Регистрација од 2020. јефтинија

Цијена регистрација возила у Републици Српској од 2020. године могла би бити додатно снижена с обзиром на то да те године почиње прва фаза либерализације тржишта осигурања од ауто-одговорности.

Република Српска 26.12.2018 | 11:13
Регистрација од 2020. јефтинија
Либерализација ће, како се очекује, друштвима омогућити да сама формирају цијене у обавезном осигурању, а што би требало да појача конкуренцију и да за резултат има пад цијена.

Тренутно тарифе у овој области прописује Агенција за осигурање Републике Српске.

"Осигуравајућа друштва ће добити слободу за одређивање цијена, с тим да ће та премија морати имати адекватност капитала. Сигурно је да ће у том случају потрошачи имати нижу цијену", каже Горан Рачић, предсједник Управног одбора Агенције.

Подсјећа да је Агенција недавно донијела одлуку и спустила цијену осигурања за десет одсто, што је, како сматра, припрема друштава да што безболније дочекају период либерализације.

Он сматра да би у случају нагле либерализације велики број друштава нереално спустио цијене и угрозио сигурност, те своје друштво довео у незавидан положај.

"У неким државама друштва која нису била довољно спремна отишла су у ликвидацију и стечај. Либерализација ће у знатној мјери утицати на рад друштава. Агенција прати и контролише стабилност друштава и све мјере које ће се предузимати у наредном периоду биће у смислу заштите друштава, али и самих потрошача", поручио је Рачић.

Миломир Дурмић, предсједник Скупштине Удружења осигуравајућих друштава РС, каже како Удружење чини све како би се друштва капитално ојачала, како кадровски, тако и материјално.

"До 2023. године тржиште обавезног осигурања у саобраћају би требало да буде потпуно либерализовано. Уколико друштва не буду капитално, људски и материјално спремна да се ухвате у тај коштац, доћи ће до великог проблема на тржишту", оцјењује Дурмић.

Подсјећамо, либерализација тржишта прописана је Законом о обавезном осигурању у саобраћају РС.

Иначе, према подацима Удружења осигуравајућих друштава РС, тржиште осигурања биљежи раст од пет одсто.

Тржиште животних осигурања је расло преко седам одсто, а неживотна осигурања око пет одсто.

Обрачуната је премија од преко 200 милиона марака, а с обзиром на то да пословна година још траје, она ће премашити прошлогодишњи износ.

На сједници Скупштине Удружења, која је одржана јуче у Бањалуци, закључено је како је годину обиљежио рад на уређењу тржишта од ауто-одговорности.

Ипак, један од закључака је и да се смјернице Агенције за осигурање РС, а које забрањују нелегалне попусте, не поштују у највећој мјери па ће у наредном периоду фокус Удружења бити враћање друштава у легалне оквире.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бозе помози

26.12.2018 10:21

Да нас вецина те године аута региструје у Њемацкој..Аустрији..Сведској...иАустралији...Новом Зеланду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЈЕЗИМО У ЊЕМАЦКУ СВИ

26.12.2018 10:35

Тако је брате,надам се да цу своје ново ауто регистровати у Њемацкој а ово сто има нека ми пропадне ја идем одавде !!!

Name

Прижељкујем, али не вјерујем

26.12.2018 10:37

Да хоће већ једном, па да и ја региструјем ауто и да се не цимам кад видим патролу. Ја вец четири године возим нерегистрован, али не из хира него због високе цијене регистрације. Регистрација ми кошта трећину вриједности аута. Страх ме да ће ова власт увести одмах некакве акцизе када дође до појефтињења осигурања.

Name

Раде

26.12.2018 10:38

Горан Рачиц предсједник управног одбора, а своју фирму Стирокард Србац уништио и покрао заједно са братом Далибором. То ми у Српцу сви знамо и овдје не могу просипати маглу.

Name

Аноннимусс

26.12.2018 10:47

До 2030 бице бесплатна јер неце никог бит осим дрзавних слузбеника.

ОДГОВОРИТЕ