Како сиромаштво утиче на рани развој мозга?

Одрастање у мање имућној породици може негативно да утиче на мозак, показало је истраживање о утицају социоекономског статуса на развој особе.

Здравље 27.12.2018 | 08:35
Како сиромаштво утиче на рани развој мозга?
Амерички научници су открили да су делови мозга одговорни за учење, говор и емоционални развој по правилу сложенији код људи чији су родитељи имали виши степен образовања или су радили интелектуалне, а не ручне послове, преноси британски Индепендент.

Подаци добијени скенирањем мозга стотина младих људи показују да су такве последице стабилне у периоду детињства и адолесценције, саопштио је Национални институт менталног здравља.

На рани развој мозга утичу искуства детета и окружење у којем живи, а оба та фактора знатно варирају зависно од социоекономског статуса, рекла је вођа истраживања Кесиди Мекдермот.

"Социоекономски статус може да утиче на процес сазнавања, мењањем структуралног развоја мозга, нарочито у деловима повезаним с говором и учењем", рекла је Мекдермотова.

За потребе студије, објављене у часопису Јоурнал оф неуросциенце, истраживачи су урадили 1.243 скенирања мозга на више од 620 особа између пет и 25 година.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар