BiH odbila zahtjev turskih vlasti

Sudija za prethodni postupak Suda BiH uputio je članovima vanpretresnog vijeća mišljenje da nisu ispunjeni uslovi da se turski državljanin Ozer Ozsaraj izruči Turskoj, nezvanično saznaje „Dnevni avaz“.

Bosna i Hercegovina 24.12.2018 | 22:27
BiH odbila zahtjev turskih vlasti
Ozsaraja vlasti Turske traže zbog sumnje da je član, kako je naziva tamošnji režim, „naoružane terorističke grupi FETO“, čiji je osnivač Fethulah Gulen.

Međutim, odluku o eventualnom izručenju mora donijeti i vanpretresno vijeće Suda BiH, kojem je i upućeno mišljenje, a zatim, ako se Tužilaštvo BiH bude žalilo, i Apelaciono odjeljenje ove institucije. Na kraju, o svemu odlučuje ministar pravde BiH Josip Grubeša, prenosi sarajevski list.

Ozsaraj je turski biznismen koji već duže živi u BiH, a nedavno su mu na prijedlog Tužilaštva određene mjere koje podrazumijevaju zabranu napuštanja države i oduzimanje putnih isprava.

Na ročištu prije 15 dana Tužilaštvo BiH navelo je da je Vrhovni sud u Turskoj pokrenuo istragu protiv Ozsaraja zbog krivičnog djela članstva u organizaciji FETO te da je, navodno, u julu 2016. godine upotrebom sile i nasilja pokušao srušiti pravni poredak. 

U ovom predmetu tužioci postupaju po molbi vlasti Turske, a Ozsaraj je sve navode da je član FETO negirao.

Ovo je već drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci da Turska traži izručenje svojih državljana od BiH. I u prvom slučaju institucije su odbile zahtjev.

Zamolnica vlasti Turske da im BiH izruči 25-godišnju Humejru Gokčen odbijena je, i to pravosnažnom odlukom od 7. marta ove godine. I ona se, prema navodima glavnog republičkog tužilaštva iz Tire, sumnjiči da je članica FETO.

Sud BiH u rješenju o odbijanju izručenja Gokčen pojasnio je kako bi „FETO organizacija, da bi se mogla smatrati terorističkom, onda ona kao takva trebala biti određena u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda ili Savjeta Evrope, a koje je BiH, kao članica, dužna primjenjivati“.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

24.12.2018 22:32

Čuj biznismen...čuvaju ga radi pranja para preko njega..i sad kad Erdogana ispizde,dobiće k...c pare za put od Begeša,do Šehera.

ODGOVORITE
Name

Nista Vi Ne Brinite,

25.12.2018 11:49

Oce oce, da kada Erdogan se dohvati telefona, i bakiru da rok.

Name

ЧикаВеља

25.12.2018 07:14

Док демократске државе урећују и чисте своја дворишта од терориста, федерација те исте терористе узгаја и баштини.

ODGOVORITE
Name

Austria

25.12.2018 11:29

Tovam je slika diktatora dodika i bakira dodik dovodi bandu rusku ovaj nepismene turske nacionaliste toje zemlja korupcije nasilnika zemlja bezakonja

ODGOVORITE