Слике кошмара се увијек враћају

Петоро путника из “аутобуса смрти” у који је ударио воз на пружном прелазу код Доњег Међурова изгубило је живот, јуче су сви сахрањени, а један дио свог живота је изгубио и машиновођа локомотиве.

Србија 25.12.2018 | 08:35
Слике кошмара се увијек враћају
Човјек који је управљао композицијом у судару са аутобусом, послије трагедије отворио је боловање због стања шока и стреса.

Како незванично сазнаје Блиц, у питању је млађи човјек, који је након тешке несреће потражио и психијатријску помоћ. Један од колега, који је замолио за анонимност, у разговору за “Блиц” каже да колико год да су машиновође током школовања припремане и на овакве ствари, стрес се не може заобићи.

"Када се опредијелимо за овај позив, ми смо свјесни шта нас може сачекати на прузи. У овом случају, усудићу се рећи да колега ништа није могао да уради. Страшно је када одједном испред себе угледате возило како непомично стоји, још кад видите пун аутобус. Наравно да му је тешко, потрешен је, али није могао ништа да учини", каже колега машиновође.

У “Србија Возу” на питање “Блица” како је машиновођа одговорили су да је отворио боловање и да му је телефон искључен.

"Надамо се да ће бити боље и да ће се брзо опоравити од шока и цјелокупне ситуације. Хвала на разумевању", наводи се у кратком одговору.

Колега машиновође додаје да се ријетко кад трагедија може спријечити, и апелује на све учеснике у саобраћају да буду пажљиве, јер у оваквим ситуацијама је тешко свима – онима који су изгубили најмилије, повријеђенима, ономе ко је изазвао несрећу, али и ономе ко је учествовао, а није крив. 

"На пругама се дешавају разне ствари, од оних који почине самоубиство, преко оних који страдају из непажње. Разумијем и жао ми је колеге, и сви му желимо брз опоравак. А слике… Слике се увијек враћају. Ми машиновође морамо живјети с тим", додаје колега машиновођа.

Подсјећања ради, трећи дан послије страшне несреће у Доњем Међуреву код Ниша у којој је пет особа изгубило живот, а 27 је повријеђено након што је воз ударио у аутобус, јутрос су почели радови на изградњи рампе са пратећом сигнализацијом на кобном пружном прелазу.

Неколико десетина мјештана Доњег Међурова, Чокота и околних села јуче ујутро се окупило на пружном прелазу у Доњем Међурову. Они су блокирали пут захтијевајући хитно постављање рампи и звучне сигнализације на овом прелазу, наводећи да се бар једном годишње на том мјесту дешава трагедија.

Мишко Марић, представник Жељезница Србије тада се обратио окупљенима рекавши да од 22. децембра радник Жељезнице, свакодневно дежура на прелазу испред кога се возови обавезно заустављају прије преласка, како би се повећала безбједност. Док се он обраћао, могли су се чути повици окупљених мјештана који су му поручивали “говори гласније да те чују мртви”.

Након овог захтјева, почели су радови на мјесту стравичне нереће и биће завршени за двије недјеље.

"Апелујемо на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе и сигнализацију, да буду одговорни према себи и другима, јер без тога ни дежурни жељезничари, ни рампе или друга сигнализација неће моћи да спријече овакве трагедије", рекао је Ненад Станисављевић, портпарол “Инфраструктура железнице Србије”.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар