Власт у Албанији открила шпијуне

Власти Албаније учиниле су досад у свијету невиђени потез – објавили су на интернету осјетљиве информације о својим најзначајнијим обавјештајним оперативцима.

Свијет 24.12.2018 | 17:16
Власт у Албанији открила шпијуне
Информације укључују детаље о њиховом идентитету, возилима, оперативним улогама, кретању и свакодневним навикама, пише британски лист “Индепендент”.

Вјерује се да је ово велико и потенцијално веома опасно кршење прописа које би могло да има међународне посљедице.

На сајту Министарства финансија објављени су чак и подаци о плати и заради, а пуно је података о државној обавјештајној служби, укључујући информације о локацији теренских канцеларија, подизању готовине, као и технички детаљи у вези са механичарима које оперативци користе.

На листи су имена и бројеви личних карата агената у служби, која позната под скраћеницом ШИШ, а који дјелују у Албанији и иностранству, укључујући осјетљиве позиције у сједишту НАТО у Бриселу.

Објављена су имена, позиције, плате и трошкови најмање осам виших тајних албанских оперативаца, од којих неки раде под дипломатским покрићем у Белгији, Грчкој, у самопроглашном Косову, Италији, Македонији и Србији, наводи “Индепендент”. 

ШИШ је албанска обавештајна агенција која оперише у земљи и иностранству и одговара директно премијеру Едију Рами. Има пет организационих структура: оперативну, спољнообавјештајну, контраобавештајну, службу за борбу против организованог криминала и антитерористичку јединицу.


 
Сада НАТО има озбиљан проблем, јер онај ко уђе у албански систем, улази и у НАТО систем. Алијанса је објавила узбуну највишег степена не само зато што су агенти морали хитно да буду повучени са терена већ и због страха да је њихова шпијунска мрежа откривена и у другим дјеловима свијета.

– Можете да објавите свој буџет. Али да објавите имена и друге детаље о агентима – па то је сулудо! – каже за Индепендент један оперативац америчке ЦИА који је желио да остане анониман.

– Сви ови детаљи објављени су зато што их је сама институција (ШИШ) дала уз списак за исплату плата. Није требало да стављају тако повјерљиве информације међу редовне рачуне – каже за Индепендент извор у албанском Министарству финансија које је објавило податке.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар