Registracija od 2020. jeftinija

Cijena registracija vozila u Republici Srpskoj od 2020. godine mogla bi biti dodatno snižena s obzirom na to da te godine počinje prva faza liberalizacije tržišta osiguranja od auto-odgovornosti.

Republika Srpska 26.12.2018 | 11:13
Registracija od 2020. jeftinija
Liberalizacija će, kako se očekuje, društvima omogućiti da sama formiraju cijene u obaveznom osiguranju, a što bi trebalo da pojača konkurenciju i da za rezultat ima pad cijena.

Trenutno tarife u ovoj oblasti propisuje Agencija za osiguranje Republike Srpske.

"Osiguravajuća društva će dobiti slobodu za određivanje cijena, s tim da će ta premija morati imati adekvatnost kapitala. Sigurno je da će u tom slučaju potrošači imati nižu cijenu", kaže Goran Račić, predsjednik Upravnog odbora Agencije.

Podsjeća da je Agencija nedavno donijela odluku i spustila cijenu osiguranja za deset odsto, što je, kako smatra, priprema društava da što bezbolnije dočekaju period liberalizacije.

On smatra da bi u slučaju nagle liberalizacije veliki broj društava nerealno spustio cijene i ugrozio sigurnost, te svoje društvo doveo u nezavidan položaj.

"U nekim državama društva koja nisu bila dovoljno spremna otišla su u likvidaciju i stečaj. Liberalizacija će u znatnoj mjeri uticati na rad društava. Agencija prati i kontroliše stabilnost društava i sve mjere koje će se preduzimati u narednom periodu biće u smislu zaštite društava, ali i samih potrošača", poručio je Račić.

Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava RS, kaže kako Udruženje čini sve kako bi se društva kapitalno ojačala, kako kadrovski, tako i materijalno.

"Do 2023. godine tržište obaveznog osiguranja u saobraćaju bi trebalo da bude potpuno liberalizovano. Ukoliko društva ne budu kapitalno, ljudski i materijalno spremna da se uhvate u taj koštac, doći će do velikog problema na tržištu", ocjenjuje Durmić.

Podsjećamo, liberalizacija tržišta propisana je Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju RS.

Inače, prema podacima Udruženja osiguravajućih društava RS, tržište osiguranja bilježi rast od pet odsto.

Tržište životnih osiguranja je raslo preko sedam odsto, a neživotna osiguranja oko pet odsto.

Obračunata je premija od preko 200 miliona maraka, a s obzirom na to da poslovna godina još traje, ona će premašiti prošlogodišnji iznos.

Na sjednici Skupštine Udruženja, koja je održana juče u Banjaluci, zaključeno je kako je godinu obilježio rad na uređenju tržišta od auto-odgovornosti.

Ipak, jedan od zaključaka je i da se smjernice Agencije za osiguranje RS, a koje zabranjuju nelegalne popuste, ne poštuju u najvećoj mjeri pa će u narednom periodu fokus Udruženja biti vraćanje društava u legalne okvire.

(Nezavisne novine)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Boze pomozi

26.12.2018 10:21

Da nas vecina te godine auta registruje u Njemackoj..Austriji..Svedskoj...iAustraliji...Novom Zelandu..

ODGOVORITE
Name

BJEZIMO U NJEMACKU SVI

26.12.2018 10:35

Tako je brate,nadam se da cu svoje novo auto registrovati u Njemackoj a ovo sto ima neka mi propadne ja idem odavde !!!

Name

Priželjkujem, ali ne vjerujem

26.12.2018 10:37

Da hoće već jednom, pa da i ja registrujem auto i da se ne cimam kad vidim patrolu. Ja vec četiri godine vozim neregistrovan, ali ne iz hira nego zbog visoke cijene registracije. Registracija mi košta trećinu vrijednosti auta. Strah me da će ova vlast uvesti odmah nekakve akcize kada dođe do pojeftinjenja osiguranja.

Name

Rade

26.12.2018 10:38

Goran Račic predsjednik upravnog odbora, a svoju firmu Stirokard Srbac uništio i pokrao zajedno sa bratom Daliborom. To mi u Srpcu svi znamo i ovdje ne mogu prosipati maglu.

Name

Anonnimuss

26.12.2018 10:47

Do 2030 bice besplatna jer nece nikog bit osim drzavnih sluzbenika.

ODGOVORITE