ПЛ: Ситијев кошмар се наставио, Матић стријелац за Јунајтед!

У другом тремину популарног "Боксинг деја" Премијер лиге фаворити су углавном бележили победе, док је шампион Манчестер сити поново поражен.  Ливерпул МОРА ово да искористи, Сити поново изгубио! Ноћна мора за Пепа Гвардиолу овог децембра - његов тим је изгубио трећи пут у кратком периоду, док за то време Ливерпул гази све пред собом. Сада је разлика седам бодова, а између њих је и Тотенхем! "Свануло" Јунајтеду и Погби, погодио и Матић! Екипа Оле Гунара Солскјера остварила и другу победу под његовим вођством. На "Театру снова" пао је Хадерсфилд.

Фудбал 26.12.2018 | 18:45
ПЛ: Ситијев кошмар се наставио, Матић стријелац за Јунајтед!
Манчестер сити је, после кикса против Кристал Паласа у прошлом колу и пораза, опет изгубио, овога пута од Лестера на гостовању, са 2:1.

Гости из Манчестера су дошли до предности у 14. минуту преко Бернарда Силве, али су "лисице" успеле да изједначе врло брзо, само пет минута касније преко Олбрајтона.

Лестер је од изједначујућег гола био знатно боља екипа и имали су неколико изгледних шанси, али нису успели да дођу до предности. 

У другом полувремену Сити се консолидовао и преузео контролу утакмице, али није успевао да створи шансе. "Грађани" су нападали и имали далеко већи проценат поседа, а Лестеру је била потребна само једна прилика да шокира Сити и дође до победе. 

Стрелац победоносног гола био је Рикардо Переира, десни бек домаћина, којем је лопта "села" на волеј, те Едерсон није могао ништа да уради сем да пропрати лопту која је завршила у његовој мрежи. 

Главни судија меча Мајк Дин није бриљирао, а пред истек регуларног тога утакмице доделио је директан црвени картон Фабијану Делфу због несмотреног старта.

Манчестер јунајтед био је доста успешнији од градског ривала. Они су остварили и другу победу под новим менаџером Оле Гунар Солксјером, овога пута против Хадерсфилда са 3:1. 

Стрелац првог гола за "црвене ђаволе" био је српски фудбалер Немања Матић, који је искористио одбитак после одбране голмана противника и донео предност својој екипи. 

Мреже су мировале до 64. минута када се у листу стрелаца уписао Пол Погба, који је био презицан и 14. минута касније. 

Тренутно лидер шампионата Ливерпул био је веома сигуран на домаћем терену, а испаштао је Њукасл, који је поражен са 4:0. 

Њукасл је "начео" Дејан Ловрен у 11. минуту и то је био резултат којим се отишло на полувреме. Мохамед Салах је у 47. био прецизан из пенала, а стрелац трећег гола за "редсе" био је швајцарски фудбалер Ђердан Шаћири, који је још једанпут потврдио да се налази у фантаситчној форми. 

Веома убедљиву победу остварио је Тотенхем, који такође "гази" пред новогодишњег празнике. Њихов противник Борнмут капитулирао је чак пет пута на Вемблију. 

Фантастичан је био млади Кајл Вокер-Питерс са чак три асистенције у првом полувремену, редом Ериксену, Сону и Лукасу. 

У другом полувремену уписао се и Кејн, као и поново Сон. 

Кристал Палас и Кардиф одиграли су нерешено, без голова, док је Евертон демолирао Барнли на гостовању са 5:1.

Ливерпул МОРА ово да искористи, Сити поново изгубио! Ноћна мора за Пепа Гвардиолу овог децембра - његов тим је изгубио трећи пут у кратком периоду, док за то време Ливерпул гази све пред собом. Сада је разлика седам бодова, а између њих је и Тотенхем!

Сити и Ливерпул имају страховите нападе, али шампиона би могла да одлучи одбрана!

Управо то је главна разлика између овогодишњих наступа Гвардиолиног и Клоповог тима, која се некако највише осетила током децембра, пошто су "редси" захваљујући три ПОРАЗА првака Енглеске разлику у односу на њих повећали на седам бодова!

Манчестер сити је девети меч за редом у свим такмичењима примио гол, овога пута је кривац био Фабијан Делф када је "испустио" из вида Марка Олбрајтона за изједначење Лестера, док је потпуни преокрет "лисица" уследио након шута Рикарда Переире, када је читава одбрана "грађана" заспала за 2:1 на "Кинг Пауер стадиону".

За то време Ливерпул другу утакмицу заредом имао штопера међу стрелцима...

После Ван Дајка прошлог петка, првенац ове сезоне на "Боксинг деј" забележио је и Дејан Ловрен у рутинској победи његовог тима над Њукаслом (4:0).

Били су нервозни играчи Манчестер ситија који су током "најгушћег" месеца у Премијер лиги изгубили и од Кристал Паласа и Челсија, док против Лестера није помогло ни "грлом у јагоде".

Доминирали су поседом играчи Пепа Гвардиоле, морао је с клупе да уђе и Давид Силва кога није било три недеље у тиму, али и упркос спорадичним шансама чинило се да су у великој опасности сваки пут када остану без лопте.

"Лисице" није уплашио ни рани гол Бернарда Силве за вођство његовог тима, вребали су контре, и управо на тај начин - у раскораку - ухватили читаву одбрану Манчестер ситија, а до победоносног гола дошли су после корнера када је читава екипа Пепа Гвардиоле размишљала о брзој транзицији, уместо о уласку у блок опасном Рикарду Переиру.

Не треба подсећати колико новца је уложено у доласке Бенжамана Мендија, Џона Стоунса, Емерика Лапорта, Кајла Вокера и Едерсона - али, ни то не помаже!

С обзиром на то да је и Тотенхем славио против Борнмута (5:0), Манчестер сити је "пао" на трећу позицију табеле Премијер лиге, иако је се до пре неколико недеља причало о томе да ће се "прошетати" до друге узастопне титуле.

Видећемо како ће се сада снаћи фудбалери Ливерпула у улози фаворита, убедљиво су први на Божић, а претходна два пута када се то десило - нису освајали титуле.

На њу чекају још од 1990. године, а нису помогле ни "таличне" прве позиције у зиму 2008. и 2013. године под тренерском палицом Рафаела Бенитеза односно Брендана Роџерса, а видећемо да ли Јирген Клоп то може да исправи...

За сада његов тим делује невероватно фокусирано и ни на трен не спушта гард ни против кога, а чини се да као нико у лиги - имају различитих "оружја" против дефанзивних ривала.

Један од таквих је Њукасл који је на "Енфилд" дошао с мишљу да освоји бод, али рани гол Дејана Ловрена у 11. минуту покварио је њихове планове.

Мохамед Салах је постигао 12. гол у сезони на старту другог полувремена из пенала, док су Џердан Шаћири (79') и Фабињо (85') победу учинили још убедљивијом. Екипа Јиргена Клопа је и дефанзивно изгледала сјајно, па тако на већ ДВАНАЕСТ утакмица ове сезоне није примила гол.

Алисон је савладан само седам пута...

Ако нешто може да одлучи титулу - као што рекосмо на почетку - онда је то одбрана!

Година је 2019, титула стиже на Енфилд Роуд! Шта кажете? Фурију Ливерпул ни Сити не може да прати... Редси улазе у нову годину као лидер Премијер лиге.

Сад или никад! Ако ове сезоне Ливерпул не освоји титулу шампиона Енглеске, онда стварно не знамо када ће... Титула која се од 1990. чека на Енфилд Роуду, делује ближе него икад са Клоповом фуриозном четом. Први пут после 2002. године, Ливерпул има шест бодова предности на челу Премијер лиге. 

Осмом узастопном победом, а шестом на којој у тој серији нису примили гол, Редси су се захваљујући поразу Манчестер Ситија одлепили на седам бодова предности у односу на шампиона и најжешћег конкурента. Нова жртва разиграног Ливерпула је био немоћни Њукасл који је са Енфилда испраћен са три комада у мрежи (4:0) за ерупцију еуфорије међу навијачком армијом Редса.

Иако се у овој години игра још једно коло, а Ливерпул за три дана дочекује Арсенал, ситуација делује фантастично за Редсе који ће се 3. јануара састати са Манчестер Ситијем у мечу који и дефинитивно може да одреди новог или старог шампиона Премијер лиге.

Иако су све очи упрте у Клопову ултраофанзивну фромацију, одбрана је тај која ове сезоне износи подједнак, ако не и већи терет. Ливерпул је на полусезони примио само седам голова. У 19 утакмица! Куповине Алисона и Ван Дајка у овој години су потпуно промениле идентитет Ливерпула. Наравно, нападачи и даље одрађују сјајан посао, али сада је и одбрана та која доноси Ливерпулу предност у односу на све друге противнике.

И не само да су дефанзивци забарикадирали Алисонов гол, него су опасност и пред противничким! Управо је штопер Дејан Ловрен закуцао лопту под пречку за вођство. Иако је Клоп извео најофанзовнију формацију са Шаћиријем, Манеом, Салахом и Фирмином, Ловрен тај који је започео канонаду. После корнера му је лопта пала на ногу, а он је страховитим ударцем у 11. минуту распалио Енфилд.

Убрзо су стигле вести из Лестера да Манчестер Сити не води више на Кинг Пауер стадиону и оптимизам је прокључао на култном стадиону. Ливерпул је тражио други гол до полувремена, али га није нашао. Клоп је позвао навијаче да још јаче подрже тим и већ на почетку другог дела се десио моменат после којег су сви одахнули. Салах је изнудио пенал који је претворио у 2:0. После тога више ништа није могло да заустави Ливерпул!

Клопов тим је направио обруч око гола Њукасла и било је питање времена када ће да постигне још голова. Трећи је стигао у 79. минуту када је Шаћири са петерца конвертоивао сјајну асистенцију Александер Арнолда. Пет минута касније се и Фабињо уписао у стрелце...

Како Ливерпул расте, тако Манчестер Сити пада! Гвардиолин тим је у озбиљној кризи и без самопоуздања. Доживели су трећи пораз на последња четири меча. Нико их овако није уздрмао у последњих годину и по дана. Лестер их је окренуо и савладао 2:1 што је до пре пар недеља било нешто незамисливо за Пепову казнену експедицију. 

А чак су и добро кренули у Лестеру... После класичне њихове акције, Агуеро је лансирао Бернарда Силву на Шмајхела, а Португалац је погодио за рано вођство у 14. минуту.

Али Лестер игра лудо у последње време! У прошлом колу су саклпирали Челси, данас су исто урадили и Ситију. Само пет минута после вођства се Марк Обрајтон нашао на правом месту и центаршут Вардија претворио у 1:1. Обично њих двојица имају обрнуте  улоге, али данас се и Варди исказао као асистент, а Олбрајтон као егзекутор. Изјенчење је дало крила Лисицама који су створиле гомилу прилика до полувремена, мада је и ГАуеро порпустио сјајну шансу за Сити. Било је јасно да ово не може да се заврши 1:1. 

Сити је покушао кроз посед и пас игру у другом полувремену, али није успевао да створи шансу. И кажњен је у 81. минуту. После корнера је лопта пала на ногу Лестеровом беку Рикарди Переири, а он је закуцао у мрежу Едерсона! 

Сити се успаничио, кренуо грлом у јагоде, нервоза је куљала из Гвардиолиних играча, а цех је палтио Делф који је искључен у 89. минуту. Лестер је одолео до краја и обрадовао распомамљени Емнфилд Роду који је славио победу над Њукаслом. 

За три дана је ново коло. Сити гостује Саутемптону где мора како зна и уме да победи, па да онда у мечу сезоне против Ливерпула хвата последњи воз за одбрану титуле. Премијерлигашко празнично лудило је почело! Срећно свима који славе! 

Немања Матић постигао је први гол ове сезоне!

Српски везиста био је на правом месту да у 28. минуту утакмице на Олд Трафорду из непосредне близине угура лопту у мрежу, после ударца Виктора Линделофа главом и одбране голмана Јонаса Лосла након корнера.

Био је то Матићев "упис" ове сезоне и најава лепе вечери стадиона који је аплаузом дочекао Оле Гунара Солксјера. Тренерски деби клупске легенде пред домаћим трибинама протео је одлично!

Француски везиста Пол Погба био је први пут стартер на Олд Трафорду од утакмице против Паласа, 24. новембра и након месец дана праћења мечева са стране подсетио је навијаче шта све зна.

Најскупљи играч у историји Манчестер јунајтеда постигао је лепа два гола, снажним шутевима у доњи леви угао са десетак и са двадесетак метара, у 64. и 78. минуту. Тим погоцима, "црвени ђаволи" су први пут од 3. новембра "везали" победе у Премијер лиги!

Дефанзивац гостију Матијас Јоргенсен у финишу је затресао мрежу домаћина, али није покварио Солксјеров меч за памћење.

Проиграо и Пол Погба, Театар опет мирише као у Фергијево време! Хадерсфилд лагано поражен на Олд Трафорду са 3:1.

Наравно, не треба упадати у еуфорију, али изгледа да је Оле Гунар Солскјер заиста пробудио Манчестер Јунајтед из зимског сна и да великан иде у правом смеру.

У реду, можда победе над Кардифом (5:1) и Хадерсфилдом (3:1) нису прави репер за прву оцену рада легендарног Норвежанина, али два лака тријумфа уз добру игру свакако су нешто што треба да радује навијаче овог тима жељне доброг фудбала.

Ако га код Муриња није било, овде код Солскјера полако почиње да се јавља. Истина, мора Јунајтед да појача концентрацију у дефанзиви, али како је данас деловало на терену у већем делу утакмице, Манчестер ће у догледно време бити озбиљан тим. Пробудио се и Пол Погба. Често критиковани Француз подсетио је данас на дане када је био незаустављив, а са два лепа гола у другом полувремену (64') и (78') и то после удараца са дистанце обезбедио је тријумф домаћину.

Претходно је Немања Матић у првом полувремену из близине после корнера и донео вођство Ђаволима, који су играли сигурно и растерећено. Као да је неко овом тиму скинуо терет с леђа, па ће и Мурињо морати да се запита после ових уводних мечева да ли је радио прави посао. 

Што се тиче Хадерсфилда, испрсио се колико је могао. Успели су Теријери из Јоркшира да дођу до почасног гола преко Занке Јоргенсена у 88. минуту, али нису покварили осећај задовољства који се после неког времена поново повратио на Олд Трафорду, где мирише мало и на Фергијево доба, али има још пуно да се ради.

Јунајтед је дефинитивно живнуо, а ове среде ужива и Тотенхем, јер је од вечерас ДРУГОПЛАСИРАНИ на табели. 

Захваљујући још једном поразу Манчестер ситија и паду "грађана" на треће место, екипа Маурисија Покетина дочекује завршницу године као први пратилац Ливерпула. 

Док је Пеп Гвардиола нервозно шетао крај клупе у мечу против Лестера, Вембли је уживао у убедљивом тријумфу "певаца:

Тотенхем - Борнмут 5:0 (3:0)

Од гола Кристијана Ериксена у 16. минуту уз "помоћ" једног играча гостију, о кога се одбила лопта, па до другог поготка Сона, из петерца, у 70. минуту, навијачи лондонског тима само су се питали коликом разликом ће Хари Кејн и саиграчи потући ривала.

И Кејн је био стрелац, лепим волејом у 61. минуту за 4:0, а претходно је осим Сона Асмира Беговића савладао и Лукас Моура, оставши сам "као дух" у 35. минуту.

Било је то мирно, опуштајуће вече за присталице Тотенхема. Поглед на табелу вечерас ће им пријати као и остварена победа. Пета у низу у Премијер лиги.

Страшни Тотенхем је први изазивач у шампионској трци, а Певци имају новог хероја! Певци прегазили Борнмут са 5:0, а Кајл Вокер Питерс наместио три поготка.

Тотенхем је избио је друго место у Премијер лиги, а навијачи Певаца славе младог Кајла Вокера Питерса! Певци су сјајну форму потврдили “гажењем” гостујућег Борнмута са 5:0 у утакмици 19. кола и на најбољи начин искористили кикс Манчестер Ситија.

Била је ово пета узастопна победа Певаца, који су дефинитивно пронашли прави ритам. И не само то, изузетно су ефикасни, јер су рачунајући и претходних меч са Евертоном, постигли укупно 11 голова.

Иако се није уписао у стрелце, Кајл Вокер Питерс је био централна фигура меча на Вемблију јер је уписао три асистенције и тако постао најмлађи фудбалер историји Премијер лиге којем је то пошло за руком – има 21 годину и 257 дана. Претходни најмлађи троструки асистент у елитном енглеском такмичењу био је тадашњи фудаблер Њукасла Џермејн Пенант који је у августу 2003. године бриљирао против Мидлзброа, а на том мечу имао је 20 година и 227 дана.  

А од његовог добро расположења данас су профитирали разни у екипи Тотенхема. Понајвише јужнокорејски интернационалац Хеунг Мин Сон који је постигао два гола, у 23. и 70. минуту.

Мрежу Борнмута начео је Кристијан Ериксен у 16. минуту, а на 3:0 у 35. повисио је Лукас. Наравно, какав би то био меч Тотенхема, а да се у стрелце није уписао одлични Хари Кејн. Најбољи енглески нападач дао је гол у 61. минуту. У тој акцији у улози асистента нашао се Ериксен и то је била 18. асистенција за Кејна откад њих двојица играју заједно. Прво место у овој категорији држе Френк Лампард и Дидије Дрогба. Први је асистирао другом чак 24 пута у дресу Челсија.

После нове добре партије, нема сумње да навијачи Тотенхема сада са великим нестрпљењем чекају и следећи првенствени окршај, а он је на програму 29. децембра када на Вембли долази Вулверхемптон.

Навијачи Евертона данас су коначно добили прилику да се радују, пошто је њихов тим уписао први тријумф после пет утакмица у Премијер лиги. Карамеле су у гостима славиле са 5:1 против Барнлија. Најбољи актер утакмице био је двоструки стрелац Лукас Дињ, а по један су дали Јери Мина, Гилфи Сигурдсон и Ричарлисон.

Фудбалери Кристал Паласа и трећи меч заредом остали су непоражени. После победа над Лестером и Манчестер Ситијем, лондонски Орлови су овај пут одиграли без голова у окршају са гостујућим Кардифом. Тај резултат, на неки начин, може да се сматра и неуспехом, јер је тим из јужног Велса директан конкурент у борби за опстанак. Српски интернационалац Лука Миливојевић поново је као капитен предводио Кристал Палас.

Резултати, 19. КОЛА:

Фулам - Вулверхемптон 1:1 (0:0)
/Сесењон 74 - Саис 85/

Барнли - Евертон 1:5 (1:3)
/Гибсон 37' - Мина 2', Дињ 13', 71', Сигурдсон 22', Ришарлисон 93'/

Кристал Палас - Кардиф 0:0

Лестер - Манчестер сити 2:1 (1:1)
/Олбрајтон 19', Переира 81' - Бернардо Силва 14'/

Ливерпул - Њукасл 4:0 (1:0)
/Ловрен 11', Салах 47'п, Шаћири 79', Фабињо 85'/

Манчестер јунајтед - Хадерфсилд 3:1 (1:0)
/Матић 28', Погба 64', 78' - Јоргенсен 88'/

Тотенхем - Борнмут 5:0 (3:0)
/Ериксен 16', Сон 23', 70', Лукас Моура 35', Кен 61'/

18.15

Брајтон - Арсенал

20.30

Вотфорд – Челси

четвртак

Саутемптон – Вест Хем (20.45)

Табела: Ливерпул 51, Тотенхем 45, Манчестер сити 44, Челси (-1) 37, Арсенал (-1) 37, Манчестер јунајтед 32, Лестер 28, Евертон 27, Вотфорд (-1) 27, Вулверхемптон 26, Борнмут 26, Вест Хем (-1) 24, Брајтон (-1) 21, Кристал Палас 19, Њукасл 17, Саутемптон (-1) 15, Кардиф 15, Барнли 12, Фулам 11, Хадерсфилд 10.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар