Vlast u Albaniji otkrila špijune

Vlasti Albanije učinile su dosad u svijetu neviđeni potez – objavili su na internetu osjetljive informacije o svojim najznačajnijim obavještajnim operativcima.

Svijet 24.12.2018 | 17:16
Vlast u Albaniji otkrila špijune
Informacije uključuju detalje o njihovom identitetu, vozilima, operativnim ulogama, kretanju i svakodnevnim navikama, piše britanski list “Independent”.

Vjeruje se da je ovo veliko i potencijalno veoma opasno kršenje propisa koje bi moglo da ima međunarodne posljedice.

Na sajtu Ministarstva finansija objavljeni su čak i podaci o plati i zaradi, a puno je podataka o državnoj obavještajnoj službi, uključujući informacije o lokaciji terenskih kancelarija, podizanju gotovine, kao i tehnički detalji u vezi sa mehaničarima koje operativci koriste.

Na listi su imena i brojevi ličnih karata agenata u službi, koja poznata pod skraćenicom ŠIŠ, a koji djeluju u Albaniji i inostranstvu, uključujući osjetljive pozicije u sjedištu NATO u Briselu.

Objavljena su imena, pozicije, plate i troškovi najmanje osam viših tajnih albanskih operativaca, od kojih neki rade pod diplomatskim pokrićem u Belgiji, Grčkoj, u samoproglašnom Kosovu, Italiji, Makedoniji i Srbiji, navodi “Independent”. 

ŠIŠ je albanska obaveštajna agencija koja operiše u zemlji i inostranstvu i odgovara direktno premijeru Ediju Rami. Ima pet organizacionih struktura: operativnu, spoljnoobavještajnu, kontraobaveštajnu, službu za borbu protiv organizovanog kriminala i antiterorističku jedinicu.


 
Sada NATO ima ozbiljan problem, jer onaj ko uđe u albanski sistem, ulazi i u NATO sistem. Alijansa je objavila uzbunu najvišeg stepena ne samo zato što su agenti morali hitno da budu povučeni sa terena već i zbog straha da je njihova špijunska mreža otkrivena i u drugim djelovima svijeta.

– Možete da objavite svoj budžet. Ali da objavite imena i druge detalje o agentima – pa to je suludo! – kaže za Independent jedan operativac američke CIA koji je želio da ostane anoniman.

– Svi ovi detalji objavljeni su zato što ih je sama institucija (ŠIŠ) dala uz spisak za isplatu plata. Nije trebalo da stavljaju tako povjerljive informacije među redovne račune – kaže za Independent izvor u albanskom Ministarstvu finansija koje je objavilo podatke.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar