NATO skidaju sa dnevnog reda?

Sve su prilike da neće proći Prijedlog godišnjeg nacionalnog plana BiH 2018-2019. godine, a sve će biti jasno već sutra na sjednici Savjeta ministara BiH, jer je Mirko Šarović, jedan od zamjenika predsjedavajućeg, rekao da će tražiti da se ova tačka skine sa dnevnog reda.

Bosna i Hercegovina 26.12.2018 | 08:50
NATO skidaju sa dnevnog reda?
Predlagač ovog dokumenta je Komisija za NATO integracije  BiH, koja je prijedlog uputila Savjetu ministara, iako prošle sedmice na sjednici nije bilo kvoruma za odlučivanje o njemu jer niko iz reda srpskog naroda nije došao.

Josip Brkić, predsjedavajući Komisije za NATO integracije BiH, uputio je prošle sedmice Savjeta ministara na razmatranje tekst Nacrta godišnjeg nacionalnog programa 2018-2019.  Riječ je o godišnjem programu BiH, gdje se kroz pet poglavlja koja tretiraju politiku, ekonomiju, pravo, odbranu i resurse zemlje govori o viđenju saradnje BiH i Sjevernoatlantskog saveza.

Prema Brkićevim riječima, to nije nikakav dokument koji BiH stavlja direktno u članstvo u NATO, već je riječ o godišnjem, cikličnom, dinamičnom dokumentu.

Sead Jusić, zamjenik predsjednika Komisije za NATO integracije BiH i zamjenik ministra odbrane BiH, kazao je juče da ne vidi razlog zbog kojeg Prijedlog nacionalnog godišnjeg plana ne bi bio usvojen na sjednici u četvrtak, jer su svi zahtjevi članova Savjeta ministara ugrađeni  u prijedlog i upućeni na razmatranje.

"Neću biti u četvrtak na sjednici, jer će biti ministar Marina Pendeš. Ne mogu procjenjivati šta će se desiti i hoće li ili ne prijedlog biti usvojen", kazao je Jusić.

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, juče je izjavio da neće biti uslova da Vijeće ministara sutra raspravlja o prijedlogu.

Prema njegovim riječima, dok god se Komisija ne izjasni o tom planu, nema uslova da to radi Vijeće ministara.

"Akcioni plan za članstvo (MAP) je međunarodna obaveza koju je Republika Srpska preuzela tako što je član Predsjedništva BiH iz RS glasao za ovu odluku i mi se ne možemo pretvarati da toga nema", rekao je Crnadak.

Šarović (SDS) kaže da ovaj dokument ne može biti prihvaćen bez saglasnosti ministara iz reda srpskog naroda.

"Manjkavost tog dokumenta koji je upućen Savjetu ministara je to što nije prošao potrebnu proceduru kroz Komisiju, gdje su izostali predstavnici i članovi Komisije iz reda srpskog naroda i time to nije dokument Komisije, nego samo njenog predsjednika, gospodina Brkića", rekao je Šarović te dodao da će zato zatražiti da ova tačka bude skinuta sa dnevnog reda.

Ističe, takođe, da ovaj saziv Vijeća ministara, koji je u tehničkom mandatu, ne treba da razmatra tako važan dokument, te da mora uzeti u obzir stav RS.

Željko Komšić (DF), član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog  naroda, već ranije je rekao da  neće podržati  imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH dok ne prođe MAP.

Iz SDA su nakon  posljednje sjednice Predsjedništva ove stranke poručili da su za NATO integracije i da osuđuju opstrukcije u procesu usvajanja godišnjeg nacionalnog programa.

"Smatramo protivzakonitim poziv upućen članovima Komisije za NATO integracije BiH srpske nacionalnosti, od kojih je uz prijetnje traženo da ne učestvuju u radu ove komisije", kazao je Adil Osmanović, još aktuelni ministar civilnih poslova BiH i zamjenik predsjednika SDA.

Predsjedništvo SDA, kako je rekao Osmanović, smatra da nikakva demilitarizacija BiH nije moguća, niti je prihvatljiva.

Dušanka Majkić (SNSD), novoizabrani delegat  iz RS u Dom naroda BiH, kaže da je evidentno  da s više strana dolazi otpor da Vijeće ministara usvoji prijedlog.

"Program nije došao redovnim putem pred Vijeće ministara i  s obzirom na to da je eksplicitan stav RS da ona u tome ne može učestvovati zbog  već poznatog stava NS RS, koja se protivi svrstavanju u bilo kakav vojni savez, očekuje se da će na narednoj sjednici taj program biti na dnevnom redu, ali se duboko nadam da predstavnici srpskog naroda, ministri u Savjetu ministara, neće glasati za nešto što je protivno interesima RS. U tom smislu program ne može biti usvojen, a to znači da se sve vraća na početak", konstatuje Majkićeva.

Na sastanku 14. decembra u Banjaluci, posvećenom pitanjima aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO i poziciji RS, zaključeno je da aktiviranje MAP-a i sve aktivnosti koje se sprovode u tom kontekstu nisu prihvatljivi za Srpsku. BiH je zeleno svjetlo za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) dobila na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Sjevernoatlantske alijanse u Briselu 5. decembra.

Blokiranje formiranja novog Savjeta ministara, uz aktivnosti Denisa Zvizdića da na sljedećoj sjednici ove institucije nelegalno odobri tzv. godišnji nacionalni program za pripreme učlanjenja u NATO, ima elemente državnog udara, izjavio je Srni Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH.

Perišić je naveo da je Zvizdić takve aktivnosti i najavio na sastanku sa zamjenikom državnog sekretara SAD Džonom Salivanom.

"On je tada Salivanu predočio da za usvajanje tzv. godišnjeg nacionalnog programa za pripreme učlanjenja u NATO ima malo vremena i da je potrebno to uraditi na bilo koji način s postojećim Savjetom ministara", rekao je Perišić.

On je istakao da Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu može obavljati samo tekuće poslove, ali ne može donositi nikakve propise, pogotovo one kao što je godišnji program za Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

(Srna)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

guz

26.12.2018 08:13

Najsmjesniji je taj Perisic iz Foce koji prica ekavski...cuj Foca i ekavski.

ODGOVORITE
Name

Aleksic

26.12.2018 09:19

Takvi su najgori uhljebi.Mater bi prodali .

Name

Proleter

26.12.2018 10:13

Sačekajte dok Dodikovi uđu u savjet ministara. Začas će oni sve usvojiti, a ako se ko pobuni biće opet hapšenja i cipelarenja na sred ulice. Sve što naši rade s tim Rusima, samo tvrde pazar, da se bolje prodaju EU a to znači da ne odgovaraju za kriminal koji su počinili. Ebe se njima za Ruse

Name

Ministar

26.12.2018 10:19

Jesi siguran da on prica ekavski? Ja sam primjetio da vecina novinara na bn televiziji prica ekavski i da tekstove pisu na ekavici. Cak i kada neko da neku izjavu na ijekavici novinari sa rtvbn je pisu ekavici. A sve i da prica na ekavici ja tu ne vidim nikakav problem. Ekavica i ijekavica su ravnopravni u nasem jeziku. Svako ima pravo da prica kako zeli.

Name

Najpre Kao Podpisu,

26.12.2018 16:40

kada solata nesta'e nema od toga nista , vi kojim ste podpisovali kojesta protiv volje naroda, samo za streljati ste; vidite ki kakvi problemi se digađaju"na*mu vam.

Name

Re guz

28.12.2018 10:16

Da neće pričati izmišljenim bosanskim, juče bošnjačkim, preključe srpskohrvatskim jezikom? Koji si ti bolesnik? Smeta ti ekavica? Tvojim muslimani u Sandžaku koriste ekevicu? Je li i oni glume?

Name

SRAMOTA

26.12.2018 08:13

Trebalo bi poslati onu sliku gdje dodikovi oklopni stakori udaraju palicama po narodu medju kojima je i dvogodisnje dijete pa bi vidjeli kako bi se NATO koji je i doveo hitlera dodika na vlast stvorili tu u roku 24 sata i molili bi da ih NATO opet spasi.Postovana redakcijo postavite sliku sa onim djetetom gdje policija udara po narodu na svaku mogucu vijest o zlu koje nam radi vlast sa ovim mongoliodima.Neka svijet vidi kako udaraju pendrecima po dijetetu.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

26.12.2018 08:25

Ovi iz Snsd-a sve rade prvo da sve Srbe maknu iz Savjeta ministara i parlamenta BiH i da ta mjesta popune svojim kadrovima. Kada ode Sarovic Crnadak i svi koji su opozicija u RS a na njihova mjesta dodju poput Kosarca Kalabica Obren Cavic i drugi izdajnici usvojice se sve za NATO. Siguran sam da Dodik uslovljava ulazak u Nato dolaskom ovih svojih terorista. Nije mi jasno da to Sarovic ne shvata ili njega vise to i ne interesuje. Umjesto da ovi iz opozicije jasno kazu da taj put koci vladajuca koalicija iz RS i Dodik kao clan presjednistva BiH iz Republike Srpske oni pristaju da ih ovi izdajnici unistavaju. Jos jednom ponavljam kada na svim nivoima i Republike Srpske i BiH dodje SNSD i Dodikovo poslusnici put u Nato je slobodan a put u EU ce biti upitan. Cak mislim da u EU necemo nikada jer Evropa nas NECE.

ODGOVORITE
Name

BLuka

26.12.2018 10:08

Ma ja nesmije Šarović potpisati, Dodo se pita

Name

kuku nama sa nama

26.12.2018 08:25

Koji su to demagozi,ali moze im se dok im Trumponja ne postavi pitanje,kao onom malom,da li vjeruje u deda mraza,a ima cjelih sedam godina.

ODGOVORITE
Name

Nema SM

26.12.2018 08:27

E pa vidi Mile kako se sitno biber melje. Nema imenovanja mandatara dok se ovo ne prihvati. Karta na koju igra Dodik je poznata. On jeste za NATO ali bi to trebao prihvatiti Savjet ministara u sadasnjem sastavu kako bi ih sutra mogao nazivati ,,izdajnicima". Taj film vjerovatno neces gledati a samim tim propadaju ti namjere da ovladas SM. Precjenio si svoju pamet i pamet onih koji te savjetuju. Nisu ni u Sarajevu bez pameti i mudrosti. Zalosno je i tuzno sto ces ovaj jadni narod dovesti u totalnu izolaciju.

ODGOVORITE
Name

Владо Бања Лука

26.12.2018 09:06

Господин Шаровић је апсолутно у праву - нека о НАТО-у одлучују Додик и Тегелтија кад формирају нови Савјет министара. Откачите се више од СДС-а и ПДП-а! Зна се ко је БиХ гурнуо према НАТО-у, Додик и Радмановић, није мој ћаћа...

ODGOVORITE
Name

Khal Drogo

26.12.2018 09:21

Овај Игор (Црнадак) јес' да није капацитет, али овдје је баш побркао много тога. МАП не може бити међународна обавеза БиХ, јер БиХ није чланица те алијансе. И није БиХ та која ће одлучити да ли ће у НАТО, и како ће се МАП спроводити него је НАТО (Брисел) тај који ће и о томе одлучити и о корацима. На БиХ је да испуни (или не) тражене услове. Да, предсједништво БиХ (и српски члан) јесте својевремено донијело (погрешну и непромишљњену) одлуку о кандидатури за МАП (као кад испуните поднесак неког захтјева који заправо ништа не значи, о даљњуим корацима одлучује тај коме пишете), и од тада се много тога издешавало. НАТО је ту одлуку, кандидатуру, "де факто" одбио постављајући 3 услова, један (питање војне имовине) за који се знало да је немогуће испунити. Нико у Српској то никад неће прихватити. Да ли сада порука НАТО-а да МАП може да се активира значи да су одустали од овог услова? Ако да, нека кажу јасно, ако не, опет нека кажу јасно. Не морају, али онда се не можемо правити лудим да тај услов не стоји. А ту је и резолуција НС Српске о неутралности која је обавезујућа за све српске представнике у заједничким институцијама. Како год, од пута БиХ према НАТО-у нема ништа, само подваљена тема политичара из ефбиха којом ће замајавати плебс.

ODGOVORITE
Name

srpska posla

26.12.2018 12:06

Da li se iko pita šta je Jerinić radio duge četiri godine u Ministarstvu odbrane, lijepi sveštenik je izgleda samo uzimao platu

ODGOVORITE
Name

Brezovljan

28.12.2018 09:38

Koliko ja vidim i ovaj nazovi hrvatski clan predsjednistva radi za burlu sto osporava da se izabere novi savjet ministara da prisili da sds i pdp budu odgovorni za nato sve si ti komsicu dogovorio sa milokradom jasno ko dan samo nece te gledat taj film i najbolje bi bilo novi izbori i mislim ako se ne izabere novi savjet ministara idu nakon 6 mjeseci novi izbori st nije slaba opcija

ODGOVORITE
Name

Bu

28.12.2018 14:16

Ko to zna......

ODGOVORITE
Name

Радивоје

28.12.2018 22:02

НАТО је агресивна злочиначка католичко-протестантска организација, која је више пута терорисала српски народ на подручју Републике Српске а 1999 године су 76 дана и ноћи непрекидно бомбардовали, терорисали и убијали невини српски народ у Србији, избацили су на хиљаде тона бомби обогаћени са осиромашеним уранијумом. Пакт са убицама било би највеће понижење српском народу а ко би ставио потпис за чланство у тој злочиначкој организацији био би највећа изајица српскога народа.

ODGOVORITE