PL: Sitijev košmar se nastavio, Matić strijelac za Junajted!

U drugom treminu popularnog "Boksing deja" Premijer lige favoriti su uglavnom beležili pobede, dok je šampion Mančester siti ponovo poražen.  Liverpul MORA ovo da iskoristi, Siti ponovo izgubio! Noćna mora za Pepa Gvardiolu ovog decembra - njegov tim je izgubio treći put u kratkom periodu, dok za to vreme Liverpul gazi sve pred sobom. Sada je razlika sedam bodova, a između njih je i Totenhem! "Svanulo" Junajtedu i Pogbi, pogodio i Matić! Ekipa Ole Gunara Solskjera ostvarila i drugu pobedu pod njegovim vođstvom. Na "Teatru snova" pao je Hadersfild.

Fudbal 26.12.2018 | 18:45
PL: Sitijev košmar se nastavio, Matić strijelac za Junajted!
Mančester siti je, posle kiksa protiv Kristal Palasa u prošlom kolu i poraza, opet izgubio, ovoga puta od Lestera na gostovanju, sa 2:1.

Gosti iz Mančestera su došli do prednosti u 14. minutu preko Bernarda Silve, ali su "lisice" uspele da izjednače vrlo brzo, samo pet minuta kasnije preko Olbrajtona.

Lester je od izjednačujućeg gola bio znatno bolja ekipa i imali su nekoliko izglednih šansi, ali nisu uspeli da dođu do prednosti. 

U drugom poluvremenu Siti se konsolidovao i preuzeo kontrolu utakmice, ali nije uspevao da stvori šanse. "Građani" su napadali i imali daleko veći procenat poseda, a Lesteru je bila potrebna samo jedna prilika da šokira Siti i dođe do pobede. 

Strelac pobedonosnog gola bio je Rikardo Pereira, desni bek domaćina, kojem je lopta "sela" na volej, te Ederson nije mogao ništa da uradi sem da proprati loptu koja je završila u njegovoj mreži. 

Glavni sudija meča Majk Din nije briljirao, a pred istek regularnog toga utakmice dodelio je direktan crveni karton Fabijanu Delfu zbog nesmotrenog starta.

Mančester junajted bio je dosta uspešniji od gradskog rivala. Oni su ostvarili i drugu pobedu pod novim menadžerom Ole Gunar Solksjerom, ovoga puta protiv Hadersfilda sa 3:1. 

Strelac prvog gola za "crvene đavole" bio je srpski fudbaler Nemanja Matić, koji je iskoristio odbitak posle odbrane golmana protivnika i doneo prednost svojoj ekipi. 

Mreže su mirovale do 64. minuta kada se u listu strelaca upisao Pol Pogba, koji je bio prezican i 14. minuta kasnije. 

Trenutno lider šampionata Liverpul bio je veoma siguran na domaćem terenu, a ispaštao je Njukasl, koji je poražen sa 4:0. 

Njukasl je "načeo" Dejan Lovren u 11. minutu i to je bio rezultat kojim se otišlo na poluvreme. Mohamed Salah je u 47. bio precizan iz penala, a strelac trećeg gola za "redse" bio je švajcarski fudbaler Đerdan Šaćiri, koji je još jedanput potvrdio da se nalazi u fantasitčnoj formi. 

Veoma ubedljivu pobedu ostvario je Totenhem, koji takođe "gazi" pred novogodišnjeg praznike. Njihov protivnik Bornmut kapitulirao je čak pet puta na Vembliju. 

Fantastičan je bio mladi Kajl Voker-Piters sa čak tri asistencije u prvom poluvremenu, redom Eriksenu, Sonu i Lukasu. 

U drugom poluvremenu upisao se i Kejn, kao i ponovo Son. 

Kristal Palas i Kardif odigrali su nerešeno, bez golova, dok je Everton demolirao Barnli na gostovanju sa 5:1.

Liverpul MORA ovo da iskoristi, Siti ponovo izgubio! Noćna mora za Pepa Gvardiolu ovog decembra - njegov tim je izgubio treći put u kratkom periodu, dok za to vreme Liverpul gazi sve pred sobom. Sada je razlika sedam bodova, a između njih je i Totenhem!

Siti i Liverpul imaju strahovite napade, ali šampiona bi mogla da odluči odbrana!

Upravo to je glavna razlika između ovogodišnjih nastupa Gvardiolinog i Klopovog tima, koja se nekako najviše osetila tokom decembra, pošto su "redsi" zahvaljujući tri PORAZA prvaka Engleske razliku u odnosu na njih povećali na sedam bodova!

Mančester siti je deveti meč za redom u svim takmičenjima primio gol, ovoga puta je krivac bio Fabijan Delf kada je "ispustio" iz vida Marka Olbrajtona za izjednačenje Lestera, dok je potpuni preokret "lisica" usledio nakon šuta Rikarda Pereire, kada je čitava odbrana "građana" zaspala za 2:1 na "King Pauer stadionu".

Za to vreme Liverpul drugu utakmicu zaredom imao štopera među strelcima...

Posle Van Dajka prošlog petka, prvenac ove sezone na "Boksing dej" zabeležio je i Dejan Lovren u rutinskoj pobedi njegovog tima nad Njukaslom (4:0).

Bili su nervozni igrači Mančester sitija koji su tokom "najgušćeg" meseca u Premijer ligi izgubili i od Kristal Palasa i Čelsija, dok protiv Lestera nije pomoglo ni "grlom u jagode".

Dominirali su posedom igrači Pepa Gvardiole, morao je s klupe da uđe i David Silva koga nije bilo tri nedelje u timu, ali i uprkos sporadičnim šansama činilo se da su u velikoj opasnosti svaki put kada ostanu bez lopte.

"Lisice" nije uplašio ni rani gol Bernarda Silve za vođstvo njegovog tima, vrebali su kontre, i upravo na taj način - u raskoraku - uhvatili čitavu odbranu Mančester sitija, a do pobedonosnog gola došli su posle kornera kada je čitava ekipa Pepa Gvardiole razmišljala o brzoj tranziciji, umesto o ulasku u blok opasnom Rikardu Pereiru.

Ne treba podsećati koliko novca je uloženo u dolaske Benžamana Mendija, Džona Stounsa, Emerika Laporta, Kajla Vokera i Edersona - ali, ni to ne pomaže!

S obzirom na to da je i Totenhem slavio protiv Bornmuta (5:0), Mančester siti je "pao" na treću poziciju tabele Premijer lige, iako je se do pre nekoliko nedelja pričalo o tome da će se "prošetati" do druge uzastopne titule.

Videćemo kako će se sada snaći fudbaleri Liverpula u ulozi favorita, ubedljivo su prvi na Božić, a prethodna dva puta kada se to desilo - nisu osvajali titule.

Na nju čekaju još od 1990. godine, a nisu pomogle ni "talične" prve pozicije u zimu 2008. i 2013. godine pod trenerskom palicom Rafaela Beniteza odnosno Brendana Rodžersa, a videćemo da li Jirgen Klop to može da ispravi...

Za sada njegov tim deluje neverovatno fokusirano i ni na tren ne spušta gard ni protiv koga, a čini se da kao niko u ligi - imaju različitih "oružja" protiv defanzivnih rivala.

Jedan od takvih je Njukasl koji je na "Enfild" došao s mišlju da osvoji bod, ali rani gol Dejana Lovrena u 11. minutu pokvario je njihove planove.

Mohamed Salah je postigao 12. gol u sezoni na startu drugog poluvremena iz penala, dok su Džerdan Šaćiri (79') i Fabinjo (85') pobedu učinili još ubedljivijom. Ekipa Jirgena Klopa je i defanzivno izgledala sjajno, pa tako na već DVANAEST utakmica ove sezone nije primila gol.

Alison je savladan samo sedam puta...

Ako nešto može da odluči titulu - kao što rekosmo na početku - onda je to odbrana!

Godina je 2019, titula stiže na Enfild Roud! Šta kažete? Furiju Liverpul ni Siti ne može da prati... Redsi ulaze u novu godinu kao lider Premijer lige.

Sad ili nikad! Ako ove sezone Liverpul ne osvoji titulu šampiona Engleske, onda stvarno ne znamo kada će... Titula koja se od 1990. čeka na Enfild Roudu, deluje bliže nego ikad sa Klopovom furioznom četom. Prvi put posle 2002. godine, Liverpul ima šest bodova prednosti na čelu Premijer lige. 

Osmom uzastopnom pobedom, a šestom na kojoj u toj seriji nisu primili gol, Redsi su se zahvaljujući porazu Mančester Sitija odlepili na sedam bodova prednosti u odnosu na šampiona i najžešćeg konkurenta. Nova žrtva razigranog Liverpula je bio nemoćni Njukasl koji je sa Enfilda ispraćen sa tri komada u mreži (4:0) za erupciju euforije među navijačkom armijom Redsa.

Iako se u ovoj godini igra još jedno kolo, a Liverpul za tri dana dočekuje Arsenal, situacija deluje fantastično za Redse koji će se 3. januara sastati sa Mančester Sitijem u meču koji i definitivno može da odredi novog ili starog šampiona Premijer lige.

Iako su sve oči uprte u Klopovu ultraofanzivnu fromaciju, odbrana je taj koja ove sezone iznosi podjednak, ako ne i veći teret. Liverpul je na polusezoni primio samo sedam golova. U 19 utakmica! Kupovine Alisona i Van Dajka u ovoj godini su potpuno promenile identitet Liverpula. Naravno, napadači i dalje odrađuju sjajan posao, ali sada je i odbrana ta koja donosi Liverpulu prednost u odnosu na sve druge protivnike.

I ne samo da su defanzivci zabarikadirali Alisonov gol, nego su opasnost i pred protivničkim! Upravo je štoper Dejan Lovren zakucao loptu pod prečku za vođstvo. Iako je Klop izveo najofanzovniju formaciju sa Šaćirijem, Maneom, Salahom i Firminom, Lovren taj koji je započeo kanonadu. Posle kornera mu je lopta pala na nogu, a on je strahovitim udarcem u 11. minutu raspalio Enfild.

Ubrzo su stigle vesti iz Lestera da Mančester Siti ne vodi više na King Pauer stadionu i optimizam je proključao na kultnom stadionu. Liverpul je tražio drugi gol do poluvremena, ali ga nije našao. Klop je pozvao navijače da još jače podrže tim i već na početku drugog dela se desio momenat posle kojeg su svi odahnuli. Salah je iznudio penal koji je pretvorio u 2:0. Posle toga više ništa nije moglo da zaustavi Liverpul!

Klopov tim je napravio obruč oko gola Njukasla i bilo je pitanje vremena kada će da postigne još golova. Treći je stigao u 79. minutu kada je Šaćiri sa peterca konvertoivao sjajnu asistenciju Aleksander Arnolda. Pet minuta kasnije se i Fabinjo upisao u strelce...

Kako Liverpul raste, tako Mančester Siti pada! Gvardiolin tim je u ozbiljnoj krizi i bez samopouzdanja. Doživeli su treći poraz na poslednja četiri meča. Niko ih ovako nije uzdrmao u poslednjih godinu i po dana. Lester ih je okrenuo i savladao 2:1 što je do pre par nedelja bilo nešto nezamislivo za Pepovu kaznenu ekspediciju. 

A čak su i dobro krenuli u Lesteru... Posle klasične njihove akcije, Aguero je lansirao Bernarda Silvu na Šmajhela, a Portugalac je pogodio za rano vođstvo u 14. minutu.

Ali Lester igra ludo u poslednje vreme! U prošlom kolu su saklpirali Čelsi, danas su isto uradili i Sitiju. Samo pet minuta posle vođstva se Mark Obrajton našao na pravom mestu i centaršut Vardija pretvorio u 1:1. Obično njih dvojica imaju obrnute  uloge, ali danas se i Vardi iskazao kao asistent, a Olbrajton kao egzekutor. Izjenčenje je dalo krila Lisicama koji su stvorile gomilu prilika do poluvremena, mada je i GAuero porpustio sjajnu šansu za Siti. Bilo je jasno da ovo ne može da se završi 1:1. 

Siti je pokušao kroz posed i pas igru u drugom poluvremenu, ali nije uspevao da stvori šansu. I kažnjen je u 81. minutu. Posle kornera je lopta pala na nogu Lesterovom beku Rikardi Pereiri, a on je zakucao u mrežu Edersona! 

Siti se uspaničio, krenuo grlom u jagode, nervoza je kuljala iz Gvardiolinih igrača, a ceh je paltio Delf koji je isključen u 89. minutu. Lester je odoleo do kraja i obradovao raspomamljeni Emnfild Rodu koji je slavio pobedu nad Njukaslom. 

Za tri dana je novo kolo. Siti gostuje Sautemptonu gde mora kako zna i ume da pobedi, pa da onda u meču sezone protiv Liverpula hvata poslednji voz za odbranu titule. Premijerligaško praznično ludilo je počelo! Srećno svima koji slave! 

Nemanja Matić postigao je prvi gol ove sezone!

Srpski vezista bio je na pravom mestu da u 28. minutu utakmice na Old Trafordu iz neposredne blizine ugura loptu u mrežu, posle udarca Viktora Lindelofa glavom i odbrane golmana Jonasa Losla nakon kornera.

Bio je to Matićev "upis" ove sezone i najava lepe večeri stadiona koji je aplauzom dočekao Ole Gunara Solksjera. Trenerski debi klupske legende pred domaćim tribinama proteo je odlično!

Francuski vezista Pol Pogba bio je prvi put starter na Old Trafordu od utakmice protiv Palasa, 24. novembra i nakon mesec dana praćenja mečeva sa strane podsetio je navijače šta sve zna.

Najskuplji igrač u istoriji Mančester junajteda postigao je lepa dva gola, snažnim šutevima u donji levi ugao sa desetak i sa dvadesetak metara, u 64. i 78. minutu. Tim pogocima, "crveni đavoli" su prvi put od 3. novembra "vezali" pobede u Premijer ligi!

Defanzivac gostiju Matijas Jorgensen u finišu je zatresao mrežu domaćina, ali nije pokvario Solksjerov meč za pamćenje.

Proigrao i Pol Pogba, Teatar opet miriše kao u Fergijevo vreme! Hadersfild lagano poražen na Old Trafordu sa 3:1.

Naravno, ne treba upadati u euforiju, ali izgleda da je Ole Gunar Solskjer zaista probudio Mančester Junajted iz zimskog sna i da velikan ide u pravom smeru.

U redu, možda pobede nad Kardifom (5:1) i Hadersfildom (3:1) nisu pravi reper za prvu ocenu rada legendarnog Norvežanina, ali dva laka trijumfa uz dobru igru svakako su nešto što treba da raduje navijače ovog tima željne dobrog fudbala.

Ako ga kod Murinja nije bilo, ovde kod Solskjera polako počinje da se javlja. Istina, mora Junajted da pojača koncentraciju u defanzivi, ali kako je danas delovalo na terenu u većem delu utakmice, Mančester će u dogledno vreme biti ozbiljan tim. Probudio se i Pol Pogba. Često kritikovani Francuz podsetio je danas na dane kada je bio nezaustavljiv, a sa dva lepa gola u drugom poluvremenu (64') i (78') i to posle udaraca sa distance obezbedio je trijumf domaćinu.

Prethodno je Nemanja Matić u prvom poluvremenu iz blizine posle kornera i doneo vođstvo Đavolima, koji su igrali sigurno i rasterećeno. Kao da je neko ovom timu skinuo teret s leđa, pa će i Murinjo morati da se zapita posle ovih uvodnih mečeva da li je radio pravi posao. 

Što se tiče Hadersfilda, isprsio se koliko je mogao. Uspeli su Terijeri iz Jorkšira da dođu do počasnog gola preko Zanke Jorgensena u 88. minutu, ali nisu pokvarili osećaj zadovoljstva koji se posle nekog vremena ponovo povratio na Old Trafordu, gde miriše malo i na Fergijevo doba, ali ima još puno da se radi.

Junajted je definitivno živnuo, a ove srede uživa i Totenhem, jer je od večeras DRUGOPLASIRANI na tabeli. 

Zahvaljujući još jednom porazu Mančester sitija i padu "građana" na treće mesto, ekipa Maurisija Poketina dočekuje završnicu godine kao prvi pratilac Liverpula. 

Dok je Pep Gvardiola nervozno šetao kraj klupe u meču protiv Lestera, Vembli je uživao u ubedljivom trijumfu "pevaca:

Totenhem - Bornmut 5:0 (3:0)

Od gola Kristijana Eriksena u 16. minutu uz "pomoć" jednog igrača gostiju, o koga se odbila lopta, pa do drugog pogotka Sona, iz peterca, u 70. minutu, navijači londonskog tima samo su se pitali kolikom razlikom će Hari Kejn i saigrači potući rivala.

I Kejn je bio strelac, lepim volejom u 61. minutu za 4:0, a prethodno je osim Sona Asmira Begovića savladao i Lukas Moura, ostavši sam "kao duh" u 35. minutu.

Bilo je to mirno, opuštajuće veče za pristalice Totenhema. Pogled na tabelu večeras će im prijati kao i ostvarena pobeda. Peta u nizu u Premijer ligi.

Strašni Totenhem je prvi izazivač u šampionskoj trci, a Pevci imaju novog heroja! Pevci pregazili Bornmut sa 5:0, a Kajl Voker Piters namestio tri pogotka.

Totenhem je izbio je drugo mesto u Premijer ligi, a navijači Pevaca slave mladog Kajla Vokera Pitersa! Pevci su sjajnu formu potvrdili “gaženjem” gostujućeg Bornmuta sa 5:0 u utakmici 19. kola i na najbolji način iskoristili kiks Mančester Sitija.

Bila je ovo peta uzastopna pobeda Pevaca, koji su definitivno pronašli pravi ritam. I ne samo to, izuzetno su efikasni, jer su računajući i prethodnih meč sa Evertonom, postigli ukupno 11 golova.

Iako se nije upisao u strelce, Kajl Voker Piters je bio centralna figura meča na Vembliju jer je upisao tri asistencije i tako postao najmlađi fudbaler istoriji Premijer lige kojem je to pošlo za rukom – ima 21 godinu i 257 dana. Prethodni najmlađi trostruki asistent u elitnom engleskom takmičenju bio je tadašnji fudabler Njukasla Džermejn Penant koji je u avgustu 2003. godine briljirao protiv Midlzbroa, a na tom meču imao je 20 godina i 227 dana.  

A od njegovog dobro raspoloženja danas su profitirali razni u ekipi Totenhema. Ponajviše južnokorejski internacionalac Heung Min Son koji je postigao dva gola, u 23. i 70. minutu.

Mrežu Bornmuta načeo je Kristijan Eriksen u 16. minutu, a na 3:0 u 35. povisio je Lukas. Naravno, kakav bi to bio meč Totenhema, a da se u strelce nije upisao odlični Hari Kejn. Najbolji engleski napadač dao je gol u 61. minutu. U toj akciji u ulozi asistenta našao se Eriksen i to je bila 18. asistencija za Kejna otkad njih dvojica igraju zajedno. Prvo mesto u ovoj kategoriji drže Frenk Lampard i Didije Drogba. Prvi je asistirao drugom čak 24 puta u dresu Čelsija.

Posle nove dobre partije, nema sumnje da navijači Totenhema sada sa velikim nestrpljenjem čekaju i sledeći prvenstveni okršaj, a on je na programu 29. decembra kada na Vembli dolazi Vulverhempton.

Navijači Evertona danas su konačno dobili priliku da se raduju, pošto je njihov tim upisao prvi trijumf posle pet utakmica u Premijer ligi. Karamele su u gostima slavile sa 5:1 protiv Barnlija. Najbolji akter utakmice bio je dvostruki strelac Lukas Dinj, a po jedan su dali Jeri Mina, Gilfi Sigurdson i Ričarlison.

Fudbaleri Kristal Palasa i treći meč zaredom ostali su neporaženi. Posle pobeda nad Lesterom i Mančester Sitijem, londonski Orlovi su ovaj put odigrali bez golova u okršaju sa gostujućim Kardifom. Taj rezultat, na neki način, može da se smatra i neuspehom, jer je tim iz južnog Velsa direktan konkurent u borbi za opstanak. Srpski internacionalac Luka Milivojević ponovo je kao kapiten predvodio Kristal Palas.

Rezultati, 19. KOLA:

Fulam - Vulverhempton 1:1 (0:0)
/Sesenjon 74 - Sais 85/

Barnli - Everton 1:5 (1:3)
/Gibson 37' - Mina 2', Dinj 13', 71', Sigurdson 22', Rišarlison 93'/

Kristal Palas - Kardif 0:0

Lester - Mančester siti 2:1 (1:1)
/Olbrajton 19', Pereira 81' - Bernardo Silva 14'/

Liverpul - Njukasl 4:0 (1:0)
/Lovren 11', Salah 47'p, Šaćiri 79', Fabinjo 85'/

Mančester junajted - Haderfsild 3:1 (1:0)
/Matić 28', Pogba 64', 78' - Jorgensen 88'/

Totenhem - Bornmut 5:0 (3:0)
/Eriksen 16', Son 23', 70', Lukas Moura 35', Ken 61'/

18.15

Brajton - Arsenal

20.30

Votford – Čelsi

četvrtak

Sautempton – Vest Hem (20.45)

Tabela: Liverpul 51, Totenhem 45, Mančester siti 44, Čelsi (-1) 37, Arsenal (-1) 37, Mančester junajted 32, Lester 28, Everton 27, Votford (-1) 27, Vulverhempton 26, Bornmut 26, Vest Hem (-1) 24, Brajton (-1) 21, Kristal Palas 19, Njukasl 17, Sautempton (-1) 15, Kardif 15, Barnli 12, Fulam 11, Hadersfild 10.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar