Паспаљ о "вјечитима" и АБА лиги: Видјећемо ко ће бити 4.

Легенда српске и југословенске кошарке, амбасадор регионалне лиге, коментарисао је виђено у 12 "јадранских" кола. Ко је оставио најбољи утисак, од кога очекује осцилације, на којим мечевима је уживао.

Кошарка 28.12.2018 | 22:45
Паспаљ о "вјечитима" и АБА лиги: Видјећемо ко ће бити 4.
АБА лига ушла је прошлог викенда у други круг, а календарску 2018. "затвориће" у недељу, великим дербијем у дворани "Александар Николић", Црвена звезда мтс - Будућност.

Легендарни српски кошаркаш, Жарко Паспаљ, од ове сезоне је амбасадор АБА лиге, па је током јесени често био присутан на овдашњим кошаркашим теренима. У свом првом блогу за званични сајт АБА лиге, популарни "Паља" написао је утиске које је стекао на основу онога што је видео у претходна три месеца.

Прочитајте.

"Најјачи утисак АБА лиге до сада је, свакако, Црвена звезда мтс, са 12 утакмица и 12 победа. Најмање турбулентно, а највише очекивано. Звезда је направила озбиљне промене. Велику пажњу је посветила довођењу странаца, ангажовала је доброг тренера и мислим да је то огроман искорак у односу на прошлу годину. Тим очито има мир и максималан учинак у 12 кола у овој ситуацији уопште није изненађење. Већ сада на полусезони може да се каже да ће Звезда вероватно задржати прву позицију до краја и било би велико чудо да не буде тако. Као најквалитетнији тим ући ће у плеј-оф, а после како буде, пошто је то и друга филозофија и другачији притисак.

Звезда има добре играче. Тај ниво и начин како играју и како се понашају, то је довољно за највиши пласман у АБА лиги. Звезда има добру селекцију, која је урађено у складу са жељама тренера. Звезда по том питању добро функционише и то даје резултате. Мислим да је Милан Томић добар тренер, а мене чуди како се раније није определио да почне да ради као први тренер после толико година. Ово је свакако био добар моменат и његова каријера ће да иде све боље и боље.

Када гледамо врх табеле издвајају се четири клуба. Поред Звезде, ту су још Цедевита, Будућност ВОЛИ и Мега Бемаx. Чак и ако буде осцилација међу тим екипама, оне могу само да се десе код Меге пошто је код ње у првом плану продукција играча. Имам утисак да је одлазак већ доказаног Битадзеа у Будућност део тог размишљања. Мега је имала доста победа на почетку, а како ће да иде надаље то ћемо да видимо.

Звезда, Будућност и Цедевита су три најбоља тима када говоримо о пројекцијама плеј-офа. Да ли ће четврта екипа бити Партизан НИС, Мега или неко трећи то ћемо да видимо.

Партизан је тренутно на скору 6:6, било је ту неких неочекиваних пораза, неких победа које су биле изванредне, имају успона и падова. Онако како је тим послаган, тако игра. После прве утакмице у Загребу на почетку сезоне јако ме је изненадио добар однос и понашање на терену, као и једна тешка победа против реномиране Цедевите која је у том моменту изгледала врло интересантно. У једном моменту дошло је до пада, и са два, три пораза и до промене тренера. Довели су човека који је реномирани стручњак у Европи. Тринкијеријево име само по себи носи неку могућност, квалитет и оптимизам да ће нешто боље да се дешава. Али, на крају крајева тренер не игра, тренер је онај који поставља ствари, а играчи су ти који играју.

Партизан је у Еврокупу отишао даље у односу на оно што је играо у већем делу прве фазе, али је ипак одиграо у правом моменту две, три добре утакмице и прошао. Додуше, данак играња две утакмице је сувише тежак за овај тим да задржи неки континуитет што смо видели у утакмицама против ФМП-а и Цедевите. Против ФМП-а је тешко добијена утакмица, али су је добили, што може са једне стране да се подведе под квалитет. Против Цедевите у једној врло озбиљној утакмици, која је имала велики значај, та победа се није десила.

Када је реч о Будућности ВОЛИ, осећа се данак играња у Евролиги и АБА Лиги. Сви смо ми знали на почетку сезоне да ће ово за њих бити тешка сезона, да играње на том нивоу у Европи за њих неће бити мали изазов. Тако је почело, направили су 3 добре победе, играли су јако добро, с друге стране имају 4 пораза у АБА лиги, што је последица и умора и играња у једној новој димензији. То је за њих ново искуство, 20 година то нису играли, или су то играли у некој другој форми и на то ће морати да се навикавају. Мислим да постоји велика жеља управе клуба да све дигне на један већи ниво. Као и сам што је рекао председник Драган Бокан, њихов приоритет је да се поново квалификују за Евролигу, али да ће у тој жељи имати још неке противнике.

У "златној средини" су Цибона и ФМП, нешто испод њих је Петрол Олимпија. Цибона, као једно велико име, имала је пар одличних утакмица. Гледао сам је против Будућности и деловала је изванредно. ФМП игра добро, тамо постоји један добар и квалитетан рад који заслужује већу посету публике. ФМП Има играче који завређују тих 5 победа које тренутно има, тако да се они налазе у једном добром и стабилном стању. Очекивао сам више од Олимпије. Љубљана је град који зна кошарку, воли кошарку, али очито су се неуспеси из неких ранијих сезона одразили на посету. Мени се лично свиђа њихов концепт ове године, неки млади играчи, домаћи играчи, са провереним странцима. Мислим да ће то у наставку сезоне то да буде боље и да ће онда то публика подржати и долазити у већем броју.

На дну табеле су Задар, Игокеа, Крка и Морнар. Биће јако узбудљиво и што се борбе за опстанак тиче. Разлика од последњег до шестопласираног је у свега једној победи. Тако да је веома тешко прогнозирати ко има најслабије шансе да издржи у тој борби.

У сваком случају, АБА Лига је још једном показала да представља најквалитетније спортско такмичење у региону, и да нема овог такмичења, не би било квалитетне кошарке на овим просторима. То је сигурно. Много је ствари које су изванредне у вези са АБА Лигом. Мене интересује посећеност у дворанама, понашање актера на терену и атмосфера. Мислим да је то главна и основна ствар за лигу да напредује, јер то показује заинтересованост. 

Издвојио бих утакмице Цедевита - Партизан у Загребу, где је Цедевита показала изузетно гостопримство, и да клуб воде људи који знају свој посао, и да су у питању прави професионалци. Дворана је била испуњена, и сви смо уживали. Утакмица Будућност - Партизан у Подгорици је такође имала фантастично навијање, и где је била сасвим добра утакмица, у јеку доброг наступа Подгоричана у Евролиги. 

Од сјајних ствари морам да истакнем је и понашање судија и судијске организације, и то је за мене чиста десетка пошто смо ми иначе тешки људи у региону и нама стално сметају судије на овај или онај начин".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар