати структуру критерија за чланство у ЕУ, а циљ је да се кроз одговоре стекне увид у политички, правни, друштвени, економски и административни систем државе која је поднијела захтјев за чланство у ЕУ.

Квалитет одговора служи за оцјену компатибилности са системом и вриједностима ЕУ и државама чланицама ЕУ. Европска комисија доставља упитник након што држава која жели приступити ЕУ подносе захтјев за чланство у ЕУ. Укупно постоји 3.200 питања која су подијељена у 33 поглавља по областима друштвеног живота и државног уређења.

Извор: Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ћук

28.12.2018 07:28

Пиши пропало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брасњар

28.12.2018 08:08

Никад од тога неце бити ниста.ту склепану наказу бих расвормирати и свако себи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

28.12.2018 09:17

и сви у њемачку...

Name

007

28.12.2018 09:46

далеко смо ми од ЕУ,3200светлосних година.земља са три истине и у којој други бирају другим представнике нема шта тражити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

К В

28.12.2018 10:03

Када је ЕК послала упитник прије 3 године и висе, рекао сам и знао да Звиздиц и остала друзина из ВМ не знају одговорити на та питања и да неце никада на њих одговорити до судњег дана. Ево истекао им мандат а домаца задаца није урадјена.

ОДГОВОРИТЕ