Тренинг штити од прехладе и грипа

Физичка активност не само да чини организам отпорнијим на болести, већ побољшава рад кардиоваскуларног система, снижава крвни притисак. . .

Здравље 27.12.2018 | 08:37
Тренинг штити од прехладе и грипа
НАУЧНЕ студије су потврдиле да блага до умерена редовна физичка активност може да ублажи тегобе и трајање симптома инфекција горњих дисајних путева. Такође, сматра се да су људи који вежбају чак за 50 одсто отпорнији на респираторне инфекције од оних који претежно седе током дана. Ипак, саветује се да се не претерује са физичким напором, јер се у том случају исцрпљује организам и смањује имунитет.

Физичка активност не само да чини организам отпорнијим на болести, већ побољшава рад кардиоваскуларног система, снижава крвни притисак, контролише телесну тежину и штити од болести, као што су дијабетес, остеопороза, или канцер.

Дакле, савет је умерен тренинг. То може да буде брзо ходање, пливање, вожња собног бицикла, плес, лагано трчање или јога. Све активности би требало да трају од пола сата до сат времена.

Пливање и вожња собног бицикла

Пливање има бројне добробити, а једна од њих је и да повећава густину костију. Због тога се препоручује онима у стању остеопеније, оболелима од дегенеративног реуматизма и реуматоидног артритиса. Вожња собног бицикла има сличне ефекте. Чува зглобове и јача мишиће.

Јога

Вежбе јоге делују умирујуће на ум, разгибавају тело и релаксирају. Нарочито се препоручују оболелима од хипертензије, јер природно снижавају повишене вредности крвног притиска.

Плес и лагано трчање

Ове активности повољно делују на рад срчаног мишића, нарочито плес. Осим што подиже пулс, кретање уз пријатну мелодију и ритам опушта нерве и доприноси бољем расположењу.

Ходање по снегу

Уз добру обућу и одећу и заштиту коже кремама, ходање по снегу се препоручује у свакој животној доби. За оне који се отежано крећу због проблема са боловима, реумом или другим болестима, савет је да приликом пешачења по снегу користе штапове.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар