Propala prodaja Šećerane Turcima

Turske firme „Soltist“ i „Sariel“ nisu uplatile 5,1 milion evra za kupovinu bijeljinske „Šećerane“, niti su dostavile bilo kakav dopis nakon što je Skupština povjerilaca prošle sedmice odlučila da prihvati njihovu ponudu i proda im imovinu fabrike. Zbog toga je ova ponuda i zvanično prekrižena i povjerioci će krajem januara iduće godine ponovo odlučivati o daljem toku stečajnog postupka, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 25.12.2018 | 12:36
Propala prodaja Šećerane Turcima
Stečajni upravnik „Šećerane“ Nebojša Matić potvrdio je za CAPITAL da je dostavio sudu zvaničan izvještaj u kome je naveo da se turska firma nije javila nakon što je izabrana kao kupac i da od te prodaje nema ništa.

„Nema ništa od prodaje, krajem januara biće nova Skupština povjerilaca i donijeće odluku o daljem toku stečajnog postupka. Ni nakon deset dana na račun nije legao depozit za koji su Turci tvrdili da su platili, tako da je tu kraj priče što se tiče njih kao kupaca. Nisu nas ni obavijestili da li dolaze, niti smo dobili bilo kakvu povratnu informaciju od njih“, rekao je Matić.

On je istakao da će na Skupštini povjerilaca u januaru biti razmatrana informacija o tome da prodaja nije realizovana, a da će zatim biti donesena odluka daljem toku stečajnog postupka, dakle, kako će se prodavati, po kojoj cijeni.

„Vjerovatno će Skupština donijeti odluku da se ide na klasičnu prodaju imovine stečajnog dužnika, dakle putem licitacije“, naglasio je Matić.Vajkić: Ja ću kupiti i pokrenuti „Šećeranu“

Da je ponuda Turaka od samog početka bila neozbiljna i veoma sumnjiva upozoravao je Goran Vajkić, koji je takođe bio zainteresovan za kupovinu fabrike.

Vajkić za CAPITAL kaže da su i turska i ponuda firme iz Vijetnama bile lažne i da je on na to ukazivao u više navrata.

„To znači da ja ostajem jedini ponuđač i ja ću kupiti „Šećeranu“ i pokrenuti proizvodnju bez obzira na sve otpore i suprotne interese“, kazao Vajkić.

Skupština povjerilaca Fabrike šećera u stečaju početkom prošle sedmice je odlučila da imovinu Fabrike šećera proda turskim firmama „Soltist“ i „Sariel“ koje djeluju kao povezana pravna lica za 5,1 milion evra.

Za prodaju su glasali predstavnici Poreske uprave RS, punomoćnik više firmi i radnika Faik Muhić, predstavnik zrenjaninske firme „Mering“, zastupnik firme „Energosistem“ iz Brčkog, koji ukupno imaju 77 odsto potraživanja povjerilaca.

Međutim, Matić je i nakon izglasavanja odluke o prodaji imovine Šećerane kupcima iz Turske izjavio da je ponuda „uslovno“ prihvaćena, jer kupci iz Turske nisu uplatili depozit od 50.000 KM.

„Oni su, navodno, poslali u elektronskom obliku da su uplatili 25.000 evra. Skupština povjerilaca je izglasala prodaju imovine „Šećerane“ kupcima iz Turske, ali se ne treba prerano radovati, jer čekamo da dođe do realizacije te kupovine. Oni nisu dostavili bankarsku garanciju, nisu uplatili depozit“, rekao je tada Matić.

Priznata potraživanja povjerilaca „Šećerane“ iznose oko 16,2 miliona KM.

Za kupovinu su pored turske firme ranije bili zainteresovani i jedna firma iz Vijetnama koja je odustala prije Skupštine povjerilaca, kao i Goran Vajkić čija ponuda nije dobila nijedan glas povjerilaca.

Izvor: Capital

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

IMA BOGA

25.12.2018 12:46

Vajkiću prepustiti da čovjek kupi i spasi što se spasiti može inače ovaj lopovski zastupnik Muhić će se dobro unovčiti kao i u mnogim sličnim situacijama u F BiH.

ODGOVORITE
Name

Frle

25.12.2018 12:52

cirkus od skupštine-prodali bez ikakvog dokumenta

ODGOVORITE
Name

Đole

25.12.2018 14:14

Taj Vajkić nema ni za cigare.koga on pravi budalom.

ODGOVORITE
Name

Savo

25.12.2018 14:15

Čuj Vajkić hahahaha

ODGOVORITE
Name

kockar

25.12.2018 14:18

možda bi Baja mogao pomoći

ODGOVORITE
Name

Ko stoji iza Vajkića

25.12.2018 14:37

DOBRO PROVJERITI Jer Vajkica nema ni zmija zasto ujesti. Tacnije. VAJKIC NEMA NI 1000 KM a kamoli tolike milione.

ODGOVORITE
Name

hahaha

25.12.2018 14:59

Ko je pokrenuo fabriku, njemu se mora i vratiti- jer samo je to pravedno.

ODGOVORITE