НАТО скидају са дневног реда?

Све су прилике да неће проћи Приједлог годишњег националног плана БиХ 2018-2019. године, а све ће бити јасно већ сутра на сједници Савјета министара БиХ, јер је Мирко Шаровић, један од замјеника предсједавајућег, рекао да ће тражити да се ова тачка скине са дневног реда.

Босна и Херцеговина 26.12.2018 | 08:50
НАТО скидају са дневног реда?
Предлагач овог документа је Комисија за НАТО интеграције  БиХ, која је приједлог упутила Савјету министара, иако прошле седмице на сједници није било кворума за одлучивање о њему јер нико из реда српског народа није дошао.

Јосип Бркић, предсједавајући Комисије за НАТО интеграције БиХ, упутио је прошле седмице Савјета министара на разматрање текст Нацрта годишњег националног програма 2018-2019.  Ријеч је о годишњем програму БиХ, гдје се кроз пет поглавља која третирају политику, економију, право, одбрану и ресурсе земље говори о виђењу сарадње БиХ и Сјеверноатлантског савеза.

Према Бркићевим ријечима, то није никакав документ који БиХ ставља директно у чланство у НАТО, већ је ријеч о годишњем, цикличном, динамичном документу.

Сеад Јусић, замјеник предсједника Комисије за НАТО интеграције БиХ и замјеник министра одбране БиХ, казао је јуче да не види разлог због којег Приједлог националног годишњег плана не би био усвојен на сједници у четвртак, јер су сви захтјеви чланова Савјета министара уграђени  у приједлог и упућени на разматрање.

"Нећу бити у четвртак на сједници, јер ће бити министар Марина Пендеш. Не могу процјењивати шта ће се десити и хоће ли или не приједлог бити усвојен", казао је Јусић.

Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ, јуче је изјавио да неће бити услова да Вијеће министара сутра расправља о приједлогу.

Према његовим ријечима, док год се Комисија не изјасни о том плану, нема услова да то ради Вијеће министара.

"Акциони план за чланство (МАП) је међународна обавеза коју је Република Српска преузела тако што је члан Предсједништва БиХ из РС гласао за ову одлуку и ми се не можемо претварати да тога нема", рекао је Црнадак.

Шаровић (СДС) каже да овај документ не може бити прихваћен без сагласности министара из реда српског народа.

"Мањкавост тог документа који је упућен Савјету министара је то што није прошао потребну процедуру кроз Комисију, гдје су изостали представници и чланови Комисије из реда српског народа и тиме то није документ Комисије, него само њеног предсједника, господина Бркића", рекао је Шаровић те додао да ће зато затражити да ова тачка буде скинута са дневног реда.

Истиче, такође, да овај сазив Вијећа министара, који је у техничком мандату, не треба да разматра тако важан документ, те да мора узети у обзир став РС.

Жељко Комшић (ДФ), члан Предсједништва БиХ из реда хрватског  народа, већ раније је рекао да  неће подржати  именовање мандатара за састав Вијећа министара БиХ док не прође МАП.

Из СДА су након  посљедње сједнице Предсједништва ове странке поручили да су за НАТО интеграције и да осуђују опструкције у процесу усвајања годишњег националног програма.

"Сматрамо противзаконитим позив упућен члановима Комисије за НАТО интеграције БиХ српске националности, од којих је уз пријетње тражено да не учествују у раду ове комисије", казао је Адил Османовић, још актуелни министар цивилних послова БиХ и замјеник предсједника СДА.

Предсједништво СДА, како је рекао Османовић, сматра да никаква демилитаризација БиХ није могућа, нити је прихватљива.

Душанка Мајкић (СНСД), новоизабрани делегат  из РС у Дом народа БиХ, каже да је евидентно  да с више страна долази отпор да Вијеће министара усвоји приједлог.

"Програм није дошао редовним путем пред Вијеће министара и  с обзиром на то да је експлицитан став РС да она у томе не може учествовати због  већ познатог става НС РС, која се противи сврставању у било какав војни савез, очекује се да ће на наредној сједници тај програм бити на дневном реду, али се дубоко надам да представници српског народа, министри у Савјету министара, неће гласати за нешто што је противно интересима РС. У том смислу програм не може бити усвојен, а то значи да се све враћа на почетак", констатује Мајкићева.

На састанку 14. децембра у Бањалуци, посвећеном питањима активирања Акционог плана за чланство (МАП) БиХ у НАТО и позицији РС, закључено је да активирање МАП-а и све активности које се спроводе у том контексту нису прихватљиви за Српску. БиХ је зелено свјетло за активирање Акционог плана за чланство (МАП) добила на састанку министара спољних послова земаља чланица Сјеверноатлантске алијансе у Бриселу 5. децембра.

Блокирање формирања новог Савјета министара, уз активности Дениса Звиздића да на сљедећој сједници ове институције нелегално одобри тзв. годишњи национални програм за припреме учлањења у НАТО, има елементе државног удара, изјавио је Срни Срђан Перишић, савјетник за политичка питања српског члана Предсједништва БиХ.

Перишић је навео да је Звиздић такве активности и најавио на састанку са замјеником државног секретара САД Џоном Саливаном.

"Он је тада Саливану предочио да за усвајање тзв. годишњег националног програма за припреме учлањења у НАТО има мало времена и да је потребно то урадити на било који начин с постојећим Савјетом министара", рекао је Перишић.

Он је истакао да Савјет министара БиХ у техничком мандату може обављати само текуће послове, али не може доносити никакве прописе, поготово оне као што је годишњи програм за Акциони план за чланство у НАТО-у.

(Срна)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

гуз

26.12.2018 08:13

Најсмјеснији је тај Перисиц из Фоце који прица екавски...цуј Фоца и екавски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алексиц

26.12.2018 09:19

Такви су најгори ухљеби.Матер би продали .

Name

Пролетер

26.12.2018 10:13

Сачекајте док Додикови уђу у савјет министара. Зачас ће они све усвојити, а ако се ко побуни биће опет хапшења и ципеларења на сред улице. Све што наши раде с тим Русима, само тврде пазар, да се боље продају ЕУ а то значи да не одговарају за криминал који су починили. Ебе се њима за Русе

Name

Министар

26.12.2018 10:19

Јеси сигуран да он прица екавски? Ја сам примјетио да вецина новинара на бн телевизији прица екавски и да текстове пису на екавици. Цак и када неко да неку изјаву на ијекавици новинари са ртвбн је пису екавици. А све и да прица на екавици ја ту не видим никакав проблем. Екавица и ијекавица су равноправни у насем језику. Свако има право да прица како зели.

Name

Најпре Као Подпису,

26.12.2018 16:40

када солата неста'е нема од тога ниста , ви којим сте подписовали којеста против воље народа, само за стрељати сте; видите ки какви проблеми се дигађају"на*му вам.

Name

Ре гуз

28.12.2018 10:16

Да неће причати измишљеним босанским, јуче бошњачким, прекључе српскохрватским језиком? Који си ти болесник? Смета ти екавица? Твојим муслимани у Санџаку користе екевицу? Је ли и они глуме?

Name

СРАМОТА

26.12.2018 08:13

Требало би послати ону слику гдје додикови оклопни стакори ударају палицама по народу медју којима је и двогодисње дијете па би видјели како би се НАТО који је и довео хитлера додика на власт створили ту у року 24 сата и молили би да их НАТО опет спаси.Постована редакцијо поставите слику са оним дјететом гдје полиција удара по народу на сваку могуцу вијест о злу које нам ради власт са овим монголиодима.Нека свијет види како ударају пендрецима по дијетету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.12.2018 08:25

Ови из Снсд-а све раде прво да све Србе макну из Савјета министара и парламента БиХ и да та мјеста попуне својим кадровима. Када оде Саровиц Црнадак и сви који су опозиција у РС а на њихова мјеста додју попут Косарца Калабица Обрен Цавиц и други издајници усвојице се све за НАТО. Сигуран сам да Додик условљава улазак у Нато доласком ових својих терориста. Није ми јасно да то Саровиц не схвата или њега висе то и не интересује. Умјесто да ови из опозиције јасно казу да тај пут коци владајуца коалиција из РС и Додик као цлан пресједниства БиХ из Републике Српске они пристају да их ови издајници униставају. Јос једном понављам када на свим нивоима и Републике Српске и БиХ додје СНСД и Додиково послусници пут у Нато је слободан а пут у ЕУ це бити упитан. Цак мислим да у ЕУ нецемо никада јер Европа нас НЕЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛука

26.12.2018 10:08

Ма ја несмије Шаровић потписати, Додо се пита

Name

куку нама са нама

26.12.2018 08:25

Који су то демагози,али мозе им се док им Трумпоња не постави питање,као оном малом,да ли вјерује у деда мраза,а има цјелих седам година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема СМ

26.12.2018 08:27

Е па види Миле како се ситно бибер меље. Нема именовања мандатара док се ово не прихвати. Карта на коју игра Додик је позната. Он јесте за НАТО али би то требао прихватити Савјет министара у садасњем саставу како би их сутра могао називати ,,издајницима". Тај филм вјероватно нецес гледати а самим тим пропадају ти намјере да овладас СМ. Прецјенио си своју памет и памет оних који те савјетују. Нису ни у Сарајеву без памети и мудрости. Залосно је и тузно сто цес овај јадни народ довести у тоталну изолацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

26.12.2018 09:06

Господин Шаровић је апсолутно у праву - нека о НАТО-у одлучују Додик и Тегелтија кад формирају нови Савјет министара. Откачите се више од СДС-а и ПДП-а! Зна се ко је БиХ гурнуо према НАТО-у, Додик и Радмановић, није мој ћаћа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

26.12.2018 09:21

Овај Игор (Црнадак) јес' да није капацитет, али овдје је баш побркао много тога. МАП не може бити међународна обавеза БиХ, јер БиХ није чланица те алијансе. И није БиХ та која ће одлучити да ли ће у НАТО, и како ће се МАП спроводити него је НАТО (Брисел) тај који ће и о томе одлучити и о корацима. На БиХ је да испуни (или не) тражене услове. Да, предсједништво БиХ (и српски члан) јесте својевремено донијело (погрешну и непромишљњену) одлуку о кандидатури за МАП (као кад испуните поднесак неког захтјева који заправо ништа не значи, о даљњуим корацима одлучује тај коме пишете), и од тада се много тога издешавало. НАТО је ту одлуку, кандидатуру, "де факто" одбио постављајући 3 услова, један (питање војне имовине) за који се знало да је немогуће испунити. Нико у Српској то никад неће прихватити. Да ли сада порука НАТО-а да МАП може да се активира значи да су одустали од овог услова? Ако да, нека кажу јасно, ако не, опет нека кажу јасно. Не морају, али онда се не можемо правити лудим да тај услов не стоји. А ту је и резолуција НС Српске о неутралности која је обавезујућа за све српске представнике у заједничким институцијама. Како год, од пута БиХ према НАТО-у нема ништа, само подваљена тема политичара из ефбиха којом ће замајавати плебс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

српска посла

26.12.2018 12:06

Да ли се ико пита шта је Јеринић радио дуге четири године у Министарству одбране, лијепи свештеник је изгледа само узимао плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брезовљан

28.12.2018 09:38

Колико ја видим и овај назови хрватски цлан предсједниства ради за бурлу сто оспорава да се изабере нови савјет министара да присили да сдс и пдп буду одговорни за нато све си ти комсицу договорио са милокрадом јасно ко дан само неце те гледат тај филм и најбоље би било нови избори и мислим ако се не изабере нови савјет министара иду након 6 мјесеци нови избори ст није слаба опција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бу

28.12.2018 14:16

Ко то зна......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радивоје

28.12.2018 22:02

НАТО је агресивна злочиначка католичко-протестантска организација, која је више пута терорисала српски народ на подручју Републике Српске а 1999 године су 76 дана и ноћи непрекидно бомбардовали, терорисали и убијали невини српски народ у Србији, избацили су на хиљаде тона бомби обогаћени са осиромашеним уранијумом. Пакт са убицама било би највеће понижење српском народу а ко би ставио потпис за чланство у тој злочиначкој организацији био би највећа изајица српскога народа.

ОДГОВОРИТЕ