БиХ одбила захтјев турских власти

Судија за претходни поступак Суда БиХ упутио је члановима ванпретресног вијећа мишљење да нису испуњени услови да се турски држављанин Озер Озсарај изручи Турској, незванично сазнаје „Дневни аваз“.

Босна и Херцеговина 24.12.2018 | 22:27
БиХ одбила захтјев турских власти
Озсараја власти Турске траже због сумње да је члан, како је назива тамошњи режим, „наоружане терористичке групи ФЕТО“, чији је оснивач Фетхулах Гулен.

Међутим, одлуку о евентуалном изручењу мора донијети и ванпретресно вијеће Суда БиХ, којем је и упућено мишљење, а затим, ако се Тужилаштво БиХ буде жалило, и Апелационо одјељење ове институције. На крају, о свему одлучује министар правде БиХ Јосип Грубеша, преноси сарајевски лист.

Озсарај је турски бизнисмен који већ дуже живи у БиХ, а недавно су му на приједлог Тужилаштва одређене мјере које подразумијевају забрану напуштања државе и одузимање путних исправа.

На рочишту прије 15 дана Тужилаштво БиХ навело је да је Врховни суд у Турској покренуо истрагу против Озсараја због кривичног дјела чланства у организацији ФЕТО те да је, наводно, у јулу 2016. године употребом силе и насиља покушао срушити правни поредак. 

У овом предмету тужиоци поступају по молби власти Турске, а Озсарај је све наводе да је члан ФЕТО негирао.

Ово је већ други пут у посљедњих неколико мјесеци да Турска тражи изручење својих држављана од БиХ. И у првом случају институције су одбиле захтјев.

Замолница власти Турске да им БиХ изручи 25-годишњу Хумејру Гокчен одбијена је, и то правоснажном одлуком од 7. марта ове године. И она се, према наводима главног републичког тужилаштва из Тире, сумњичи да је чланица ФЕТО.

Суд БиХ у рјешењу о одбијању изручења Гокчен појаснио је како би „ФЕТО организација, да би се могла сматрати терористичком, онда она као таква требала бити одређена у складу с резолуцијама Уједињених народа или Савјета Европе, а које је БиХ, као чланица, дужна примјењивати“.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

24.12.2018 21:32

Чуј бизнисмен...чувају га ради прања пара преко њега..и сад кад Ердогана испизде,добиће к...ц паре за пут од Бегеша,до Шехера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста Ви Не Брините,

25.12.2018 10:49

Оце оце, да када Ердоган се дохвати телефона, и бакиру да рок.

Name

ЧикаВеља

25.12.2018 06:14

Док демократске државе урећују и чисте своја дворишта од терориста, федерација те исте терористе узгаја и баштини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

25.12.2018 10:29

Товам је слика диктатора додика и бакира додик доводи банду руску овај неписмене турске националисте тоје земља корупције насилника земља безакоња

ОДГОВОРИТЕ