Odgovori čekaju novu vlast u BiH

Odgovori na dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisije koji su vraćeni BiH na doradu i dopunu mogli bi sačekati dok se ne formiraju nove vlasti, rečeno je "Nezavisnim".

Bosna i Hercegovina 28.12.2018 | 07:51
Odgovori čekaju novu vlast u BiH
Naime, kako nam je objašnjeno, postoji zabrinutost da bi slanje odgovora Evropskoj komisiji bez potvrde od strane novih vlasti, koje treba da budu formirane na osnovu rezultata izbora, moglo biti kasnije podložno osporavanjima i pokušajima opstrukcije, što bi se onda loše odrazilo na ionako loš imidž BiH.

Marina Kavaz-Siručić, portparol Direkcije za evropske integracije BiH, kaže za "Nezavisne" da je sadržajno moguće preostale nefinalizirane odgovore završiti vrlo skoro u radnim grupama sistema koordinacije.

"Nakon što bi ti preostali odgovori bili prevedni i na engleski, slijedi procedura potvrđivanja na svim nivoima vlasti, kako bi, nakon potvrde i u Vijeću ministara BiH,  bili upućeni Evropskoj komisiji. No i dalje niko pouzdano ne može reći kada bi cjelokupan posao mogao biti završen", rekla je ona.

Nezvanično, rečeno nam je da su glavne tačke sporenja riješene na tehničkom nivou, ali da još ima dosta političkih začkoljica i pitanja koja nisu usaglašena.

Kada se radi o Poglavlju 22, koje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju strukturalnih instrumenata, većina pitanja je na tehničkom nivou usaglašena, a poglavlje koje se odnosi na obrazovanje još je na nivou kantona, gdje se čeka rješenje. 

Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, smatra da su odgovori na upitnik puno jednostavniji od onoga što se pokušava predstaviti javnosti od strane političkih partija.

"Natezanje oko nadležnosti postalo je stil političkog življenja u BiH i istovremeno dobar izgovor za političke ucjene s jedne strane i sa druge za nerad. Iza ovog stoji političko nadmudrivanje i slaganje stotine kockica u mozaiku ko bi mogao šta na kojem mjestu dobiti, a šta izgubiti", smatra ona. Ističe da se često desi da, kad proces postane dio političkih kalkulacija, dolazi do zastoja i odugovlačenja koje može oduzeti mnogo vremena.

"To je ujedno i potvrda da pristupanje EU nije na listi prioriteta ovdašnjih političkih aktera i da se kroz njega prelama ovdašnja bremenita realnost, i to u svim segmentima: političke kulture, pravne države, političke volje, multikulturalizma i multietničnosti i svih drugih oblasti", istakla je Topićeva.

Inače, upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore stekne uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Kvalitet odgovora služi za ocjenu kompatibilnosti sa sistemom i vrijednostima EU i državama članicama EU. Evropska komisija dostavlja upitnik nakon što država koja želi pristupiti EU podnose zahtjev za članstvo u EU. Ukupno postoji 3.200 pitanja koja su podijeljena u 33 poglavlja po oblastima društvenog života i državnog uređenja.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ćuk

28.12.2018 08:28

Piši propalo!

ODGOVORITE
Name

brasnjar

28.12.2018 09:08

Nikad od toga nece biti nista.tu sklepanu nakazu bih rasvormirati i svako sebi..

ODGOVORITE
Name

izraelac

28.12.2018 10:17

i svi u njemačku...

Name

007

28.12.2018 10:46

daleko smo mi od EU,3200svetlosnih godina.zemlja sa tri istine i u kojoj drugi biraju drugim predstavnike nema šta tražiti.

ODGOVORITE
Name

K V

28.12.2018 11:03

Kada je EK poslala upitnik prije 3 godine i vise, rekao sam i znao da Zvizdic i ostala druzina iz VM ne znaju odgovoriti na ta pitanja i da nece nikada na njih odgovoriti do sudnjeg dana. Evo istekao im mandat a domaca zadaca nije uradjena.

ODGOVORITE