Пропала продаја Шећеране Турцима

Турске фирме „Солтист“ и „Сариел“ нису уплатиле 5,1 милион евра за куповину бијељинске „Шећеране“, нити су доставиле било какав допис након што је Скупштина повјерилаца прошле седмице одлучила да прихвати њихову понуду и прода им имовину фабрике. Због тога је ова понуда и званично прекрижена и повјериоци ће крајем јануара идуће године поново одлучивати о даљем току стечајног поступка, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 25.12.2018 | 12:36
Пропала продаја Шећеране Турцима
Стечајни управник „Шећеране“ Небојша Матић потврдио је за ЦАПИТАЛ да је доставио суду званичан извјештај у коме је навео да се турска фирма није јавила након што је изабрана као купац и да од те продаје нема ништа.

„Нема ништа од продаје, крајем јануара биће нова Скупштина повјерилаца и донијеће одлуку о даљем току стечајног поступка. Ни након десет дана на рачун није легао депозит за који су Турци тврдили да су платили, тако да је ту крај приче што се тиче њих као купаца. Нису нас ни обавијестили да ли долазе, нити смо добили било какву повратну информацију од њих“, рекао је Матић.

Он је истакао да ће на Скупштини повјерилаца у јануару бити разматрана информација о томе да продаја није реализована, а да ће затим бити донесена одлука даљем току стечајног поступка, дакле, како ће се продавати, по којој цијени.

„Вјероватно ће Скупштина донијети одлуку да се иде на класичну продају имовине стечајног дужника, дакле путем лицитације“, нагласио је Матић.Вајкић: Ја ћу купити и покренути „Шећерану“

Да је понуда Турака од самог почетка била неозбиљна и веома сумњива упозоравао је Горан Вајкић, који је такође био заинтересован за куповину фабрике.

Вајкић за ЦАПИТАЛ каже да су и турска и понуда фирме из Вијетнама биле лажне и да је он на то указивао у више наврата.

„То значи да ја остајем једини понуђач и ја ћу купити „Шећерану“ и покренути производњу без обзира на све отпоре и супротне интересе“, казао Вајкић.

Скупштина повјерилаца Фабрике шећера у стечају почетком прошле седмице је одлучила да имовину Фабрике шећера прода турским фирмама „Солтист“ и „Сариел“ које дјелују као повезана правна лица за 5,1 милион евра.

За продају су гласали представници Пореске управе РС, пуномоћник више фирми и радника Фаик Мухић, представник зрењанинске фирме „Меринг“, заступник фирме „Енергосистем“ из Брчког, који укупно имају 77 одсто потраживања повјерилаца.

Међутим, Матић је и након изгласавања одлуке о продаји имовине Шећеране купцима из Турске изјавио да је понуда „условно“ прихваћена, јер купци из Турске нису уплатили депозит од 50.000 КМ.

„Они су, наводно, послали у електронском облику да су уплатили 25.000 евра. Скупштина повјерилаца је изгласала продају имовине „Шећеране“ купцима из Турске, али се не треба прерано радовати, јер чекамо да дође до реализације те куповине. Они нису доставили банкарску гаранцију, нису уплатили депозит“, рекао је тада Матић.

Призната потраживања повјерилаца „Шећеране“ износе око 16,2 милиона КМ.

За куповину су поред турске фирме раније били заинтересовани и једна фирма из Вијетнама која је одустала прије Скупштине повјерилаца, као и Горан Вајкић чија понуда није добила ниједан глас повјерилаца.

Извор: Цапитал

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ИМА БОГА

25.12.2018 12:46

Вајкићу препустити да човјек купи и спаси што се спасити може иначе овај лоповски заступник Мухић ће се добро уновчити као и у многим сличним ситуацијама у Ф БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрле

25.12.2018 12:52

циркус од скупштине-продали без икаквог документа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

25.12.2018 14:14

Тај Вајкић нема ни за цигаре.кога он прави будалом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

25.12.2018 14:15

Чуј Вајкић хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

коцкар

25.12.2018 14:18

можда би Баја могао помоћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко стоји иза Вајкића

25.12.2018 14:37

ДОБРО ПРОВЈЕРИТИ Јер Вајкица нема ни змија засто ујести. Тацније. ВАЈКИЦ НЕМА НИ 1000 КМ а камоли толике милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

25.12.2018 14:59

Ко је покренуо фабрику, њему се мора и вратити- јер само је то праведно.

ОДГОВОРИТЕ