EL: Šengelija razbio tablu i Himki, Dačka šokirala Olimpijakos!

Košarkaši Baskonije bii su ubedljivi na gostovanju u Rusiji i pobedili Himki sa 85:77 u 15. kolu Evrolige.  Olimpijakos naleteo na "minu"! Darušafaka iznenadila nekadašnjeg šampiona Evrope i tako prekinula seriju od čak 12 poraza.

Košarka 27.12.2018 | 21:00
EL: Šengelija razbio tablu i Himki, Dačka šokirala Olimpijakos!
Baskonija je osetnu predost napravila u prvom kvartalu, ali je Himki uspeo da se vrati u trećem, kada je nadoknadio dvocifrenu prednost rivala i došao čak i u vođstvo.

Ipak, španski predstavnik je uhvatio ritam u poslednjih deset minuta i zaigrao zantno bolje, te bio u bedljiv i rutinski rešio meč u svoju korist.

Meč je obeležio Tornike Šengelija, koji je početkom drugog poluvremena loše prihvatio loptu prilikom jednog zakucavanja, te zatim povukao obruč toliko jako da je polomio tablu. Nastala je pauza, otklonili su se problemi, pa je meč nastavljen. 

Najbolji kod gostiju bio je Šavon Šilds sa 15 poena, 14 je imao Johanes Fohman, isto koliko i Darun Hiliard. Luka Vildosa ubacio je deset, uz sedam asistencija, dok je Marselinjo Uertas imao pet poena i deset uspešnih dodavanja. 

Kod tima iz Podmoskovlja istakao se Džordan Miki sa 19 poena, kao i srpski internacionalac Stefan Marković koji je imao 14, uz šest asistencija. Čarls Dženkins postigao je 13 poena.

Košarkaši Darušafake ostvarili su najveću pobedu u Evroligi ove sezone, svoju ukupno drugu. Oni su nadigrali Olimpijakos na domaćem parketu sa 79:75.

Darušafaka je prvu deonicu rešila sa čak 24:12, a gosti iz Pireja nisu uspevali da se oporave od šokantno lošeg početka.

Olimpijakos je "mic po mic" stizao prednost Turaka, a sve je krenulo kada je domaćin došao do maksimalnih +19 sredinom treće četvrtine. Crveno-beli iz Grčke uspeli su da dođu i do minusa od samo dva poena u završnici utakmice, ali su ostali bez gasa kako bi došli do totalnog preokreta.

Srpski centar Nikola Milutinov nije imao veče za pamćenje – uhvatio je devet skokova, ali iz igre šutirao tek 2/8. U gostujućem sastavu dobar je bio Janis Strelnieks sa 15 poena, 12 je imao Zek Lidej, a poen manje Kostas Papanikolau.

Dačku je do pobede vodila najnovija akvizicija ekipe Toni Daglas sa 19 poena i devet asistencija. Pored njega, istakli su se i Zanis Pjeners sa 16, kao i Džeremi Evans sa osam poena, koji je pride imao i dvocifren broj skokova (10).

Turska Darušafaka počela je Evroligu 2018/19 porazom od Reala u Madridu, a onda na svom parketu savladala Budućnost i došla do 50 odsto uspešnosti u elitnom takmičenju.

Usledila je katastrofalna serija od čak 12 poraza, skor prošlosezonskog osvajača Evrokupa pao je na 1-13, a pred meč protiv Olimpijakosa u okviru 15. kola malo ko je verovao da će doći do zaokreta.

Međutim, Darušafaka je vodila i sa 19 poena razlike, da bi u završnici zaustavila očajnički nalet crveno-belih i slavila rezultatom 79:75 (24:12, 18:19, 18:22, 19:22).

Olimpijakos će tako ući u novu godinu kao peti na tabeli, sa skorom 9-6.

Toni Daglas, koji je pre tačno godinu dana stigao u Efes i sa tom ekipom debitovao u Evroligi, bio je najbolji kod domaćina sa 19 poena, četiri skoka, devet asistencija i pet ukradenih lopti. Letonac Žanis Peiners pratio ga je sa 16 poena i devet skokova.

Jedini raspoložen za igru u taboru Pirejaca bio je Peinersov zemljak, Janis Strelnieks (15p, 5sk, 3as), dok je Nikola Milutinov za 26 minuta zabeležio šest poena (šut iz igre 2/8, slobodna bacanja 2/3), devet skokova i dve blokade.

MVP prethodnog kola, Vasilis Spanulis, ubacio je samo sedam poena, a Jorgos Printezis 10, od toga sedam u poslednjih sedam minuta.

Olimpijakos je nakon rekordnih 58:39 (25. minut) napravio seriju od 14:2 i na kraju treće četvrtine smanjio na 60:53, čime je vratio neizvesnost u naizgled rešenu utakmicu.

Darušafaka se trojkom uz dodatno bacanje Peinersa opet "odlepila" - 72:60, šest minuta pre kraja - a Olimpijakosova serija 9:0 bila je poslednji, neuspeli trzaj, pošto je Daglas sa sedam poena u poslednja dva minuta otklonio sve dileme i "overio" zasluženu pobedu Darušafake.

Himki je na svom parketu relativno glatko izgubio od Baskonije (77:85), što mu je četvrti poraz u šest mečeva odigranih bez povređenog Alekseja Šveda, najboljeg strelca Evrolige.

Baskonija (7-8) se time umešala u borbu za Top 8, dok je tim odličnog Stefana Markovića sa 5-10 u značajnom, ali ne i nenadoknadivom zaostatku.

Nekadašnji reprezentativac Srbije bio je među najboljima u Himkiju sa 14 poena, četiri skoka i šest asistencija, uz odlične procente šuta (3/4 za dva, 2/3 za tri i 2/2 slobodna bacanja).

Evroliga, 15. kolo:

Himki – Baskonija 77:85
Darušafaka – Olimpijakos 79:75

20.05 Makabi Tel Aviv – Armani Milano 
21.00 Barselona – Anadolu Efes

petak:

18.30 Fenerbahče – Real Madrid
20.00 Panatinaikos – CSKA Moskva
20.30 Bajern – Budućnost
21.00 Gran Kanarija – Žalgiris

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar