Slike košmara se uvijek vraćaju

Petoro putnika iz “autobusa smrti” u koji je udario voz na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova izgubilo je život, juče su svi sahranjeni, a jedan dio svog života je izgubio i mašinovođa lokomotive.

Srbija 25.12.2018 | 08:35
Slike košmara se uvijek vraćaju
Čovjek koji je upravljao kompozicijom u sudaru sa autobusom, poslije tragedije otvorio je bolovanje zbog stanja šoka i stresa.

Kako nezvanično saznaje Blic, u pitanju je mlađi čovjek, koji je nakon teške nesreće potražio i psihijatrijsku pomoć. Jedan od kolega, koji je zamolio za anonimnost, u razgovoru za “Blic” kaže da koliko god da su mašinovođe tokom školovanja pripremane i na ovakve stvari, stres se ne može zaobići.

"Kada se opredijelimo za ovaj poziv, mi smo svjesni šta nas može sačekati na pruzi. U ovom slučaju, usudiću se reći da kolega ništa nije mogao da uradi. Strašno je kada odjednom ispred sebe ugledate vozilo kako nepomično stoji, još kad vidite pun autobus. Naravno da mu je teško, potrešen je, ali nije mogao ništa da učini", kaže kolega mašinovođe.

U “Srbija Vozu” na pitanje “Blica” kako je mašinovođa odgovorili su da je otvorio bolovanje i da mu je telefon isključen.

"Nadamo se da će biti bolje i da će se brzo oporaviti od šoka i cjelokupne situacije. Hvala na razumevanju", navodi se u kratkom odgovoru.

Kolega mašinovođe dodaje da se rijetko kad tragedija može spriječiti, i apeluje na sve učesnike u saobraćaju da budu pažljive, jer u ovakvim situacijama je teško svima – onima koji su izgubili najmilije, povrijeđenima, onome ko je izazvao nesreću, ali i onome ko je učestvovao, a nije kriv. 

"Na prugama se dešavaju razne stvari, od onih koji počine samoubistvo, preko onih koji stradaju iz nepažnje. Razumijem i žao mi je kolege, i svi mu želimo brz oporavak. A slike… Slike se uvijek vraćaju. Mi mašinovođe moramo živjeti s tim", dodaje kolega mašinovođa.

Podsjećanja radi, treći dan poslije strašne nesreće u Donjem Međurevu kod Niša u kojoj je pet osoba izgubilo život, a 27 je povrijeđeno nakon što je voz udario u autobus, jutros su počeli radovi na izgradnji rampe sa pratećom signalizacijom na kobnom pružnom prelazu.

Nekoliko desetina mještana Donjeg Međurova, Čokota i okolnih sela juče ujutro se okupilo na pružnom prelazu u Donjem Međurovu. Oni su blokirali put zahtijevajući hitno postavljanje rampi i zvučne signalizacije na ovom prelazu, navodeći da se bar jednom godišnje na tom mjestu dešava tragedija.

Miško Marić, predstavnik Željeznica Srbije tada se obratio okupljenima rekavši da od 22. decembra radnik Željeznice, svakodnevno dežura na prelazu ispred koga se vozovi obavezno zaustavljaju prije prelaska, kako bi se povećala bezbjednost. Dok se on obraćao, mogli su se čuti povici okupljenih mještana koji su mu poručivali “govori glasnije da te čuju mrtvi”.

Nakon ovog zahtjeva, počeli su radovi na mjestu stravične nereće i biće završeni za dvije nedjelje.

"Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i signalizaciju, da budu odgovorni prema sebi i drugima, jer bez toga ni dežurni željezničari, ni rampe ili druga signalizacija neće moći da spriječe ovakve tragedije", rekao je Nenad Stanisavljević, portparol “Infrastruktura železnice Srbije”.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar