ЕЛ: Шенгелија разбио таблу и Химки, Дачка шокирала Олимпијакос!

Кошаркаши Басконије бии су убедљиви на гостовању у Русији и победили Химки са 85:77 у 15. колу Евролиге.  Олимпијакос налетео на "мину"! Дарушафака изненадила некадашњег шампиона Европе и тако прекинула серију од чак 12 пораза.

Кошарка 27.12.2018 | 21:00
ЕЛ: Шенгелија разбио таблу и Химки, Дачка шокирала Олимпијакос!
Басконија је осетну предост направила у првом кварталу, али је Химки успео да се врати у трећем, када је надокнадио двоцифрену предност ривала и дошао чак и у вођство.

Ипак, шпански представник је ухватио ритам у последњих десет минута и заиграо зантно боље, те био у бедљив и рутински решио меч у своју корист.

Меч је обележио Торнике Шенгелија, који је почетком другог полувремена лоше прихватио лопту приликом једног закуцавања, те затим повукао обруч толико јако да је поломио таблу. Настала је пауза, отклонили су се проблеми, па је меч настављен. 

Најбољи код гостију био је Шавон Шилдс са 15 поена, 14 је имао Јоханес Фохман, исто колико и Дарун Хилиард. Лука Вилдоса убацио је десет, уз седам асистенција, док је Марселињо Уертас имао пет поена и десет успешних додавања. 

Код тима из Подмосковља истакао се Џордан Мики са 19 поена, као и српски интернационалац Стефан Марковић који је имао 14, уз шест асистенција. Чарлс Џенкинс постигао је 13 поена.

Кошаркаши Дарушафаке остварили су највећу победу у Евролиги ове сезоне, своју укупно другу. Они су надиграли Олимпијакос на домаћем паркету са 79:75.

Дарушафака је прву деоницу решила са чак 24:12, а гости из Пиреја нису успевали да се опораве од шокантно лошег почетка.

Олимпијакос је "миц по миц" стизао предност Турака, а све је кренуло када је домаћин дошао до максималних +19 средином треће четвртине. Црвено-бели из Грчке успели су да дођу и до минуса од само два поена у завршници утакмице, али су остали без гаса како би дошли до тоталног преокрета.

Српски центар Никола Милутинов није имао вече за памћење – ухватио је девет скокова, али из игре шутирао тек 2/8. У гостујућем саставу добар је био Јанис Стрелниекс са 15 поена, 12 је имао Зек Лидеј, а поен мање Костас Папаниколау.

Дачку је до победе водила најновија аквизиција екипе Тони Даглас са 19 поена и девет асистенција. Поред њега, истакли су се и Занис Пјенерс са 16, као и Џереми Еванс са осам поена, који је приде имао и двоцифрен број скокова (10).

Турска Дарушафака почела је Евролигу 2018/19 поразом од Реала у Мадриду, а онда на свом паркету савладала Будућност и дошла до 50 одсто успешности у елитном такмичењу.

Уследила је катастрофална серија од чак 12 пораза, скор прошлосезонског освајача Еврокупа пао је на 1-13, а пред меч против Олимпијакоса у оквиру 15. кола мало ко је веровао да ће доћи до заокрета.

Међутим, Дарушафака је водила и са 19 поена разлике, да би у завршници зауставила очајнички налет црвено-белих и славила резултатом 79:75 (24:12, 18:19, 18:22, 19:22).

Олимпијакос ће тако ући у нову годину као пети на табели, са скором 9-6.

Тони Даглас, који је пре тачно годину дана стигао у Ефес и са том екипом дебитовао у Евролиги, био је најбољи код домаћина са 19 поена, четири скока, девет асистенција и пет украдених лопти. Летонац Жанис Пеинерс пратио га је са 16 поена и девет скокова.

Једини расположен за игру у табору Пирејаца био је Пеинерсов земљак, Јанис Стрелниекс (15п, 5ск, 3ас), док је Никола Милутинов за 26 минута забележио шест поена (шут из игре 2/8, слободна бацања 2/3), девет скокова и две блокаде.

МВП претходног кола, Василис Спанулис, убацио је само седам поена, а Јоргос Принтезис 10, од тога седам у последњих седам минута.

Олимпијакос је након рекордних 58:39 (25. минут) направио серију од 14:2 и на крају треће четвртине смањио на 60:53, чиме је вратио неизвесност у наизглед решену утакмицу.

Дарушафака се тројком уз додатно бацање Пеинерса опет "одлепила" - 72:60, шест минута пре краја - а Олимпијакосова серија 9:0 била је последњи, неуспели трзај, пошто је Даглас са седам поена у последња два минута отклонио све дилеме и "оверио" заслужену победу Дарушафаке.

Химки је на свом паркету релативно глатко изгубио од Басконије (77:85), што му је четврти пораз у шест мечева одиграних без повређеног Алексеја Шведа, најбољег стрелца Евролиге.

Басконија (7-8) се тиме умешала у борбу за Топ 8, док је тим одличног Стефана Марковића са 5-10 у значајном, али не и ненадокнадивом заостатку.

Некадашњи репрезентативац Србије био је међу најбољима у Химкију са 14 поена, четири скока и шест асистенција, уз одличне проценте шута (3/4 за два, 2/3 за три и 2/2 слободна бацања).

Евролига, 15. коло:

Химки – Басконија 77:85
Дарушафака – Олимпијакос 79:75

20.05 Макаби Тел Авив – Армани Милано 
21.00 Барселона – Анадолу Ефес

петак:

18.30 Фенербахче – Реал Мадрид
20.00 Панатинаикос – ЦСКА Москва
20.30 Бајерн – Будућност
21.00 Гран Канарија – Жалгирис

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар